Hvorfor ble du utvikler? 👶
Min interesse for teknologi startet tidlig. Jeg husker godt spenningen og den karakteristiske lyden av ISDN-modemet som koblet oss opp til internett på 90-tallet. Det var en digital verden som fascinerte meg fra første stund.
Da jeg skulle ta mitt første karrierevalg, føltes det naturlig å gå yrkesfaglig, ettersom jeg aldri har vært særlig glad i allmennfag. Jeg valgte elektrofag, noe som resulterte i et fagbrev som telekommunikasjonsmontør. Etter å ha tatt fagprøven ønsket jeg å videreutvikle meg innen teknologi, og begynte på en bachelorgrad i kommunikasjonsteknologi ved Høgskolen i Bergen (nå Høgskulen på Vestlandet).
Det var her jeg ble introdusert til programmering, og selv om det var med språk som C++ og C – som kanskje ikke er det mest typiske valget for nybegynnere i dag – ble jeg raskt fascinert av kodingen. Programmering ble en kreativ måte å løse problemer på.
Planen var egentlig å ta master innen programmering, men da min kone og jeg fant ut at vi skulle bli foreldre for første gang hoppet jeg rett på finn.no for å finne min første utviklerjobb – og det har jeg ikke angret et sekund på!
Hva jobber du med? 💪
Til daglig jobber jeg med Android-appen til FotMob, med oppgaver som planlegging og implementering av nye funksjoner, feilrettinger, og alt annet som hører med.
FotMob er en plattform som gir brukerne all informasjonen de trenger om fotball, og akkurat nå jobber jeg med å forbedre oddsintegrasjonen ved å implementere et nytt API.
Parallelt med dette arbeidet tester teamet mitt Jetpack Compose UI.
Vi har ventet med å ta det i bruk for å la det “modne”, ettersom Androids view-system har fungert veldig bra for oss. Nå eksperimenterer vi med forskjellige Compose UI-komponenter og lager en plan for å bruke mer Compose UI uten å gå på bekostning av brukeropplevelsen – spesielt med tanke på ytelse.
Det viktigste for oss er at brukerne ikke merker noen negativ forskjell, selv om vi bytter teknologi.
Hvordan ser uka ut for deg? 📆
En typisk arbeidsuke for meg starter ofte på kontoret. På mandager har teamet vårt enten sprintplanlegging eller statusmøte, der vi går gjennom prioriteringene for uken. På torsdager har vi også statusmøter, og hvis det er siste uke i sprinten, har vi sprintdemo hvor hvert team kan presentere nye funksjoner eller oppdateringer til de andre teamene.
De faste møtene er plassert på tidspunkter som minimerer avbrytelser, som tidlig på dagen, før eller etter lunsj, eller mot slutten av arbeidsdagen.
Alle vet jo at utviklere hater å bli avbrutt når de er i flytsonen!
Jeg trives godt på kontoret, men benytter meg også av hjemmekontor når familie-logistikken krever det, eller når jeg trenger å jobbe i fred uten forstyrrelser.
«Alle vet jo at utviklere hater å bli avbrutt når de er i flytsonen!»
Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠
Det jeg har lyst til å lære mer om, er Kotlin Multiplatform (KMP).
Jeg har tidligere testet andre kryssplattform-rammeverk som Xamarin og Flutter, men det JetBrains prøver å få til med KMP virker veldig spennende.
KMP: – Fantastisk å kode frontend i Kotlin!
Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀
Den mest utfordrende situasjonen jeg har stått i var i min første jobb som utvikler.
Etter to år ble selskapet kjøpt opp av et stort amerikansk firma, og alle de andre utviklerne ved kontoret i Bergen sluttet. Plutselig satt jeg igjen med ansvaret for flere apper, inkludert noen jeg knapt hadde sett før.
En dag fikk jeg beskjed om at de trengte nye funksjoner i en web-app jeg aldri hadde jobbet med. Det var en stressende situasjon, men samtidig en morsom utfordring. Jeg klarte å sette meg inn i kodebasen og levere funksjonene til kunden innen fristen. Det var en god følelse å komme i mål under press.
Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭
Jeg tror det er viktig for bransjen å kommunisere at vi fortsatt trenger nye, dyktige utviklere, til tross for fremveksten av AI.
Selv om AI kan automatisere mange oppgaver, vil det fortsatt være behov for utviklere som kan forstå, tilpasse og forbedre disse løsningene.
Det er også avgjørende at vi fortsetter å investere i opplæring og rekruttering av nyutdannede.
Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖
Mitt beste tips til andre utviklere er å ta en pause når du sitter fast eller ikke finner løsningen på problemet. Ofte hjelper det å få litt avstand.
Hvis det nærmer seg slutten av arbeidsdagen, pleier jeg å kjøre hjem til hjemmekontoret.
På vei hjem er det utrolig hvor ofte hjernen finner løsningen – det er som om den bare trenger en liten kjøretur for å nullstille seg og komme med det geniale svaret.