Slik lager norske utviklere to-do-lister

Notion, Trello, Things, Quire, Mente, Cherrytree eller... Emacs? 📝

kode24 foretrekker Notion sin platform. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
kode24 foretrekker Notion sin platform. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det er mange arbeidsoppgaver man skal sjonglere som utvikler:

Fra arbeidsdagens oppgaver, til bugs, ny funksjonalitet, forespørsler fra sjefen og nøklene man trenger for å bruke et API.

Da er det viktig å ha en god to-do-app i bakhånd; en app man kan stappe alt man skal huske inn i, og organisere det, slik at man slipper å stole på sin egen husk.

I kode24-klubben ble det nylig spurt om hvilke huskeliste-løsninger medlemmene foretrakk, og det kan virke som om det finnes like mange som det finnes medlemmer i klubben.

Vi har likevel forsøkt å oppsummere favorittene.

«Notion, har det meste man skulle trenge.»

#1. Notion

I 2016 sprang Notion ut på to-do-markedet, og fikk fort oppmerksomhet fra utviklere. Det minimalistiske designet til appen var nemlig noe utviklere visste å sette pris på.

Det var riktignok først da versjon 2.0 kom ut i 2018 at Notion virkelig tok av. Støtten for alt fra Kanban-brett til notater og timeplaner, gjorde Notion til et allsidig valg for bruk i arbeidslivet. Ikke minst er Notion-appen kryssplatform med støtte for både web og native-apper til iOS, Android, Mac og Windows.

Selv kode24-redaksjonen har trykket Notion til sitt bryst, og klubbmedlemmene er også fans.

- Jeg bruker Notion. Veldig enkelt å skrive notater fra møter, kode-notater, checklists, progess-brett, slik som i Trello, og mye mer, skriver Andreas Moldskred.

- Jeg bruker Notion, og er veldig fornøyd med det så langt! skriver Mikkel Svartveit.

- Notion, har det meste man skulle trenge, skriver Marcus Pedersen.

«Ganske automatisert Trello for arbeid, og vanlig Trello for personlig bruk.»

#2. Trello

Trello er et web-basert Kanban-brett - som nå er eid av Atlassian, du vet, de folka som lager Jira.

Trello lanserte i 2011, og fikk umiddelbar hyllest fra bransjen, hvorav bransjebladet Wired kåret selskapet til en av de "Syv kuleste startupene du ikke har hørt om ennå".

I oktober i 2019 skrev Michael Pryor på Trello-bloggen at Trello hadde nådd 50 millioner brukere.

Flere brukere i kode24-klubben melder også at de bruker Trello flittig.

- Trello på jobb for felles ting, Todoist privat / jobb, skriver Audun Lade Sæther.

- Personlig, og innad i familien, som også er et team, bruker jeg Todoist. Ellers har Trello alltid fungert på jobb, selv om det kan være andre verktøy som egner seg bedre for spesifikke prosjekter, for eksempel issue-trackeren i GitHub, skriver Bjørn Johansen.

- Ganske automatisert Trello for arbeid, og vanlig Trello for personlig bruk, skriver Martin Owren.

- Trello, skriver Arne Halvorsen.

«Textmate, men mer og mer bare Things.»

#3. Things

Things er en arbeidsoversikt-app som kun er tilgjengelig for Mac og andre Apple-produkter. Med en stiv prislapp på 50 dollar for desktop-applikasjonen og 10 dollar for iPhone-utgaven, er det nok mange som kvier seg for å teste denne varianten.

Things er likevel kjent for å ha et lekkert design og en god arbeidsflyt. Desktop-appen vant blant annet "Apple Design Award" i 2017.

Flere brukere i klubben nevner at de tar Things i bruk.

- Things for gjøremål, Roam research for notater. De to flyter litt over i hverandre til tider, skriver Trond Sørås.

- Textmate, men mer og mer bare Things, som er en av de beste programvarene jeg noen gang har brukt, skriver Magne Matre Gåsland.

«Jeg digger quire.io.»

#4. Utfordrerne

Selv om det finnes etablerte to-do-lister i bransjen, kommer det til stadighet nye utfordrere. I klubben nevnes det flere:

- Jeg digger quire.io. Det er en nested todo med support for boards og collab. Gratis også, skriver Andres Langmaack Lindås og drar fra Quire, en to-do-app som er skreddersydd for mindre team.

- Bruker Mente med stor suksess, forteller Kristofer Giltvedt Selbekk.

Mente er en norsk app som foreløpig kun er tilgjengelig på Apple-produkter. Appen hevder å lære deg til å bli bedre på produktivitet, ved å blant annet gi deg tips i forbindelse med listene dine.

- Bruker ClickUp, skriver Vidar Gamlem, og trekker frem en app som hevder å være "fremtiden til arbeidsflyt".

Med en applikasjon som støtter alt fra to-do-lister til chat og skjermopptak, kan det godt hende ClickUp er inne på noe.

«En enkel flat tekstfil har alt jeg trenger.»

#5. Retro

Det finnes - utrolig nok - fortsatt folk der ut som blåser i skytjenester, online-synkronisering, flerbruker-samarbeid og alt det der.

En av dem er Frank Karlstrøm, som sverger til en lokal app:

- Cherrytree for alt. Alt lokalt, ikke noenting i cloud, ingen syncing.

- Notepad++, skriver Øyvind Rogne-Jensrud med et flir.

- Bruker org-mode i Emacs. En enkel flat tekstfil har alt jeg trenger; fører timer, skriver notater, har info om systemer og alle andre slags triks. Siden det er en tekstfil er det ekstremt kjapt å søke. Funker fjell, har brukt det over 10 år, skriver Aleksander Skjæveland Larsen.

- En flat tekstfil, filsystemet, kalenderen i mailprogrammet... Whatever works, skriver David Oftedal.

Bjørn Magnus Jacobsen Ihler nøyer seg på sin side med å kun dele en link til det han foretrekker: En fysisk notatblokk, fra svenske LAMY.