Sånn vil norske Scrimba bli størst i verden på kodekurs

- Bruken gikk i været under lockdown, forteller gründeren. Men de aller fleste betaler ikke for den unike, norske løsningen.

CEO Per Harald Borgen, CTO Sindre Osen Aarsæther og utvikler Alexander Alemayhu i Scrimba. Det var Aarsæther som skapte plattformen for å lære bort sitt eget programmeringsspråk Imba. 📸: Scrimba
CEO Per Harald Borgen, CTO Sindre Osen Aarsæther og utvikler Alexander Alemayhu i Scrimba. Det var Aarsæther som skapte plattformen for å lære bort sitt eget programmeringsspråk Imba. 📸: Scrimba Vis mer

- Det vi prøver å gjøre, er å lage en digital kodeskole som gir deg samme kvaliteten som du får på en kodebootcamp, men for en brøkdel av prisen.

Det forteller CEO i norske Scrimba, Per Harald Borgen, i ukas kode24-timen.

Grovt sett prøver Scrimba å selge noe de langt fra er alene om: En nettbasert utdannelse som utvikler.

Men der hvor andre baserer seg på gammeldags video, baserer Scrimba seg på interaktive skjermopptak de kaller "scrims".

Og det som er i ferd med å bli en stor aktør i den internasjonale kodeskole-bransjen, skulle egentlig bare bli brukt for å lære bort det norske programmeringsspråket Scrimba også er skrevet i: Imba.

Scrimba for Imba

Lang historie kort: Etter økonomistudiene prøvde Per Harald Borgen seg som gründer, sammen med Sindre Aarsæther. Uten å få det til. Borgen tok deretter turen til en kode-bootcamp i England, og kom tilbake til Norge som junior-utvikler.

Samtidig satt Aarsæther på Startup Lab i Oslo og jobba med hans eget programmeringsspråk; Imba. Språket skulle open sources og dokumenteres, og Aarsæther ville løse noe av jobben som videoguider.

- Det viste seg å være en veldig knotete prosess. Man må sette opp systemet sitt, justere fontstørrelser, sørge for at alt er ryddig og trykke på "record". Så snakker man seg inn i et hjørne, eller får en epost, og uansett hva som skjer ender man opp med å måtte redigere opptaket. Før man eksporterer det og laster det opp, forklarer Borgen.

- I tillegg; etter å ha gjort brukt timesvis på dette, så har man redusert all kode og data til døde piksler. Sindre tenkte at det måtte være en bedre måte å gjøre dette på. Og Scrimba er svaret på disse problemene.

Kort fortalt lagde altså Aarsæther Scrimba for å lære bort språket Imba.

Scrimba tips for MAXIMUM efficiency Vis mer

Scrimba sine "scrims"

Scrimba lar lærerne kode HTML, CSS og JavaScript i en web-editor, samtidig som de prater om hva de gjør. Systemet tar opp koden som skrives, musa som flyttes og alt som sies, og syr alt sammen til det de kaller en "scrim".

Du kan prøve å lage en selv, på scrimba.new.

Når en slik scrim spilles av, kan du blant annet pause den når som helst for å endre koden og se hva som skjer, i en liten nettleser ved siden av editoren - alt inni nettleseren. Det er litt vanskelig å forklare, men tenk Codepen møter Youtube, eller en form for parprogrammering.

Investorene på Startup Lab så raskt potensialet i Aarsæthers system, og tilbydde finansering. Aarsæthers spurte om Borgen ville være med, og dermed ble selskapet Scrimba født - med Borgen som CEO, og Aarsæther som CTO.

- Jeg slutta i jobben, men jeg følte ikke at det var så stor økonomisk risiko. Jeg så hvor enkelt det ville være for meg å få meg jobb som utvikler i Norge, så i verste fall måtte vi legge ned Scrimba, og jeg ville få meg en ny jobb hvor jeg ville få mer i lønn. I verste fall fikk jeg altså oppjustert lønna mi, smiler Borgen.

Scrimba i aksjon. Bak ser du editoren, med kode som skrives inn av læreren, men også kan redigeres og skrives av deg. Over dette ligger det her en visning av hva koden faktisk resulterer i. Nederst til venstre ser du hvordan lærerne kan bruke tradisjonelle presentasjoner i tillegg. Og som du ser kan du spole deg fram og tilbake, akkurat som i en video.
Scrimba i aksjon. Bak ser du editoren, med kode som skrives inn av læreren, men også kan redigeres og skrives av deg. Over dette ligger det her en visning av hva koden faktisk resulterer i. Nederst til venstre ser du hvordan lærerne kan bruke tradisjonelle presentasjoner i tillegg. Og som du ser kan du spole deg fram og tilbake, akkurat som i en video. Vis mer

Bare frontend

Gjett hvilket programmeringsspråk Scrimba er koda i. Stemmer; Imba. Protokollen for å ta opp en scrim skal være skrevet fra bunnen av, alt hostes på Scrimba sine egne dedikerte servere, og lagringen av scrimsene foregår med PostgreSQL.

Men akkurat slike backend-ting kan du ikke lære om på Scrimba. Plattformen er i dag avhengig av kode som kan leses i nettleseren selv, og derfor begrenser det seg foreløpig til HTML, CSS og klientbasert JavaScript.

- Å lære seg frontend er mer enn nok til å få seg en jobb i dag. Og mye logikk har jo blitt flytta til frontenden, sier Borgen i kode24-timen.

- Men: Kan man lære Imba på Scrimba i dag?

- Nei, ironisk nok har vi ikke noe skikkelig Imba-kurs på Scrimba!

Gary Simon er et kjent fjes på Youtube, og nå kan du også ta kurs fra han på Scrimba. Lærerne får selvfølgelig betalt, men ifølge Scrimba får mange av dem nå oppfordringer fra fans om å lage Scrimba-kurs.
Gary Simon er et kjent fjes på Youtube, og nå kan du også ta kurs fra han på Scrimba. Lærerne får selvfølgelig betalt, men ifølge Scrimba får mange av dem nå oppfordringer fra fans om å lage Scrimba-kurs. Vis mer

6 av 100 betaler

Scrimba har i dag rundt 100.000 brukere i måneden, ifølge Borgen. Det desidert mest populære kurset er et React-kurs, som har blitt anbefalt av Facebook sjælv - men dette kurset er gratis.

Borgen forteller at de nettopp bikka 6.000 betalende studenter.

- Så 6 av 100 betaler. Er dere lønnsomme?

- Nå er vi komfortable, ja. Det har vært en lang reise, men pilene peker riktig vei. Og dette markedet er jo enormt. Fra utsida ser det veldig crowded ut, men vi ser bare muligheter, for det er så mange uprøvde veier å gå, og forbedringer som ikke er gjort av noen andre ennå, som vi kommer til å gjøre, svarer Borgen i Scrimba.

«Vi har ikke noen spesifikke pengemål, men vi vil jo bli den ledende skolen for å lære seg programmering.»

Positiv korona-effekt

- Hva med korona, hvordan har det slått ut for dere?

- For oss har det gått bedre enn før. Vi merka det i fjor, da lockdown-ene begynte, at bruken gikk i været. Studenter kunne ikke gå på forelsning, folk mista jobbene sine, og den digitale verdenen har jo aksellerert. Jeg tror korona bare kommer til å føre til at verden trenger flere utviklere på lang sikt, også, så det gir oss vind i seilene.

- Og hvor store seil vil dere få?

- Vi har ikke noen spesifikke pengemål, men vi vil jo bli den ledende skolen for å lære seg programmering. At det er åpenbart for alle som skal lære seg å programmere, at man går til Scrimba, fordi du der får den beste teknologien, de beste lærerne, den beste pedagogikken og det beste communityet.

🎧 Mer om hvordan Scrimba fungerer, hvordan de skaffer seg lærere, hvordan du selv kan bli en og hvordan det oppleves å være gründer, hører du i ukas episode av kode24-timen!