5 tips for bedre samarbeid på hjemme­kontoret

Coach anbefaler parprogrammering, retrospektiver og introrunder på videomøter: - Det er superviktig!

Benedicte Fjellanger i Sopra Steria var ukas gjest i kode24-timen, med masse gode råd for bedre samarbeid på hjemmekontor. 📸: Sopra Steria
Benedicte Fjellanger i Sopra Steria var ukas gjest i kode24-timen, med masse gode råd for bedre samarbeid på hjemmekontor. 📸: Sopra Steria Vis mer

- De teamene som hadde bra trivsel før hjemmekontoret traff, de som opplevde stor grad av selvstyring og organiserte arbeidet sitt fritt mot et mål, de har taklet overgangen til hjemmekontor ganske bra.

Det forteller sertifisert smidig-coach, organisasjonspsykologi-utdannede, Scrum-mester og generelt samarbeidsekspert Benedicte Fjellanger i Sopra Steria i ukas episode av kode24-timen.

- Men i team hvor målet er utydelig, eller hvor det ikke er tilgang på riktig kompetanse i teamet, der har det hikket mer på hjemmekontoret, fortsetter hun.

kode24 kunne denne uka fortelle at hver tredje utvikler synes samarbeidet fungerer dårligere på hjemmekontor enn før koronapandemien traff oss. Vi tar derfor en lang prat med Fjellanger om hvordan vi kan finne tilbake til det gode samarbeidet fra hjemmekontorene våre.

Hele episoden finner du der du vanligvis finner podcaster, og her er noen av høydepunktene du kan ta med deg til teamet ditt på neste videomøte.

«Vet vi hvilket mål vi jobber mot? Har vi et felles mål?»

#1: Finn ut om dere fungerer

Å innrømme at man har et problem er halve jobben, og alt det der - også når det kommer til samarbeid mellom utviklere.

Det første dere bør gjøre er derfor å stille dere selv noen spørsmål.

- Leverer vi verdi? Vet vi hvilket mål vi jobber mot? Har vi et felles mål? Ofte observerer jeg at teamet mister litt målet av synet, og de må spørre seg hvem de er til for, hvem kunden er, hvorfor de skal jobbe sammen, forteller Fjellanger.

Hun har dessuten verktøy for å måle teamets "helse" - blant annet hvor godt samarbeidsklimaet er og hvor trygge man er på hverandre. For eksempel ved å rett og slett spørre hva teamet selv synes.

- Det handler om å se teamet utenfra på målsiden og verdiskapingen, og innenfra. Det er lettere å drive endring med utgangspunkt i noe mer objektivt, som dette, sier Fjellanger.

#2: Ha tydelige roller og prosesser

Samarbeid handler mye om å vite nøyaktig hva du skal gjøre og hvordan, og ikke minst hva andre skal gjøre. Men det er selvfølgelig enklere sagt enn gjort.

- Følg oppskriften fra Google, tipser Fjellanger, og viser til deres re:Work-opplegg.

- Det tar utgangspunkt i trygghet - har man ikke trygghet og tillit i teamet må man bygge det først. Du har en del verktøy du kan bruke, blant annet å sørge for at roller og ansvar er tydelig fordelt, og at man har struktur på arbeidet, fortsetter hun.

- Det skaper rammer for et trygt og godt samarbeid.

«Det er superviktig og er en sterk oppfordring jeg har.»

#3: Få med alle på videomøter

Som kode24 har fortalt, synes hver tredje norske utvikler at videomøter fungerer dårligere enn vanlige møter. Vi har også fortalt hvordan noen velger å skru av webkameraet sitt på slike møter.

Men Benedicte Fjellanger råder deg til å ha det - i alle fall litt.

- Dere kan starte møtene med video, og heller slå det av etter hvert. Det blir slitsomt å sitte mye i videomøter, men med video i starten får dere sett hverandre litt og får en følelse av å ha folk rundt deg, forteller hun.

- Et annet konkret råd er å sørge for at alle snakker i starten av møtet. Det øker sjansen for at flere kommer med innspill senere, når man diskuterer konkrete ting, fortsetter coachen.

- Dere kan starte møtene med en innsjekk; for eksempel si hvordan dere føler dere med ett ord, eller si hva som opptar dere akkurat nå. Sørg for at alle er innom og sier noe i starten av møtet, det er superviktig og er en sterk oppfordring jeg har.

#4: Par-programmer

- Egentlig bør man ha enda mer parprogrammering nå, mener Fjellanger.

En av grunnene er at det har blitt høyere terskel for å spørre om hjelp på hjemmekontoret, når du ikke bare kan snu deg mot sidemannen. Parprogrammering, derimot, tar utgangspunkt i nettopp det å snakke sammen.

- Det gjør terskelen for å spørre om hjelp og lære nye ting mye lavere, påpeker coachen i kode24-timen.

- Noen frykter at effektiviteten går ned med parprogrammering?

- Jeg mener at effektiviteten går opp. Man får bedre kodekvalitet, og behovet for å ta opp igjen koden senere blir mindre.

«Man må sette en fot i bakken av og til, og spørre: Hvordan går dette team-arbeidet vårt?»

#5: Kjør retrospektiver

Benedicte Fjellanger har mange titler og oppgaver. Én av dem er at hun jobber med "organisasjonsutvikling og endringsledelse".

Nettopp utvikling og endring er noe hun stadig kommer tilbake til - og det er ikke noe man gjøre én gang og er ferdig med.

- Hjemmekontor eller ei; man må sette en fot i bakken av og til, og spørre: Hvordan går dette team-arbeidet vårt? sier hun i ukas kode24-timen.

Utviklere kaller det ofte retrospektiv, som er en Scrum-greie, men du trenger ikke nødvendigvis følge Scrum for å gi hverandre tilbakemeldinger og snakke om hvordan arbeidet fungerer. Og det er ekstra viktig nå på hjemmekontor, tror Fjellanger.

- Det er sånn man jobber med forbedring, sier hun, og viser til kontinuerlig arbeid og selvransakelse.

- Ikke gjennom enkelte, store, big bang-endringer.