- Vil jeg ha dette på GitHub? Så andre kan se dette rotet?

- Imposter-syndromet er vel så fælt for oss hobbykodere, skriver hobbykoder Chris Tvedt.

- Er du en «proff» som vil hjelpe, så strekk ut en hånd til oss hobbykodere, også, ber Chris Tvedt. 📸: Privat
- Er du en «proff» som vil hjelpe, så strekk ut en hånd til oss hobbykodere, også, ber Chris Tvedt. 📸: Privat Vis mer

Jeg har en idè, noe jeg vil lage, en applikasjon!

Jeg setter meg ned, starter planleggingen. Skriver ned hva jeg vil at applikasjonen skal gjøre. Jeg tenker over hvilke språk, rammeverk og database som vil passe, googler og leser. Medium artikler, dokumentasjon og stack overflow, mangfoldige timer går til undersøkelser.

«Denne gangen skal ikke bli som forrige gang, og gangene før. Denne gangen skal det gå helt knirkefritt.»

Denne gangen skal ikke bli som forrige gang, og gangene før. Denne gangen skal det gå helt knirkefritt, jeg skal følge en velprøvd arkitektur og strukturere koden min slik proffene gjør det. Er det noe som heter One-man-Agile?

Post-it lappene hagler, jeg prøver å skrive små, enkle og konkrete problemer å jobbe med, heter det user stories? Dette blir bra!

UML må jeg jo også lage, alt skal jo planlegges så jeg ikke møter på uforutsette ting før jeg starter med selve kodingen. Det er jo det proffene gjør hver gang, eller? Tegner og skriver, både på maskin og papir.

Åpner Adobe XD, nå skal front-end designes! Leter etter fargepaletter, tøffe overganger og animasjoner som kunne passe inn. Prøver å tenke UI/UX, selv om design egenskaper og kunnskaper om brukermønster nok er langt under par.

VScode, endelig. Lager og strukturerer mapper, git init, kjører noen skripts som genererer forskjellige saker og ting. Er det noen som vet hva alt dette er!? Og hvordan det virker? Legger til noen ekstra dependencies, ser om det er noen awesome extensions jeg trenger i VScode. Nå skal det kodes!

Mange Stackoverflow- og Google-søk senere, noe fungerer, jeg har klart å få til noen planlagte features. Og noen ekstra, som følge at at man kom inn i sonen og bare kodet og kodet. Designet er ikke helt det som ble laget i XD, animasjoner og custom ting-og-tang er vanskelig. Arkitekturen og strukturen jeg ville følge, la oss ikke snakke om den. Godt jeg ikke konstruerer bygninger.

Enda flere Stackoverflow- og Google-søk senere, enda flere endringer og enda større avvik fra planlagt arkitektur. En MVP, er ferdig, med mye mer greier enn planlagt. Den er langt ifra optimalisert på noen måte, og UI/UX er nok heller på den kjipe siden, men den virker!

Men, koden… Huff… Koden… Vil jeg ha dette på GitHub? Så andre kan se dette rotet? Dømme meg etter dette? En mulig fremtidig arbeidsgiver kanskje? Proffene!? Heldigvis er private repos gratis nå.

Imposter syndrom er noe det snakkes om i kode miljøet, og som regel i sammenheng med utdannede, profesjonelle utviklere, personer som er ansatt for å kode.

«»

Men det er vel så fælt for oss hobbykodere. Vi som så gjerne vil bli en av de proffe, men kanskje tok «feil» valg i skolen for 10 år siden, så den utdannelsen fikk vi aldri tatt. Vi prøver nå å lære så mye vi kan på egenhånd.

Noen prøver å utdanne seg på deltid, men de fleste av oss har ingen å snakke med, ingen å få tips fra eller å ha «code reviews» med. Youtube er ikke en god kilde til hvordan ting burde og skal gjøres i det virkelige liv som utvikler.

Hvordan gjør egentlig en proff dette? Hvordan starter et prosjekt? Hvordan struktureres ting? Og hvordan er livssyklusen til prosjektet?

Er det noe som heter One-man-Agile? Kan bli triste standups, men kanskje det da blir flere git repos uten hengelås og taggen Private.

Er du en «proff» som vil hjelpe, så strekk ut en hånd til oss hobbykodere, også. Vi trenger sårt litt oppmuntring og trøst når vi koder og prøver så godt vi kan. Kall det et digitalt klapp på skulderen og en beskjed om at dette klarer du, la meg hjelpe deg. En digital klem gjør underverker, den også.

- Hobbyutvikler som jobber mot en tittel, som utvikler