Da Bill Gates fikk blåskjerm på direkten

- That must be why we aren't shipping Windows 98 yet.

Bill Gates er ikke lenger ansikt utad for Microsoft, slik han var på 90-tallet.📸: NTB Scanpix
Bill Gates er ikke lenger ansikt utad for Microsoft, slik han var på 90-tallet.📸: NTB Scanpix Vis mer

I 1998 var Bill Gates hovedpersonen i et videoklipp som gikk viralt på nettet, lenge før YouTube var engang påtenkt. På den gigantiske IT-messen COMDEX, skulle han og en kollega demonstrere Microsofts flunkende nye operativsystem Windows 98 - arvtageren til selskapets flaggskip-operativsystem for forbrukere, Windows 95. Men så gikk noe veldig galt.

Elsket og hatet

Det er litt rart å tenke tilbake til 90-tallets Bill Gates, når man ser på fyren som i dag reiser verden rundt og promoterer bistandsarbeid og gjennomsiktige doer.

På 90-tallet var derimot Bill Gates sjefen i Microsoft, selskapet bak verdens mest forhatte, men likevel mest utbredte operativsystem Microsoft Windows. Bill Gates var en veldig synlig fyr i Microsoft og ble sett på som deres ansikt utad. Han stilte opp i både opplæringsvideoer og tvilsomme reklamefilmer vi helst vil glemme.

Dessuten så han ut til ha et stort ego. Han skal blant annet ha uttalt at "Microsoft har hatt konkurranse tidligere. Det er bra å se det finnes museum som kan dokumentere det", da han holdt tale for The Computer History Museum i USA.

Bill Gates fra rettsaken mot den amerikanske stat i 1998. 📸: Public Domain / Wikipedia
Bill Gates fra rettsaken mot den amerikanske stat i 1998. 📸: Public Domain / Wikipedia Vis mer

Ikke minst fikk Microsoft og Gates mye pepper for å trenere nettleseren Netscape på Windows, og ble til og med saksøkt av den amerikanske stat i sammenheng med dette. Rettsaken startet i 1998.

- Så kobler man den bare inn

Det var derfor ikke rart at teknologi-verdenens øyne var spisset på sjefen selv, 20. april 1998, når han stod klar på scenen for å demonstrere Microsoft Windows 98. Sammen med Microsoft-ansatt Chris Capossela skulle han vise frem nye egenskaper, hvor en av dem var det nye konseptet "plug and play".

Vi tar det kanskje for gitt i dag, men i 1998 kunne man ikke bare plugge hva som helst inn i en maskin og få det til å virke.

Bill Gates og Chris Capossela på scenen rett før blåskjermen dukker opp. 📸: YouTube
Bill Gates og Chris Capossela på scenen rett før blåskjermen dukker opp. 📸: YouTube Vis mer

Man måtte ofte gjennom en langdryg prosess med installering av drivere fra disketter og ymse omstarter av maskinen. Nå hadde Microsoft løsningen, trodde de.

Fra scenen kjørte Capossela i gang sitt innøvde nummer hvor han skulle demonstrere tilkobling av en ny scanner, som Windows 98 kunne oppdage selv og installere riktige drivere til. Direktesendt på CNN.

- Så kobler man den bare inn. Da kommer den til å si "Heisann, jeg ser at du har koblet inn en ny enhet", og så kommer den til å laste inn riktige drivere. Legg merke til at denne scanneren her Bill...Oisann!, utbryter Capossela.

Plutselig forsvant nemlig det velkjente Windows-skrivebordet, og ble erstattet av en knallblå skjerm med en feilmelding, den såkalte dødens blåskjerm. En innebygd funksjon i Windows, som oftest signaliserte dårlige drivere, eller hardware som feilet. Og selv om blåskjermer ikke er noe vi opplever så ofte i dag, så var Windowsmaskiner notorisk for dette på 90-tallet.

Når blåskjermen dukket opp frøs hele maskinen, og eneste alternativ var omstart. Hadde du ulagrede dokumenter oppe, forsvant de. Hadde du ekstra uflaks, forsvant hele harddisken sammen med dem.

Det var feilen Microsoft for all del måtte unngå på en stor demonstrasjon.

Fra gisp til applaus

Først gikk det et gisp gjennom salen, som fort endret seg til latter og applaus. Capossela som ikke helt visste hva han skal gjøre fikk et flaut flir, mens Gates selv gned seg på haken og småhumret.

- Og så går vi videre, ler Capossela.

Salen brøt dermed ut i enda høyere latter.

- Dette må være grunnen til at vi ikke sender ut Windows 98 ennå, flirer Gates.

Se klippet på YouTube her:

Bill Gates og Chris Capossela prøver å demonstrere Windows 98 og får den legendariske blåskjermen. Vis mer Vis mer Vis mer

Manglet minnebeskyttelse

Blåskjermen i Windows 98 ble riktignok ikke introdusert med denne versjonen av Windows. Det var en grunn til at salen brøt ut i latter, de hadde selvsagt opplevd feilen selv på sin egen maskin. Så ofte skjedde det at publikum hadde fått et ironisk forhold til hele blåskjermen, og det var tydelig at de Microsoft-ansatte også hadde det.

Blåskjermen gjorde sitt inntog på Windows NT 3.1 i 1993, og har vært inkludert på alle Windows-operativsystemer frem til i dag. Inkludert Windows 95.

Så hvorfor får vi ikke blåskjerm så ofte i dag?

Vel, den største grunnen er nok at Windows 98 fortsatt brukte et driver-system som stammet fra DOS-tiden på 80-tallet, kalt VxD. Nyere versjoner av Windows bruker derimot WDM, som er mer stabilt og gir feilmeldinger i logger, ikke i blåskjermer.

En annen grunn er at Windows-versjoner før Windows XP visstnok ikke skal hatt god støtte for minnebeskyttelse. Det vil si at en applikasjon fort kunne finne på å gjøre endringer i minnet til en annen applikasjon, og da skape en kræsj.

Bytte farge

Visste du forresten at man ikke måtte ha blå "blåskjerm" i Windows?

I eldre versjoner av Windows kunne man redigere filen SYSTEM.INI, som lå på roten av filsystemet, og endre fargene selv.

Ved å legge til attributtene MessageBackColor= og MessageTextColor= i fila, og tilegne dem en fargeverdi fra 0 til F, kunne man selv styre både tekstfarge og bakgrunnsfarge. Etter det fikk man selvsagt utfordringen med å trigge blåskjermen for å se endringene.

Tenk at vi kunne hatt grønn blåskjerm på 90-tallet. 📸: Public Domain / Wikipedia
Tenk at vi kunne hatt grønn blåskjerm på 90-tallet. 📸: Public Domain / Wikipedia Vis mer

Og den nervøse assistenten til Bill Gates i 1998, fikk han sparken etter presentasjonen?

Chris Capossela er faktisk i Microsoft fortsatt! Han gikk rett til Microsoft fra skolebenken på Harvard i 1991, og er i dag markedssjef for teknologi-giganten.