- Trenger kaffe, musikk og arbeidsro

Morgenrutiner til norske utviklere preges av kaffe. Og kaffe. Og mer kaffe. ☕

Trøtte, norske utviklere starter gjerne dagen med kaffe. Og litt mer kaffe. Så kanskje litt Slack. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Trøtte, norske utviklere starter gjerne dagen med kaffe. Og litt mer kaffe. Så kanskje litt Slack. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

kode24 stiller jevnlig norske utviklere et spørsmål i kode24-klubben, og diskuterer svarene i podcasten vår kode24-timen.

Denne uka spurte vi hvordan koderne starter arbeidsdagen sin.

"Kommer inn cirka 9–9:30, tar en kopp kaffe hvis det finnes kaffe i kanna, ellers setter jeg på trakteren. Liker å komme i gang med arbeidet med én gang, og hater at folk prater til meg" skrev designer og webutvikler Astrid Mathilde Andersen i Røst Kommunikasjon i Tromsø.

Videre skriver hun at "mandager er kjipe, på grunn av mandagsmøte 09:30–10:00, der kun 1-2 minutter blir brukt på saker som angår meg og mine prosjekter".

Hun er langt fra alene; kaffe, møter og diverse distraksjoner går igjen i nesten alle svarene fra norske utviklere.

Vil komme i gang

- Men hvorfor hater du egentlig at folk prater til deg om morgenen?

- Jeg er gjerne litt ufokusert på morgenen, og ønsker bare å komme i gang. Da trenger jeg kaffe med mandelmelk, musikk i ørene, og arbeidsro. Det er selvfølgelig hyggelig å prate med kollegene mine, men det tar jeg helst i pausene, svarer Andersen når kode24 kontakter henne.

- Du, og mange andre, klager på møter. Men har du faktisk bare ett møte i uka?

- Jepp! Vi er et lite byrå med fire ansatte. I det daglige oppdaterer vi jo hverandre på hva som skjer. Derfor trenger vi bare ett fast møte i uka, for å gå gjennom status på alle prosjektene våre, oppklarer Andersen.

Forstyrra utviklere

Andersen er som nevnt langt fra alene om å ikke like forstyrrelser på morgenen. Da vi ikke har bedt hver enkelt utvikler om tillatelse til å trykke navnet deres, kjører vi heretter superhemmelige kodenavn.

"I ‘gamle dager’ var jeg alltid først på kontoret. Spesielt i mørketiden satte jeg da pris på en halvtime alenetid uten å skru på taklys" skriver Vegard, og fortsetter:

«Trenger den halvtimen for meg selv for å komme i gang.»

"Nå er det alltid folk på jobb når jeg kommer. Da blir starten ofte litt mer brutal med spørsmål om det ene og andre før en rekker å summe seg. Dette setter ofte litt for mye preg på humøret den dagen... trenger den halvtimen for meg selv for å komme i gang."

Noen har funnet løsninger - i alle fall for de mer digitale forstyrrelsene.

"Det første jeg gjør er å skrive ned hva jeg ønsker å gjøre i dag, med penn og papir. Liker å ha det fysisk foran meg, og slipper distraksjonene ved å se alle andre tasks fra todo-programmet" skriver Øyvind, og fortsetter:

"Jeg har best fokus med en gang jeg kommer på jobb, så ønsker å bruke det på det jeg ser på som viktigste oppgaven for dagen. Epost er aldri viktigste oppgave og krever lite fokus, så det sjekker jeg når fokus er lavest, rett før lunsj."

Kaffe, kaffe, kaffe

Sjokkmelding: Norske utviklere er glad i kaffe. Bare hør på dette.

"Kaffe. Kle på ungene. Mer kaffe i bilen. Gi fra meg ungene i barnehagen. Kaffe på gymmen. Gymme. Kaffe etter gymming. Rett i arbeid. Kaffe. Kaffe. Kaffe. Lunsj" oppsummerer Ole.

«Drikke kaffen. getKaffe().»

"Brygger stort sett en tønne chemex som jeg porsjonerer fra en termos utover dagen" forteller Bjørge.

"Går inn døra og rett til kaffemaskinen. Skrur på PC-en, sjekker Slack, trykker play på Spotify, og så er vi i gang igjen" oppsummerer Janne.

"getKaffe(). Slå på PC-en og drikke kaffen. getKaffe(). Sjekke kode24.no og klubben på Facebook. Drikke kaffen. getKaffe(). Begynne å jobbe" skriver Tommy.

PR, standup, Slack

På dette tidspunktet i artikkelen høres kanskje utviklere ut som en destruktiv, antisosial gjeng. Og det er, i det minste, ikke hele historien. Også pull requests, standup-møter og Slack-meldinger preger naturlig nok morgenen til mange norske utviklere.

«Så koder jeg frem til standup.»

"Starter dagen med litt kaffe, lese litt pull requests som kan ha kommet inn etter gårdagen, åpne dev env, jobbe litt før daily standup, kode litt, lunsj, kode resten av dagen, kanskje litt pingpong, kode litt mer. Ferdig." oppsummerer Kalle.

"1. Hente kaffe + fylle vannflaske 2. Sjekke mail 3. Gå gjennom eventuelle pull requests 4. Stand-up 5. Koding" stemmer Ronny i.

"Sjekker mail på vei til jobb. Koker vann og lager pulverkaffe fordi kokevarsel, og svarer på eventuelle Slack-meldinger jeg har fått. Så koder jeg frem til standup klokka 09:15" skriver Kristian, og avslutter:

"...hvor dagen «egentlig» begynner".