Kan du programmere på en iPad?

Vi testa editorer, Git-apper og databaseløsninger for iPad. Med blanda hell. 🤷

Kan man egentlig kode på iPad? Jørgen utforsker spørsmålet på sin svindyre iPad Pro 12,9". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kan man egentlig kode på iPad? Jørgen utforsker spørsmålet på sin svindyre iPad Pro 12,9". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Skal jeg kanskje bli kjempeflink til å tegne?

- Seff skal du det, hilsen hjernen din.

Slik startet vårens store iPad-prosjekt. iPad Pro med blyant skulle bli løsningen på alle mine kreative behov.

Dermed gravde jeg frem min samling gamle Nintendo 8-bit-spill og en pappeske full av gamle Sega Mega Drive-kassetter fra boden, og solgte dem til høystbydende. En jovial fyr fra Kristiansand fikk noen gamle retrospill, og jeg fikk nok lommepenger til iPad Pro 12.9" med en nydelig hvit overpriset Bluetooth-blyant.

Jørgen brukte 12.000 kr på en maskin for å lage rare illustrasjoner med appen ProCreate. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Jørgen brukte 12.000 kr på en maskin for å lage rare illustrasjoner med appen ProCreate. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Misforstå meg rett: Jeg trives ganske godt med den forvokste iPad-en min. På kveldene lener jeg meg tilbake i sofaen og tegner kruseduller og rare illustrasjoner i appen ProCreate.

Men så var det en kveld jeg fikk lyst til å drive litt med webutvikling. Det var bare at jobb-laptopen lå i sekken langt unna, og jeg var i det ekstra late hjørnet.

Men så slo det meg: Kanskje denne svindyre proff-iPad-en kan brukes til koding?

Det enkle svaret på det spørsmålet? Mja, kanskje. I hvert fall nesten.

Moderne webutvikling med iPad

Arbeidsflyten til en moderne webutvikler er nemlig ganske kompleks.

Det holder ikke å bare kunne redigere kode. Neida, en moderne webutvikler forventer verktøy for å håndtere versjonering i Git, et lokalt utviklermiljø for å kjøre og bygge kode, en editor med støtte for alskens utvidelser, verktøy for å håndtere databaser og ikke minst en "inspector" for å undersøke CSS-stiling og andre feil på nettsiden.

Selv har jeg blitt helt avhengig av alle mulighetene Visual Studio Code gir meg. Fra Git-støtte til innebygd terminal, syntax-highlighting av alt fra React til Styled Components, og Prettier-utvidelsen som retter på alt rotet mitt.

Men det er på Mac-en min, så hva har iPad-en å by på?

Texttastic-appen er en av mange apper til iPad. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Texttastic-appen er en av mange apper til iPad. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Editor-appene som funker på iPad

Nei, det finnes ingen editor-app som kommer i nærheten av Visual Studio Code på iPad. Men det betyr ikke at App Store er tom for editor-apper. Jeg lastet ned alle, så du slipper.

👎 Coda Editor (269 kr)
Coda går for å være den beste editoren på iPad, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Den legger opp til en arbeidsflyt hvor du enten laster opp - og ned - filene dine direkte via SFTP, eller SSH-er deg inn på serveren eller Mac-en din. Så med mindre du driver en Wordpress-blogg på et webhotell, eller er ultra haxxor DevOp elite med VIM i fingerspissene, er ikke dette verktøyet for deg.

Det følger med en rar Playground for kodetesting som ser ut til å bare støtte JavaScript, og en ganske robust terminal for SSH. Men alt dette er meningsløst når Coda hverken har støtte for Git eller å åpne filer fra andre Git-apper på iPaden. De skriver det selv på nettsiden sin: "Dette er en populær etterspørsel, som vi håper å få på plass i fremtiden". Når prislappen i tillegg er såpass høy, er det bare å styre unna for utviklere flest.

🤞 Rescript (gratis, med Pro utgave)
En JavaScript-editor bygget på Node, som visstnok skal kunne kjøre Node-kode på iPad. Noe som forøvrig funker, men man kan ikke legge til egne NPM-pakker, som gjør det hele ganske meningsløst. Visstnok skal man kunne gjøre dette via en slags komplisert filimport, men det virker veldig kronglete. Den støtter heller ikke Git på noen som helst måte. Rescript klarer derimot å åpne lokale filer fra andre Git-apper, så om du bare skal drive med JavaScript og ikke har noe i mot annonser, så duger den.

👎 Buffer (189 kr)
Buffer er tilsynelatende en godt likt editor på nett, spesielt Reddit-brukere ser ut til å være fans. Buffer har støtte for Git, og det gikk faktisk helt fint å klone ned repoet mitt fra Github. Å committe og pushe filer tilbake igjen var derimot ikke like lett. Buffer sier nemlig ikke fra om hvilke filer som er redigert. For å committe må du trykke på et mystisk pluss-symbol, som jeg først fant ut av etter heftig googling. Da kan man velge "commit files" og push to remote, riktignok uten at man får hvite hva man committer eller hva som pushes. 🤷

Redaktør Ole Petter fikk heller ikke til å åpne mapper i GoCoEdit. 📸: Jørgen Jacobsen
Redaktør Ole Petter fikk heller ikke til å åpne mapper i GoCoEdit. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

👎 GoCoEdit (99 kr)
Denne editoren er også godt likt på nettet. Den har ikke støtte for Git, men har til gjengjeld støtte for Dropbox og Google Drive, hvis du av en eller annen grunn skulle foretrekke det. Det største aberet er derimot at jeg ikke får til å åpne lokale mapper. Altså om du skulle klare å få ned koden din til iPaden via en Git-app, så er det ikke sjanse for å få åpnet den i GoCoEdit. I hvert fall klarte ingen i kode24-redaksjonen å få det til.

- Kanskje det er en bug i iPadOS, filosoferte redaktør Ole Petter.

Og ja, kanskje det er det, fordi eksempelbildene viser mapper, men det går i hvert fall ikke på min iPad.

👍 Textastic Code Editor 8 (109 kr)
Textastic har ikke støtte for andre skytjenester enn iCloud. Men det er ikke så farlig når støtten for lokale filer fra Git-apper er så god og intuitiv. Textastic har også en fiffig forhåndsvisningsfunksjon som spinner opp en lokal server. Dette funker selvsagt bare hvis du jobber med statiske HTML-filer uten byggesteg, men for vårt kode24-designtest-repo fungerte det ypperlig. Den lokale serveren kjører også Firebug, som rapporterer om feil i JavaScript.

Textastic har også et av de beste utvalgene av temaer og innstillinger, og et ypperlig verktøy for text/replace. Den sliter litt med JSX i React, men alt i alt er dette den klart beste editoren for iPad.

Working Copy er appen for deg som vil bruke Git fra iPaden din. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Working Copy er appen for deg som vil bruke Git fra iPaden din. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kan man bruke Git på iPad?

Utrolig nok er Git-appene der iPad-en skinner, og alle - det vil si Reddit og ymse internettforum - er enig om at det er appen Working Copy som gjelder.

At veldig mye av appen er tilgjengelig gratis er nesten utrolig. Her er det "ut av boksen"-støtte for både Github, GitLab, Bitbucket, og custom Git-servere, og grensesnittet er nydelig, uten en eneste Google-banner for slankepiller.

Etter du har klonet ned repoet ditt får du full oversikt over alle commits, med visuell diff, samt alle filer som har blitt endret lokalt på iPad-en, konflikter, logg og alt annet man skulle behøve.

For ja filene legger seg lokalt på iPad-en, og blir gjort tilgjengelig for andre apper, slik som Textastic. Gjør du endringer i filer i en editor som Textastic vet Working Copy om den når du sveiper tilbake fra editoren.

Working Copy er så bra at det er verdt å laste den ned på iPhon-en eller iPad-en din uansett om du skal programmere på den. Bare for å kunne ha oversikt over Git-prosjektene dine.

Men, aberet er at skal du pushe opp endringene dine, eller lage en pull-request, da må du betale 169 kr for en pro-utgave. Noe jeg mener er verdt pengene.

Trenger du å jobbe med databaser på appen er TablePlus et godt alternativ. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Trenger du å jobbe med databaser på appen er TablePlus et godt alternativ. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Andre apper du kan teste

Men hva hvis du har behov for mer en bare koding og Git? Hva med inspisering av CSS og markup på nettsider, for eksempel?

Det finnes to apper for iPad. Begge er like hanglete, og fungerer dårlig. Både MIHTool og Inspect lar deg inspisere og redigere CSS på nettsiden din. Men i min test av kode24 klarte den ikke å vise frem CSS-endringene fra stilarket vårt. Altså får du ikke modifisert stilene som allerede vises på siden. Det gjør appene praktisk talt ubrukelige i mine øyne.

For SQL- og NOSQL-databaser er det appen TablePlus som høster mye applaus om dagen. Den er gratis så lenge man klarer seg med to spørring-faner, og støtter MySQL, PostresSQL, Redis, og mange flere motorer. Trenger du å opprettholde et vrimmel av faner med forskjellige SQL-spørringer kan du kjøpe et månedsabonnement på 44 kr per måned.

Unntaket er MongoDB, hvor appen MongoLime (55 kr) kan anbefales.

Kan man bli iPad-koder?

Tja.

Om du bare skal editere litt kode og pushe det til Git, inspisere en database, eller gjøre noen code reviews, er det absolutt mulig.

Men å starte et nytt prosjekt på iPad vil nok føles veldig begrensende. Ikke minst siden det i realiteten er umulig å kjøre et lokalt utviklingsmiljø med testserver, og du vil måtte pushe til remote hver gang du skal teste den minste endring.

Men om du har penger å svi av på dyre apper og en tablet til 12.000, så er det absolutt mulig å få kodet litt på iPad.