Hvordan lage en nett­butikk i 2020?

- Har ekstremt god erfaring med Shopify! sier én. - For låst! sier en annen. 🤷

Selvstendig næringsdrivende i sjømatnæringen, som ville nytt godt av å heller sette opp en nettbutikk. 📸: Joachim Beuckelaer / metmuseum.org / Public Domain
Selvstendig næringsdrivende i sjømatnæringen, som ville nytt godt av å heller sette opp en nettbutikk. 📸: Joachim Beuckelaer / metmuseum.org / Public Domain Vis mer

Gjennom Innboks-konseptet har kode24-klubben gjennom sommeren valgt det ypperste av teknologi for en fiktiv brusapplikasjon - som ingen vet helt hva gjør, når sant skal sies.

Vi har blant annet kommet fram til:

Men sjefen er ennå ikke fornøyd. Mye vil ha mer, og alt det der, og hun vil nå ha nye inntektsmodeller: Merch-salg, blant annet. "Gi meg en nettbutikk i løpet av uka!" skriver hun på Slack.

Hva slags teknologier griper norske utviklere etter da? Vi spurte kode24-klubben, som vanlig, og kjører artikkel her, og lange diskusjoner i ukas episode av kode24-timen.

Shopify og Woo

- Om det var et begrenset budsjett eller stramt tidsskjema så ville jeg nok endt med Woo. Ikke fordi det er en nytelse, men fordi alle eventuelle tredjepartsleverandører av frakt, betaling og så videre, og spesielt de særnorske, først lager integrasjon mot Woo, skriver klubbmedlem Espen Grimsgaard.

«Jeg har jobbet med både Shopify, Woo og egenutviklede av ymse slag, og sistnevnte er jo definitivt gøyere.»

- Jeg har jobbet med både Shopify, Woo og egenutviklede av ymse slag, og sistnevnte er jo definitivt gøyere.

kode24-klubbmedlem Magnus Holder Bjørk er ikke i tvil om hva han ville valgt for å lage en nettbutikk i 2020.

- Shopify! jubler han.

- Har ekstremt god erfaring med det. Du kan tilpasse designet akkurat som du vil - selv om Liquid, templatespråket som ligner på Twig, oppleves som helt sykt bloated av og til - og du får all funksjonalitet du trenger med en nettbutikk out of the box, forklarer han.

- Vi har laget alt superenkle nettbutikker for bare en caps, til avanserte løsninger som er integrert med store lagre og regnskapssystemer.

kode24-nettbutikk?

Shopify er et kanadisk selskap og tjeneste, som begynte som en snowboard-butikk og nå prøver å bli gå til-valget for alle som vil sette opp en nettbutikk uten for mye stress, spesielt mindre bedrifter.

De skryter av over én million nettbutikker i 175 land, og lar deg raskt sette opp ferdig-butikker med temaer, installere Shopify-applikasjoner for å for eksempel støtte Vipps-betaling eller bruke API-er for å bygge noe helt selv - litt som Wordpress, altså, bare for netthandel.

Vi i kode24 har lyst til å lage en kode24-nettbutikk sjælv, vi, men hva ville vi valgt? Joda:

- Jeg hadde nok valgt Shopify selv, sier kode24s fagredaktør og utvikler Jørgen Jacobsen i ukas kode24-timen-episode.

Mens Ole Petter, eller jeg som jeg også kan skrive, ikke klarer å glemme den enkle handleopplevelsen Filter Nyheter ga meg da jeg kjøpte en skjorte av dem.

- Jeg bare trykket på én knapp med størrelsen min, skrev inn telefonnummeret mitt også svosj, så ble alt ordna gjennom Vipps på mobilen, forteller jeg i podcasten.

Så langt jeg kan se, er hemmeligheten bak magien WooCommerce sammen med Vipps Hurtigkasse.

«Mye god læring i det å gjøre det fra "scratch"!»

Sy sammen selv

Men: Ikke alle er enige i at det lønner seg å lene seg på Shopify.

- Jeg jobber med en løsning nå, og vurderte Webflow sin ecom-løsning, men den er vanskelig (umulig) å tilpasse, og har ikke støtte for skatt i Norge, pluss at alt design må gjøres med GUI, skriver Marius Johansen Wallin på kode24-klubben.

Videre skal han ha prøvd Shopify sin headless-løsning, som lot han sette opp noe med Shopify og Gatsby, men dette opplevdes som for låst.

- Begge de nevnte er slik jeg ser det bra for quick and dirty oppsett, hvis du ikke har behov for tilpasninger, påpeker Wallin.

Videre vurderte han også den hodeløse nettbutikk-løsningen Saleor, og Vendr, men endte opp med trioen Strapi som CMS, Stripe til betaling og Gatsby for frontend.

- Det tar riktignok endel lengre tid enn med ferdig løsninger som Saleor og Vendr, men måtte brukt en del tid på å sette meg inn i de løsningene, også. Mye god læring i det å gjøre det fra "scratch"!

Også Knut Melvær i det norske CMS-et Sanity er fan av å sy sammen sin egen nettbutikk. Med Sanity, da, selvfølgelig.

- Selvfølgelig ville jeg brukt denne Shopify+Gatsby+Sanity-komboen, som allerede er i bruk av nettbutikker som prima.co, eatofflimits.com, heedfoods.com og catperson.com, lokker han, høyst subjektivt.

Og Ole Kristian Losvik har funnet en annen snodighet; Snipcart, som kan gi deg en handlevogn på en hvilken som helst nettside:

- Den ser jo litt morsom ut!