Lagde norsk «State of frontend»: – Blir oppgitt over React-utviklere

Martin Klingenberg i Alv mener React-utviklere er altfor lite eventyrlystne.

Martin Klingenberg, «head of frontend» i Alv. 📸: Kurt Lekanger
Martin Klingenberg, «head of frontend» i Alv. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Hvilke frontend-teknologier liker utviklere i Norge å jobbe med, og hvilke liker de ikke? Hvilke teknologier har norske utviklere lyst til å bruke? Og hvem er mest fremoverlent på teknologi i Norge?

Det lurte frontendsjef Martin Klingenberg i Alv på, og siden han ikke klarte å finne det han lurte på i store internasjonale undersøkelser som State of JS, bestemte han seg like godt for å lage en undersøkelse selv.

På kode24-dagen på Scandic Fornebu presenterte Klingenberg resultatene fra sin egen undersøkelse: State of norsk frontend 2023.

Og beskjeden til alle React-utviklerne var: – Vær litt mer eventyrlystne!

«React var ekstremt kult i 2013. Men det har skjedd ting.»

React-utviklere holder seg til React

Da Klingenberg gikk gjennom State of JS-resultatene ved å bruke API-et deres, fant han ut at det kun var 306 svar fra norske utviklere. Målet var å få inn enda flere svar til sin egen State of norsk frontend-undersøkelse – noe han klarte med knapp margin: 312 svar.

Men selv om antallet respondenter ikke var fullt så høyt som han hadde håpet på, var det likevel mange interessante funn – og ikke minst hadde Klingenberg mange synspunkter på hvordan norske utviklere jobber.

Martin Klingenberg har også spurt hvor fornøyd utviklere er med de ulike teknologiene de bruker. Folk er generelt positive til teknologien de bruker selv. 📸: Kurt Lekanger
Martin Klingenberg har også spurt hvor fornøyd utviklere er med de ulike teknologiene de bruker. Folk er generelt positive til teknologien de bruker selv. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Undersøkelsen viser at 48 prosent av React-utviklerne holder seg utelukkende til React. De bruker det til og med på hobbyprosjekter! sa en oppgitt Klingenberg.

Nå ber han utviklerne om å skjerpe seg:

– React var ekstremt kult i 2013. Men det har skjedd ting.

Klingenberg liker selv JSX-syntaksen og synes det er ålreit å jobbe med, og sa det er lett å komme igang med et React-prosjekt. Men det skalerer ikke så bra, mener han.

Og så gjorde han et poeng av at det er veldig vanskelig å skjønne hvordan useState og useEffect egentlig fungerer på bunnen.

– Prøv Svelte på fritiden!

Selv om Klingenberg mener man ikke skal kutte ut React, synes han React-utviklerne må tørre å eksperimentere litt mer med andre teknologier.

– Jeg ble litt oppgitt over at noen kan være så lite eventyrlystne. Jeg tror favorittfargen til React-utviklere må være grå!

Teknologiene norske utviklere er mest fornøyde med. 📸: Martin Klingenberg
Teknologiene norske utviklere er mest fornøyde med. 📸: Martin Klingenberg Vis mer

– Kan dere ikke prøve litt Svelte på fritiden??

Klingenberg minnet tilhørerne om at web components i likhet med React også kom i 2013. Den gangen var det en skikkelig dårlig utvikleropplevelse, mente han – men nå mener han flere bør ta en kikk på teknologien.

«Det å bruke en masse NPM-pakker i hytt og gevær er en dårlig idé.»

Han nevnte "modern web", en trend der man går "buildless" og bruker web-komponent-teknologi – kanskje uten et byggested.

– Det har også litt med godt håndtverk å gjøre. Det å bruke en masse NPM-pakker i hytt og gevær er en dårlig idé. Du får en masse konflikter, og man bør være mer kritisk til hva man installerer.

– Drømmen min er ikke at vi skal kaste bort all React i morgen. Drømmen er at vi skal bli litt mer eventyrlystne. React er en abstraksjon som ikke føles nærme nok nettleseren.

Du finner rådataene til undersøkelsen her.