Vraka skyen og kjøpte egne servere - mener de sparer millioner av dollar

AWS er altfor dyrt, mener teknologisjef i Basecamp og Ruby on Rails-skaper David Heinemeier Hansson.

David Heinemeier Hansson har sett seg lei på høye skykostnader. 📸: <a href="https://unsplash.com/@wildmax?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Massimo Botturi</a> - <a href="https://unsplash.com/photos/zFYUsLk_50Y?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a> / 37signals
David Heinemeier Hansson har sett seg lei på høye skykostnader. 📸: Massimo Botturi - Unsplash / 37signals Vis mer

Trenden de siste årene har vært å kutte ut "on-prem" datasentre og kjøre det meste i offentlige skytjenester som AWS, Google Cloud eller Microsoft Azure.

Ett av salgsargumentene til skyleverandørene har vært at du enkelt kan skalere opp eller ned avhengig av behov eller hvor mye trafikk du har, og betale kun for det du bruker.

Men skyen er i mange tilfeller altfor dyrt, mener David Heinemeier Hansson:

Hvis navnet lyder kjent, så er dette mannen som i sin tid skapte Ruby on Rails og senere var med på å grunnlegge Basecamp og e-posttjenesten Hey.

I oktober i fjor annonserte Heinemeier Hansson at moderselskapet til Basecamp og Hey, 37signals, ville slutte å hoste tjenestene sine hos Amazons AWS-skytjeneste. I stedet ville de kjøpe egne servere og sette opp alt sammen selv.

Nå har 37signals gått videre med planene, og i et nytt blogginnlegg skriver Heinemeier Hansson at de ligger an til å spare 7 millioner dollar de neste fem årene på å investere 600.000 dollar i servere.

Skyen passer for noen

Heinemeier Hansson mener skyen passer for bedrifter som har enkle applikasjoner med lav trafikk – der du oppnår lavere kompleksitet ved å starte med løsninger som er fullt ut administrert av skyleverandøren.

Det andre tilfellet der skyen lønner seg er for bedrifter som har veldig store og uforutsigbare svingninger i trafikk – og du ikke aner om du trenger ti eller hundre servere.

Dette gjelder imidlertid ikke for Basecamp, som ifølge Heinemeier Hansson til tider har betalt nærmest absurd store beløp for at trafikken kanskje kan øke.

– Det er som å betale en fjerdedel av husets verdi for jordskjelvforsikring, selv om du ikke bor i nærheten av et jordskjelvutsatt område, sa Heinemeier Hansson i oktober.

AMD-baserte Dell-servere

37signals hadde en skyregning på 3,2 millioner dollar i 2022, der rett under 1 million dollar ble brukt til å lagre 8 petabyte med filer i Amazon S3, replikert på tvers av ulike regioner. De resterende 2,3 millioner dollarene ble brukt til app-servere, database-servere, caching og annet.

Etter å ha kjørt en masse tester og gjort undersøkelser, har 37signals valgt å kjøpe Dell-servere med AMDs nye Zen4-prosessor med Gen 4 NVMe-SSD-er. Den totale ordreverdien er på rundt 600.000 dollar.

«I tillegg til selve maskinvarekostnadene betaler 37signals også noen for å drifte serverne.»

Heinemeier Hansson skriver at selv om det høres mye ut å investere 600.000 dollar i maskinvare i "skyens tidsalder", så blir det ikke mer enn rundt 120.000 dollar i året over fem år. Og mange av serverne vil antagelig vare lenger.

I tillegg til selve maskinvarekostnadene betaler 37signals også noen for å drifte serverne – og dermed ender de opp med å måtte betale rundt 840.000 dollar i året, selv etter å ha forlatt skyen.

Men 840.000 dollar betyr en besparelse på 1,46 millioner dollar i året – godt over 7 millioner dollar spart på fem år.

– Enhver mellomstor eller stor SaaS-bedrift med stabile arbeidslaster som ikke måler kostnaden ved å leie servere i skyen mot å kjøpe egne bokser gjør en stor feil, skriver Heinemeier Hansson.