Norske utviklere mest fornøyd med GitHub

- Fantastisk vekst siden oppkjøpet, hevder Microsoft Norge. Se hva norske utviklere bruker mest, og liker best.

Azure- og AI-direktør Christopher Frenning i Microsoft Norge er naturlig nok fornøyd med tallene for GitHub i Norge. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Azure- og AI-direktør Christopher Frenning i Microsoft Norge er naturlig nok fornøyd med tallene for GitHub i Norge. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Versjonskontroll er systemer for å holde kontroll over alle versjoner av filer. For eksempel for å dytte ny kode inn i gamle filer, så alle kan se hva som er nytt og få muligheten til å spole tilbake når det trengs.

Det finnes flere metoder for versjonskontroll, men Git er den mest brukte. Det finnes også et vell av Git-tjenester, som gjerne lagrer koden din i skyen, med GitHub som den aller største.

Men er GitHub størst også blant norske utviklere? Og ikke minst: Er det de som er mest fornøyd?

Ja, og ja, viser våre tall.

GitHub, GitLab, BitBucket, Azure

kode24s siste Kodeløkka-undersøkelse spurte 550 norske utviklere om hva de brukte mest for versjonskontroll på jobb, og hvor fornøyde de var med systemet.

Her er resultatene:

Med andre ord:

  • GitHub er altså størst også i Norge, med omlag 43 prosent av brukerne. BitBucket får andreplassen med 23 prosent, mens Azure Devops og Gitlab havner bak med rundt 10 prosent hver. 8 prosent av de spurte bruker tjenester de selv hoster på egne servere.
  • Når det gjelder hvem som er mest fornøyd, vinner GitHub igjen, med et snitt på 4,6 av 5. Ingen av de andre tjenestene, med BitBucket på bånn, får under 4 i snitt. De minst fornøyde er de som selv hoster versjonskontrollen sin, som i snitt svarer 3,5.
«Antall aktive brukere på GitHub har bare gått oppover siden oppkjøpet.»

Microsoft jubler

Microsoft eier to tjenester på lista: Størstemann GitHub og Azure Devops. Og mens GitHub er den tjenesten utviklerne er aller mest fornøyd med, havner Azure DevOps på andreplass.

- Dette er tall vi virkelig setter pris på å se! jubler Azure- og AI-direktør Christopher Frenning i Microsoft Norge til kode24.

- Etter at Microsoft kjøpte GitHub, og flere av GitHub sine tjenester ble tilgjengelig uten kostnad, har de hatt en fantastisk vekst i antall aktive brukere på verdensbasis. Over 40 millioner utviklere bruker nå GitHub.

- Men mange var skeptiske da Microsoft kjøpte GitHub i 2018, og flere mente de skulle slutte å bruke den. Dere har altså ikke merka noe til en slik reaksjon?

- Nei, absolutt ikke. Som nevnt har antall aktive brukere på GitHub bare gått oppover siden oppkjøpet, og det er vel den beste måten å måle reaksjonen på. Jeg merker at verden nå forstår at Microsoft for fullt er tilbake for utviklerne.

Azure DevOps?

For mange utenfor Azure-sfæren er det kanskje overraskende at så mange som 10 prosent oppgir Azure DevOps, som dermed blir Norges tredje største Git-tjeneste.

Azure DevOps er en hel suite med devops-løsninger, hvor mange til dels overlapper med GitHub sine: Azure Repos tilsvarer hovedkonseptet til GitHub, Azure Pipelines tilsvarer GitHub Actions, og Azure Boards tilsvarer GitHub Issues.

- Er du overraska over at Azure DevOps havna så høyt opp på lista vår?

- Team Foundation Server, som er utgangspunktet for Azure DevOps, har vært et populært produkt i mange år. Azure DevOps har arvet mye derfra, og er et svært modent produkt, svarer Frenning i Microsoft.

GitLabs ansatte jobber remote fra hele verden, men skal visstnok jobbe mye for å øke bevisstheten rundt produktet deres i den nordiske regionen. 📸: GitLab
GitLabs ansatte jobber remote fra hele verden, men skal visstnok jobbe mye for å øke bevisstheten rundt produktet deres i den nordiske regionen. 📸: GitLab Vis mer

GitLab: - Mange kom til oss

Samtidig som Microsoft hevder at GitHub ikke opplevde noen brukerflukt, forteller GitLab til kode24 at mange kom til dem etter oppkjøpet.

- Da Microsoft kjøpte GitHub kom det en bølge av nye GitLab-brukere, trolig på grunn av usikkerheten oppkjøp ofte skaper, forteller "vice president of customer sucsess" David Sakamoto i GitLab til kode24.

«Da Microsoft kjøpte GitHub kom det en bølge av nye GitLab-brukere.»

- Men i dag vokser ennå brukermassen til GitLab raskt, på grunn av suksessen kundene og brukerne har ved å effektivisere deres devops-praksis med GitLab, fortsetter han.

Sakamotos argumenter for at flere nordmenn bør bruke dem, er nettopp fokus på devops-verktøy som skal hjelpe utviklerne gjennom hele livslinja til en applikasjon.

- Våre tall viser at dere har 9 prosent av brukermassen i Norge, hva GitLabs egne tall?

- Mer enn 40 prosent av brukermassen vår er europeisk, og samtidig som vi ikke kan gå ut med spesifikke tall for Norge, kan vi si at den nordiske regionen er en av regionene hvor vi hele tida jobber for å øke bevisstheten rundt GitLab.