Studenter innkalt på «informasjons­møte om oppstart», for å få kontraktene avbrutt

– Følte meg lurt, sier en av de 15 studentene som mista kontrakt med Bredvid, på noe hen trodde var et oppstartsmøte.

Studentene, fra blant annet NTNU, ble innkalt til et møte i Trondheim for å få kontraktene om jobb i Bredvid avlyst. 📸: Gorm Kallestad / NTB
Studentene, fra blant annet NTNU, ble innkalt til et møte i Trondheim for å få kontraktene om jobb i Bredvid avlyst. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

En NTNU-student signerte i august i fjor en kontrakt som ny konsulent hos selskapet Bredvid.

Kontrakten fikk studenten etter en sommerjobb i konsulentselskapet, og ganske nøyaktig ett år i forveien var altså den første utviklerjobben som nyutdanna i boks.

I februar i år fikk studenten en epost fra konsulentselskapet, med emnet «Informasjonsmøte om oppstart».

«Vi har behov for å møte, og informere dere som skal begynne å jobbe hos oss i august» skrev Bredvid i eposten, etterfulgt av praktisk informasjon om hvor møtene i Trondheim og Oslo skulle skje.

Men møtet skulle handle om noe ganske annet enn hva studenten trodde.

Kontraktene ble avbrutt

NTNU-studenten, som ønsker å være anonym, møtte opp sammen med fire-fem andre studenter, i den tro at dette var en form for oppstartsmøte.

– Vi satte oss ned på et møterom, og fikk beskjed om at Bredvid slet økonomisk, og at de ikke kunne rettferdiggjøre å ta inn flere nyutdannede nå. Derfor ville de få på plass en avtale med hver av oss individuelt, for terminering av kontrakten, forteller studenten til kode24.

Det studenten tolka som et oppstartsmøte, var altså et møte for å informere om at kontraktene deres ble avbrutt. Slik mange andre studenter har opplevd i år.

– Det var selvfølgelig en kjip beskjed å få. Jeg hadde gledet meg til å begynne i det som tilnærmet var drømmejobben min. Jeg følte meg til en viss grad lurt, både som hadde takket ja til en stilling et helt år i forveien, men også for at jeg var blitt invitert til et «oppstartsmøte» som egentlig handlet om noe helt annet, sier studenten.

Nettsidene til Bredvid.
Nettsidene til Bredvid. Vis mer

Beklager inntrykket

Bredvid er et konsulentselskap med rundt 40 ansatte, som ble starta i 2016 av folk som tidligere hadde starta Bekk.

Eivind Lund, CEO og daglig leder i Bredvid, forteller til kode24 at de avbrøt kontrakten med rundt 15 studenter i februar. Dette var både sommerstudenter og studenter som skulle starte i faste jobber fra høsten av.

Og møtet de innkalte til for å gi denne beskjeden, skulle altså aldri være noe oppstartsmøte.

– Det var på ingen måte vår intensjon å gi inntrykk av at dette skulle være et oppstartsmøte. Vi beklager at vedkommende fikk et slikt inntrykk, sier Lund til kode24.

– Møtet vi inviterte til fant sted mer enn seks måneder før oppstart. Vår oppfattelse er at de fleste kom til møtet med en annen forståelse om hva som var tema.

«En utrolig kjip dag»

Lund forteller at det var tre ting de ville oppnå ved å gi de dårlige nyhetene på et slikt møte:

  • De ville være tidlig ute, «slik at alle fikk best mulig tid til å finne annen arbeidsgiver».
  • De ville gi «koordinert informasjon til alle samtidig».
  • De ville «være der for studentene da vi ga det tunge budskapet», som også var grunnen til at både Lund og rekrutteringsansvarlig møtte fysisk i både Trondheim og Oslo for en hel dag med én til én-møter med studentene.

– Dette var først og fremst en utrolig kjip dag for de studentene det gjaldt, sier Lund.

Fikk 25.000 kroner

Etter at kode24 ber studenten finne møteinnkallelsen fra Bredvid, ser studenten at det aldri eksplisitt ble skrevet «oppstartsmøte» noe sted. Men studenten mener formuleringer som «Informasjonsmøte om oppstart» uansett kan misforstås.

Studenten sier videre at andre på møtet «tok det bedre» – at en av studentene prøvde å få opp stemninga med humor, mens studenten vi snakker med trakk seg mer inn i seg selv, for å tenke seg om.

– Det var amper stemning, hevder studenten.

På møtet med Bredvid ble det tilbudt økonomisk kompensasjon og hjelp til å få seg nye jobber, gjennom Bredvids nettverk. Studenten skal ha takket ja til begge deler – og fikk rundt 25.000 kroner.

– Jeg er klar over at ikke alle som har vært i lignende situasjoner har fått like generøse tilbud, så sånn sett er jeg heldig, sier studenten til kode24.

«Dette har i stor grad vært styrt av marked og etterspørsel, der det har utviklet seg en praksis for tidlig signering.»

Krevende marked, lite oppdrag

Bredvid-sjefen Lund forteller at det var flere grunner til at de måtte avlyse kontraktene til de rundt 15 studentene:

– Vi opplevde et svært krevende marked generelt, og for nyutdannede spesielt, starter Lund.

– Vi er et lite konsulentselskap som er eid av de ansatte, og våre resultater ga ikke rom for å bli stående i disse kontraktene.

– Og vi så at vi trolig ikke ville klare å gi disse svært flinke studentene de spennende oppdragene og den oppfølgingen de fortjente – slik vi opplevde markedet, fortsetter han.

– Kontraktene ble altså inngått et helt år før oppstart. Hva tenker dere rundt dette nå?

– Dette har i stor grad vært styrt av marked og etterspørsel, der det har utviklet seg en praksis for tidlig signering. Vi har vært positive til Forente IT-foreningers initiativ i 2019, om tidligste frist for sommerstudenter 1. oktober, og vil være positiv til lignende initiativ om det skulle komme.

Angrer i ettertid

– Hva tenker du, som student, kan gjøres for å unngå slike situasjoner? Det har for eksempel blitt snakka om at kontraktene inngås for lang tid i forveien.

– Det er vel det som er løsningen, men da må først alle bedriftene bli enige om det, for å unngå at en håndfull bedrifter trekker til seg talenter før alle andre, sier NTNU-studenten til kode24.

– Jeg angrer også personlig på at jeg ikke søkte flere jobber i fjor høst. Det hadde ikke vært noe problem å ha to-tre kommende kontrakter liggende, og eventuelt si opp de som ikke ble aktuelle, svarer studenten.

– Det er i grunn mitt tips til kommende sommerstudenter og nyutdannede: Ikke slutt å lete bare fordi du har takket ja til én bedrift!

💡 Er du én av dem som rammes, eller kjenner til liknende saker, hører vi gjerne fra deg, på ole@kode24.no.