SvelteKit 2.0: – Baner vei for Svelte 5

Det er ikke så mange av dem, men her er de viktigste nyhetene i SvelteKit 2.0.

I SvelteKit 2.0 er det gjort en del endringer for å forberede rammeverket på den neste store Svelte-versjonen – Svelte 5. 📸: Svelte
I SvelteKit 2.0 er det gjort en del endringer for å forberede rammeverket på den neste store Svelte-versjonen – Svelte 5. 📸: Svelte Vis mer

Den 14. desember var det nøyaktig ett år siden SvelteKit, det offisielle rammeverket for Svelte, ble lansert. I løpet av året som har gått har rammeverket vokst til nesten 300.000 nedlastinger i uken, mens Svelte-nedlastingene har nesten doblet seg i samme periode.

Og på bursdagen hadde Svelte-teamet en aldri så liten overraskelse på lur: Versjon 2.0 av SvelteKit.

Svelte-skaper Rich Harris uttaler på X (Twitter) at det er snakk om en forholdsvis liten oppdatering, men at oppdateringen er nødvendig for å bane veien for noe større – nemlig Svelte 5.

Dette er nytt

Selv om SvelteKit går fra versjon 1.x til 2.0 så er det som Rich Harris sier ingen kjempestore nyheter. Men en del av endringene som er gjort og en del av bugfiksene kunne ikke gjøres uten "breaking changes" som krevde en ny semver-hovedversjon.

I tillegg til støtte for Vite 5, er det én hovednyhet i SvelteKit 2.0: Shallow routing:

  • Når du navigerer rundt i en Svelte-app så lagres navigasjonshistorikken i en liste ("history entries"), og når du trykker tilbake- eller frem-knappen i nettleseren går Svelte gjennom denne listen og kjører eventuelle load-funksjoner på nytt og bytter ut eventuelle komponenter på siden etter behov.
  • Noen ganger vil det være nyttig å kunne skape oppføringer i historikk-listen uten å navigere. For eksempel vise en modal-dialogboks som brukeren kan fjerne ved å navigere tilbake. Dette er spesielt nyttig på mobile enheter der man gjerne sveiper med fingeren for å interagere med brukergrensesnittet.

– Denne funksjonen kalles shallow routing, og denne uken fikk vi endelig tørket støv av pull requesten og lagt den inn i rammeverket. Vi er spent på å se hva du bruker den til, skriver Svelte-teamet i lanseringsbloggposten.

Svelte 5 tidlig neste år

Den neste store versjonen av Svelte – altså Svelte 5 – har ingen lanseringsdato ennå, men Svelte-teamet har som mål å gi den ut en gang tidlig neste år.

Svelte 5 skal være skrevet om fra bunnen av, og en av de største nyhetene er introduksjonen av runer – som er en ny måte å håndtere reaktivitet på.

Du kan lese mer om runer i denne artikkelen: