Norske utviklere elsker Vue.js

Hvilket frontend-rammeverk velger utviklere i 2020 - React, Vue, Angular, eller noe helt annet?

Dekadent norsk utvikler som elsker Vue.js, 2020. 📸: Unsplash / Europeana / Ján Rombauer / Ole Petter Baugerød Stokke
Dekadent norsk utvikler som elsker Vue.js, 2020. 📸: Unsplash / Europeana / Ján Rombauer / Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Få andre disipliner byr på mange valg som frontend-utvikling. For selv om ren Javascript kan få til det meste, velger de fleste å få litt drahjelp.

jQuery var løsningen for det meste tidligere, men selv om biblioteket brukes mye ennå, velger de færreste i 2020 å bygge en splitter ny løsning med kun denne gamle traveren.

Da Angular kom for omlag ti år siden ble dette digert. Og da kode24 starta for omlag to år siden, virket React klart størst blant norske utviklere.

Begge er fortsatt store i norske utviklingsavdelinger, men da vi spurte kode24-klubben om hvilket frontend-rammeverk de ville valgt i 2020, om de kunne velge helt fritt, vant ingen av disse.

En ikke spesielt vitenskapelig opptelling av svarene viser at 2-3 stykker ville valgt Angular, 12 ville valgt React og hele 18 ville valgt Vue.js.

Du kan høre mer om funnene i ukas kode24-timen:

...ooog lese mer om hva norske utviklere foretrekker og hvorfor her og nå:

#1: Vue.js

Evan You, skaperen av Vue.js, hadde som mål å lage et lettvekter-alternativ til Angular. Og det ser ut til å ha fungert; Vue.js går ut som en klar vinner av spørsmålsrunden vår.

- Vue eller vanilla. Vue fordi det har null avhengigheter og rariteter man må vite om og kunne. Veldig fint og løst koblet. React og angular har alt for mange unødvendige nye paradigmer som ikke nødvendigvis tilfører høyere produktivitet, IMHO, skriver Lars-Erik Aabech.

«Vue fordi det har null avhengigheter og rariteter man må vite om.»

- Det er svært enkelt å komme i gang med fordi man kan starte med en enkel script-tag og bevege seg mot full single-file-components etterhvert som behovet melder seg, forteller Bjørn Dragland.

- Vue, raskt å komme i gang med, god dokumentasjon og man får gode resultater selv om det er et ungt rammeverk. Samtidig er det et lett rammeverk hvor man heller installerer det man trenger underveis, skryter Eirik Andreas Johansen.

- Hadde nok vurdert React og Next.js, men landa på Vue og Nuxt for å ikke få post traumatisk stresssyndrom under utviklingen, skriver Thomas Johansen Kvael.

#2: React

Facebooks rammeverk React er fortsatt digert, og havner på en god andreplass i spørsmålsrunden vår.

- React med Gatsby eller Next.JS. Grunn: Det er der min kunnskap ligger og det fyller mine behov, skriver Martin Owren

- GraphQL og React. GraphQL fjerner så enormt mye kommunikasjonsproblemer mellom frontend og backend fordi det er så selvdokumenterende, samtidig som frontendutviklerne kan hente nye datastrukturer uten at noen må deploye en ny REST-tjeneste. Med hooks så slipper man å skrive så mye bloat også, skryter Oliver Severin Mulelid-Tynes.

- React med Styled Components. Starta å implementere med hooks og providere i fjor, og går neppe tilbake til noe annet med det første, forteller Ken Madsen.

- React, fordi components, og heller enn Angular og Vue fordi React Native, oppsummerer Magne Matre Gåsland

#3: Angular

Bronsemedaljen går til Googles gamle traver Angular. Men veldig få utviklere i kode24-klubben oppgir dette som drømmerammeverket i 2020; bare et par stykker antyder at de ville valgt Angular, og ingen av dem høres spesielt begeistra ut.

- Velger Angular for business-apper, konstaterer Sebastian Nordby kort.

- Har brukt Angular de siste årene, skriver Yngve Bakken-Nilsen, før han raskt kommenterer:

- Men ville vel valgt det som passet prosjektet/teamet best.

- Jeg har alltid hatt et veldig godt forhold til Angular, men jeg har begynt å snuse på Vue, og kommer nok mest sannsynlig til å bruke det på neste prosjekt, forteller Thomas Myrvang.

#4: Stencil, Elm, Blazor ++

Selv om Vue.js, React og Angular er de største akkurat nå, finnes det et hav av andre. Vi lar utviklerne selv stå for skryten, også lenker vi til der du kan finne mer info om alle sammen.

- Nå er det ikke primært web jeg driver med for tiden, men i de løsningene jeg nå da gjør så er det typisk enten å kjøre rammeverkfritt da ting allerede er ganske så bloated, og tyr ellers til Stencil der jeg kan koste på meg det, skriver Michael Odden

«Gleder meg enormt til å utvikle for web med så lite JavaScript som mulig.»

- Elm! Har hatt vår første Elm-app i produksjon i cirka en måned, og det holder det det lover. Fantastisk å jobbe med, enkelt å endre, skriver Trond Sørås, og forklarer at dette strengt tatt er et språk, men at det har blitt bygd så mange tjenester rundt at det nærmer seg et rammeverk likevel.

- Akkurat nå går det faktisk i LitElement, og jeg liker det mer og mer, spesielt etter at vi fikk Tailwind til å fungerer der også, slik at man slipper og style hver komponent individuelt, forteller Helge Johansen.

- Blazor, uten tvil. Gleder meg enormt til å utvikle for web med så lite JavaScript som mulig. Eventuelt en annen webassembly-variant, skriver Trygve Lorentzen.

- Imba fra norske Sindre Osen Aarsaether fortjener også å nevnes. Imba bruker en memoisert DOM, i likhet med SvelteJS, som er mye raskere enn virtual DOM som React og endel andre bruker, og mye mindre komplekst å håndtere. De har brukt det til å blant annet lage scrimba.com som er et sted for interaktive screeencasts, og kom forøvrig nylig inn på YCombinator, skryter Magne Matre Gåsland.