Bygger egne web­kameraer, og har dem på i møter

Bare 10 prosent skrur dem alltid av. - Hyggelig å se menneskene man jobber med!

Her ser du webkameraet til Karl-Martin Skontorp, som består av en kameramodul kobla til en Raspberry Pi. Han er ikke alene om å ha en Reodor Felgen-aktig kameraløsning blant norske utviklere. 📸: Privat
Her ser du webkameraet til Karl-Martin Skontorp, som består av en kameramodul kobla til en Raspberry Pi. Han er ikke alene om å ha en Reodor Felgen-aktig kameraløsning blant norske utviklere. 📸: Privat Vis mer

For mange nordmenn betyr koronapandemien å møte kolleger eller medstudenter hjemmefra, gjennom videomøter.

Men nylig blusset det opp en debatt om hvorvidt man egentlig trenger å ha sitt eget webkamera eller ikke.

Blant annet forteller NRK om undersøkelser som viser at halvparten av studenter slår av kameraet sitt, og mange elever på videregående gjør det samme, ifølge VG. Blant annet på grunn av frykt for å bli snikfilmet, eller for å slippe å følge med hele tida.

Også i arbeidslivet har du sikkert sett tomme ruter i videomøter, fra folk som velger å holde sitt eget webkameraet avskrudd.

Men hvor utbredt er dette egentlig blant utviklere? Og hva slags webkameraer sitter vi med?

Vi spurte kode24-klubben!

Over halvparten alltid på

I en avstemming på kode24-klubben på Facebook fikk vi inn over 300 stemmer, og det fordeler seg sånn her:

  • 61 prosent sier de praktisk talt alltid har webkameraet sitt på.
  • 29 prosent sier de slår av kameraet sitt av og til.
  • 10 prosent sier de praktisk talt aldri har webkameraet sitt på.

Dessuten sier 10 stykker at de ikke har noe webkamera. Og 3 stemmer på alternativet "man kan jo ikke sitte naken om man har på kameraet" - som ble lagt inn av andre enn kode24, bare så det er sagt.

Men uansett; blant norske utviklere er det altså mer normalt å ha kameraet enn av.

Her ser du et morgenmøte hos SOL, med ni deltakere, og ni påskrudde kameraer. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Her ser du et morgenmøte hos SOL, med ni deltakere, og ni påskrudde kameraer. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Derfor har vi det på

- Når vi har møter så er webkamera et essensielt verktøy, og mikrofonen er overflødig for vår del, siden tegnspråk er vår kommunikasjonsform, forteller Stian A. Giltvedt i kode24-klubben.

En så god grunn er vanskelig å slå, men mange synes det er viktig å kunne se hverandre også gjennom videokameraet.

- Hjemme bruker jeg er Logitech BRIO, mens på jobben har jeg et Microsoft Lifecam, forteller Glenn F. Henriksen, som melder at han pleier å ha dem påskrudd. 📸: Privat
- Hjemme bruker jeg er Logitech BRIO, mens på jobben har jeg et Microsoft Lifecam, forteller Glenn F. Henriksen, som melder at han pleier å ha dem påskrudd. 📸: Privat Vis mer

- Bruker stort sett alltid kamera. Merker selv at det er hyggelig å se menneskene man jobber med, samtidig som man mister en del av kommunikasjonen uten. Da er det fint å gjengjelde det, skriver Kristian Hasli Johnsen.

- Har stort sett alltid kameraet på i møter, med mindre det er et veldig stort møte med 50+ deltakere. Men har det alltid på dersom jeg skal si noe, da jeg synes det har en verdi å se den som prater, forteller Ken Sørevåge.

- Jeg har alltid på kamera. Jeg går ikke noe annet kledd enn normalt, og bruker kun Teams hvor jeg kan fokusere vekk bakgrunnen. Ser ingen grunn til at de ikke skal se at jeg sukker oppgitt innimellom, humrer Aslak Berby.

Men som tallene fra avstemmingen viser, er ikke alle like ivrige på å alltid skru på webkameraet sitt. Spesielt ikke på større møter.

- Har kamera og mikrofon av i store møter hvor jeg ikke forventer å skulle si noe, som avdelingsmøter, husmøter og så videre. Mest fordi det krever en ekstrainnsats av meg å skru det på, og da må det liksom tilføre noe verdi for at jeg skal gidde, skriver klubbmedlem Just Thomas Hiorth Misund.

Sånn her ser webkameraet til Stian A. Giltvedt ut; det er en hjemmelaga løsning med en Raspberry Pi. 📸: Privat
Sånn her ser webkameraet til Stian A. Giltvedt ut; det er en hjemmelaga løsning med en Raspberry Pi. 📸: Privat Vis mer

Hjemmelaga webkamera

kode24 spurte også klubbmedlemmene våre om hva slags type kamera de bruker. De aller fleste svarer naturlig nok diverse Logitech-modeller eller det som sitter i laptoppen.

Men flere sier at de bruker løsninger de har bygd helt selv.

Martin Sælebakke har kobla på et Canon-speilrefleks-kamera, og kjøpt seg et billig ringlys. 📸: Privat
Martin Sælebakke har kobla på et Canon-speilrefleks-kamera, og kjøpt seg et billig ringlys. 📸: Privat Vis mer

- Jeg har satt sammen Raspberry Pi HQ Camera med Raspberry Pi 4, som streamer data til OBS Studio som et virtuelt kamera, forteller Stian A. Giltvedt.

Mer generelt; han har altså kobla en kamerakomponent til minimaskina Raspberry Pi, som oppfører seg som et webkamera når det kobles til PC-en gjennom gratisprogrammet OBS.

- Prototyper Raspberry Pi HQ Camera, Raspberry Pi Zero W og Show-me Webcam, melder Karl-Martin Skontorp, som har bygd kameraet øverst i artikkelen.

Show-me Webcam skriver på Github at "this firmware transforms your Raspberry Pi into a high quality webcam. It works reliably, boots quickly, and gets out of your way."

En annen løsning kode24 har omtalt tidligere, er å koble opp tradisjonelle kameraer du allerede har som webkameraer.

- Et DSLR og to (omtrent gratis) USB ring-lys fungerer meget bra, forteller Martin Sælebakke, som altså har kobla speilrefleks-kameraet sitt til PC-en.