- Vi kunne kjørt alt fra én Dell-maskin, hevder Basecamp-sjef

David Heinemeier Hansson deler ny statistikk etter selskapet hans migrerte fra skyen, tilbake til fysiske servere.

"Dette beviser at hardware er gøy igjen!", utbryter CTO i selskapet 37Signals, David Heinemeier Hansson, som står bak blant annet prosjektstyringsverktøyet Basecamp, rammeverket Ruby on Rails, og den kjente boka Rework, i et blogginnlegg på world.hey.com.

Tidligere har vi skrevet om Hansson sin ferd for å flytte selskapets servere bort fra skyen og inn på fysiske servere i kontorlokalet.

Nå viser statistikken at serverene til applikasjonen Basecamp Classic, altså prosjektstyringsverktøyet deres, nå svarer på under 300 millisekunder på 95 prosent av alle forespørseler.

"Holy smokes, det er utrolig raskt!", utbryter Hansson i innlegget.

Fra AWS til Dell

Hansson forteller videre at Basecamp Classic tidligere kjørte på EKS i AWS, altså Amazon sin utvidbare Kubernetes tjeneste (Elastic Kubernetes Service). Databasene til applikasjonen kjørte på Amazon RDS.

Statistikken Hansson deler i blogginnlegget. 📸: David Heinemeier Hansson
Statistikken Hansson deler i blogginnlegget. 📸: David Heinemeier Hansson Vis mer

Nå kjører hele sulamitten derimot på et knippe maskiner av typen Dell R7625, med dual AMD EPYC 9454 prosessorer. Ikke akkurat en maskin man bare vandrer inn på Elkjøp og tar med seg hjem, med en prislapp på rundt 300.000 norske kroner.

Hansson forteller at de benytter seg av prosjektet MRSK, som har som mål å skape skymaskiner med Docker utav en hver server - og som Hansson selv er involvert i å bygge, til å drifte sine lokale servere.

Kunne kjørt alt på én maskin

Men Hansson mener de kunne ha optimalisert enda mer.

Han skriver i blogginnlegget at siden Basecamp Classic, med databaser og Redis inkludert, kun trenger 122 vCPU-er for å kjøre. Hver Dell-maskin har 196 vCPU-er, dermed tror Hansson at de i teorien kunne klart seg med én maskin.

Han legger til at man nok neppe ville gjort det, med tanke på redundans, men at det er en artig tanke.

"Basecamp lanserte i 2004 på én maskin med 1 vCPU, og nå i 2023, klarer vi å kjøre det på en maskin igjen".