Mange utviklere sender aldri epost

Én av syv norske utviklere sender ingen epost. - Overraskende lavt, sier ekspert.

Den erketypiske utvikleren er mer glad i Slack enn epost, men betyr det at norske utviklere ikke lenger sender epost? Både ja og nei, viser tallene fra kode24s Kodeløkka. Her fra lokalene til Microsoft Norge. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Den erketypiske utvikleren er mer glad i Slack enn epost, men betyr det at norske utviklere ikke lenger sender epost? Både ja og nei, viser tallene fra kode24s Kodeløkka. Her fra lokalene til Microsoft Norge. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Eposten er ikke død, forteller kommunikasjonsdirektør Hanne Kristine Fjellheim i Sopra Steria til kode24.

- Dessverre, vil noen si, så lever den i beste velgående.

Fjellheim og kollegene hennes har i flere år jobba for å få de rundt 1.850 norske ansatte i Sopra Steria, et av Norges største konsulentselskaper, til å kommunisere mer effektivt.

Som i å ikke sende eposter. For det er i 2019 bred enighet om at epost ikke er den optimale kanalen for internkommunikasjon.

Tall fra kode24s spørreundersøkelse Kodeløkka viser at eposten ikke er død riktig ennå blant norske utviklere, men den ligger i det minste på dødsleiet.

Epost blant utviklere

De 534 norske utviklerne som foreløpig har svart på Kodeløkka-spørsmålene våre sender i snitt 3,5 eposter hver dag.

Men noen få sender veldig mange flere eposter enn flertallet, og ser man nærmere på tallene finner man mye spennende:

Kaller epost en tidstyv

21 prosent av norske utviklere sender altså mindre enn én epost per dag. Og så mye som 14 prosent, rundt én av syv utviklere, sier at de ikke sender én eneste epost i løpet av en vanlig arbeidsdag.

- Det er overraskende lavt. Mange utviklere sitter nok og koder uten det samme behovet for å hele tida sparre med kolleger. Men det kan også tyde på at utviklere i stor grad også har begynt å bruke andre verktøy, som Teams og Slack, sier Fjellheim når kode24 viser henne tallene.

Kommunikasjonsdirektør Hanne Kristine Fjellheim i Sopra Steria jobber mye med internkommunikasjon, og er et kjent fjes i teknologibransjen gjennom blant annet ODA-nettverket. 📸: Sopra Steria
Kommunikasjonsdirektør Hanne Kristine Fjellheim i Sopra Steria jobber mye med internkommunikasjon, og er et kjent fjes i teknologibransjen gjennom blant annet ODA-nettverket. 📸: Sopra Steria Vis mer

- Men bør det være et mål å sende så få eposter som mulig?

- Ja, absolutt. Vi ser at det finnes smidigere måter å jobbe på, spesielt i disse dager hvor det er tidstyver overalt. Smarttelefonene lyser opp hele dagen, vi har varsler på både desktop og klokka, og det er hele tida ting som kan få deg ut av konsentrasjonen, forteller Sopra Steria-sjefen.

Samtidig som andre verktøy som Slack og Microsoft Teams kan generere vel så mange varsler som epost, mener Fjellheim at de enklere lar deg styre hva du vil bli varslet om, og hvordan. Dessuten kan de samle informasjonen du trenger på langt bedre måter enn epost kan.

- Før fikk du kanskje en felles-mail om et faggruppemøte, også var det alltid noen som alltid trykka "reply all", og resultatet ble unødvendig mye mail, sukker hun.

Eldre og sjefer sender mest epost

Tallene våre viser at utviklere over 40 år i snitt sender nesten fem eposter per dag, mens utviklere mellom 25 og 29 år sender under tre.

- Er det overraskende?

- Det er absolutt som forventa, det ser vi her, også. Det er lettere å få yngre generasjoner over til nye verktøy. De har forventning om bedre verktøy. Om man begynner å jobbe her etter universitetet og sier "Velkommen til Sopra Steria, her har vi epost!" - da beholder vi dem ikke. Det blir rimelig tørt og statisk, om man kommer fra en hverdag der man er vant til å kommunisere med giffer, smiler Fjellheim.

At tallene våre for de under 25 år er såpass høye, handler trolig om at vi ikke fikk like mange svar fra så unge utviklere.

«Det er lettere å få yngre generasjoner over til nye verktøy.»

Kodeløkka-tallene viser også at utviklere i administrative roller sender mye mer epost enn andre: Nesten 12 epost per dag, kontra snittet totalt på under 4.

- Det overrasker meg heller ikke. De sitter gjerne med kundekontakt, og er kanskje ansvarlige for at utviklerne ikke mottar latterlige mengder epost, kommenterer Fjellheim.

For det er her eposten fortsatt et størst, mener hun: Kommunikasjonen med folk utenfor eget kontor.

Epost mest distraherende

kode24 spurte også utviklerne om de oppfattet internkommunikasjonen som unødvendig distraksjon fra det de egentlig skal drive med. Og jo mer distrahert de føler seg, jo flere eposter sender de.

Med ett unntak: De som følte seg aller mest distrahert sender færre eposter, men dette var en liten gruppe med dårligere tallmateriale, så her spiller trolig statistikken oss et puss.

- Alle synes det er pes å motta sinnssyke mengder epost, mener Fjellheim.

- Men for eksempel Slack kan vel også generere vel så mye varsler og distraksjon som epost?

- Ja, men man må sørge for god opplæring. Vi har ukentlige digitale seminarer om kanalene våre, og der kan for eksempel hvordan du minsker støyen i feeden din kan være et tema, sier Fjellheim i Sopra Steria til kode24.

- Å gå over til andre verktøy enn epost er et kontinuerlig arbeid, ikke bare "plug and play", slik mange tror.