- Da pandemien kom og skolene stengte, kasta jeg meg rundt

Lærerens hobbyprosjekt Lesekloden brukes av tusenvis. - Koding er på full vei inn i skolen, men jeg klør meg i hodet av løsningene.

Simen Kristoffersen jobber som kontaktlærer for en annenklasse i Oslo-skolen, og på fritida utvikler han Lesekloden - et digital læreverktøy, som ble ekstra aktuelt da norske barn måtte på hjemmeskole. 📸: Privat
Simen Kristoffersen jobber som kontaktlærer for en annenklasse i Oslo-skolen, og på fritida utvikler han Lesekloden - et digital læreverktøy, som ble ekstra aktuelt da norske barn måtte på hjemmeskole. 📸: Privat Vis mer

- Mange skoler har i dag digital tavle i klasserommet, og min idé var å lage digitale verktøy som kunne brukes på tavla helt uten å installere noe programvare. Jeg irriterte meg også veldig over andre aktører på markedet, som skjulte gratis innhold bak registrering og innlogging, og ville være en aktør som gjorde det enda lettere for lærere å finne gratis undervisningsopplegg.

«Jeg irriterte meg veldig over andre aktører på markedet.»

Det forteller Simen Kristoffersen, en 32 år gammel kontaktlærer i Oslo. Etter å ha programmert på fritida som tenåring, tok han opp hobbyen i slutten av 20-åra.

Resultatet ble Lesekloden.no, lansert høsten 2018, med undervisningsopplegg skreddersydd for digitale tavler, helt uten innlogginger, nedlastninger eller betalingsmurer.

- Og da koronapandemien kom og skolene stengte, kastet jeg meg rundt for å lage digitale hjemmeskole-opplegg, forteller han til kode24.

Det var da det tok av.

Lesekloden utvikles med CSS-rammeverket Bulma. - Det er lett å tilpasse, har en fin grafisk profil, god dokumentasjon, og forståelige klassenavn, sier Kristoffersen.
Lesekloden utvikles med CSS-rammeverket Bulma. - Det er lett å tilpasse, har en fin grafisk profil, god dokumentasjon, og forståelige klassenavn, sier Kristoffersen. Vis mer

35.000 daglige brukere

Lesekloden består i dag av blant annet over 100 gratis arbeidsark, snart 5 store temasider, digitale lekser og verktøy og oppgaver som kan brukes på alt fra digitale tavler til små nettbrett, både hjemme og på skolen.

- Kanskje prøver jeg å gape over for mye på én gang, men håpet mitt er å lage en komplett løsning som er nyttig for både voksne og barn, både på skolen og hjemme, sier Kristoffersen.

Dette falt naturlig nok i smak da koronaen sendte Norges skolebarn på hjemmeskole. Over 7.000 nordmenn følger nå prosjektet på Facebook, og Lesekloden.no hadde på det meste 35.000 unike brukere innom hver dag.

- Det strømmet også inn med meldinger fra hele landet, både fra småtrinnet, mellomtrinn, ungdomstrinn, videregående, norske skoler i utlandet og voksenopplæring, fra lærere og foreldre som hadde nytte av siden min. Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å lage en løsning som fungerte såpass bra for såpass mange, smiler Kristoffersen.

- Hvordan gikk det med bruken da skolene åpna igjen?

- De daglige brukerne gikk en del ned da alle barna var tilbake på skolebenken, men jeg fortsetter å lage nytt innhold og forventer at brukermassen - både lærere og barn - skal klatre jevnt og trutt hele dette skoleåret.

Lesekloden er ikke en samling enkle artikler, mer en samling av verktøy og spesialinnhold. Da har det vist seg å være vanskelig å bruke Wordpress.
Lesekloden er ikke en samling enkle artikler, mer en samling av verktøy og spesialinnhold. Da har det vist seg å være vanskelig å bruke Wordpress. Vis mer

Slåssing med Wordpress

Mye av innholdet på Lesekloden har helt siden starten blitt publisert gjennom Wordpress.

- Men det ble raskt klart at Wordpress ikke er den beste løsningen når jeg produserer såpass mye spesiallaget innhold. Jeg bruker mye tid på å kode en fungerende løsning, og så timesvis på å sloss med Wordpress for å få alt til å virke som det skal, humrer læreren.

Kristoffersen koder alt fra sudokuer til animerte solsystemer, i både Javascript og PHP. Og når sida utover året skal skrives om, blir det med nettopp PHP-rammeverket Laravel og Laravel Spark.

- Mye av innholdet som er tilgjengelig på temasidene er lagret i tekstfiler. Med tiden, når jeg blir flinkere i Laravel, håper jeg å legge det meste inn i et eget API, men det er nok langt frem i tid.

På Facebook holder Kristoffersen kontakt med Lesekloden-brukerne. Per nå har han over 7.000 følgere.
På Facebook holder Kristoffersen kontakt med Lesekloden-brukerne. Per nå har han over 7.000 følgere. Vis mer

Glad i PHP

- Det virker som du er glad i PHP? Det er det ikke alle som er.

- Jeg liker PHP ganske godt, og det er nok flere grunner til det, svarer Kristoffersen.

Den ene er at han har programmert i PHP i mange år, og at det dermed har blitt en gammel vane. Og da Lesekloden har blitt koda i PHP siden start, er det enklere å holde seg til PHP så han fortsatt kan bruke eldre kode.

«Jeg syns også PHP er relativt lett å lese.»

- Jeg syns også PHP er relativt lett å lese. Selv om jeg liker Python godt, trives jeg pussig nok bedre med å dele opp koden min med curly brackets og å passe på at alle semikolon er på rett plass. Jeg syns også at jeg i de aller fleste tilfeller får forståelige feilmeldinger, og ikke minst at det er veldig lett å deploye, skryter han.

- Jeg stanget hodet i veggen i ukesvis med å forstå oppsett, MVC, routing, deploying og så videre i Django, men forstod det etter 10 minutter med Laravel.

Læreren får dessuten hjelp av noen kompiser til programmeringen. Og vil du bidra, er han på utkikk etter enda flere hjelpere framover.

Gjennom en WooCommerce-nettbutikk får Lesekloden noe inntekt, så han i alle fall ikke skal måtte betale av egen lomme for hostingen.
Gjennom en WooCommerce-nettbutikk får Lesekloden noe inntekt, så han i alle fall ikke skal måtte betale av egen lomme for hostingen. Vis mer

Får frivillig betalt

Å utvikle Lesekloden gir Simen Kristoffersen verktøy han selv kan bruke i undervisningen sin. Og der har du også hovedmotivasjonen - for det er ikke penga han koder for.

- Lesekloden er dessverre ingen gullgruve. Det første året brukte jeg antakelig nærmere 500 timer på siden, men endte opp med å måtte betale penger ut av egen lomme for å holde siden online, forteller han til kode24.

Men i år slipper han trolig å gå i underskudd, i det minste.

- Jeg har en WooCommerce-nettbutikk hvor jeg selger samlepakker med undervisningsopplegg, og eksperimenterer med et medlemssystem, forklarer han.

Dessuten kan folk "spandere en kaffe" på han, ved å betale 25 kroner som takk for hjelpa - som skal være nettbutikkens mest populære tilbud.

- Det aller beste er når skoler tar kontakt. Jeg vil mye heller at skoler betaler for et medlemskap enn at lærere skal betale fra egen lomme.

Reagerer på kodedingser

Foreløpig er det ingen undervisningsopplegg for å lære kids å kode på Lesekloden. Men Kristoffersen er naturlig nok opptatt av hvordan også dette skal læres bort.

- Det er helt klart at koding er på full vei inn i den norske skolen, med den nye læreplanen som tas i bruk nå i høst. Men jeg klør meg litt i hodet av alle de forskjellige løsningene, sier han.

«I mine øyne er det ikke nødvendig å flytte dyre klosser rundt på et brett.»

Visstnok bruker mange skoler mye penger på diverse dingser for å lære bort programmering, av typen fysiske kodeblokker, roboter og programmeringsbrett.

- Jeg er litt overrasket over at mange velger bort tekstbasert programmering og kjøper inn utstyr for tusenvis av kroner, når koding kan være helt gratis, sier Kristoffersen.

- I mine øyne er det ikke nødvendig å flytte dyre klosser rundt på et brett eller få en robot til å kjøre i sirkler, når en kan lage en personlig nettside og ha viktige samtaler rundt bildedeling, personinfo og lære koding i samme slengen. Det er mye gøy og lærerikt en kan lage med bare en teksteditor og litt fantasi.