Stefan fikk viktig lærdom: «Oppleves brutalt der og da»

- Jeg husker veldig godt den gangen jeg ble sparket fra teamet der jeg hadde min første tech lead-rolle, forteller Ukas Koder Stefan A. Engelien i politiet.

- For den konkrete oppgaveløsningen er jeg en sterk tilhenger av parprogrammering for fokus, kunnskapsdeling og god kvalitet, sier Stefan A. Engelien. 📸: Privat
- For den konkrete oppgaveløsningen er jeg en sterk tilhenger av parprogrammering for fokus, kunnskapsdeling og god kvalitet, sier Stefan A. Engelien. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Her skylder jeg mamma en stor takk, for hun tok med seg familiefirmaets IBM 386 hjem da jeg var 11, og lot meg prøve meg frem.

Man måtte forstå maskinen godt for å være gamer på starten av 90-tallet. Jeg husker jeg måtte gjøre endringer i autoexec.bat og config.sys - systemkonfigurasjonen til MS-DOS - for å frigjøre riktig type minne når jeg skulle bytte fra Aces over the Pacific til Doom.

Jeg ble raskt nabolagets unge dataekspert, og derfra var veien kort til programmeringsfaget både på videregående og universitetet.

Hva jobber du med? 💪

Selv om det har blitt mye mer møtevirksomhet i den nye rollen, så trives jeg fremdeles best med å være hands on - fra brukerintervju via domenemodell til kode.

Det siste året har jeg vært med å bygge en ny anmeldelsesløsning med React, Kotlin, Ktor og Kafka.

Akkurat nå er jeg på vei over til et team som jobber med utfasing av et av politiets kritiske systemer, så denne uken handler det mest om å lære seg et nytt fag og domene, så kommer kodingen etterhvert.

Arbeidspulten til Stefan A. Engelien. 📸: Privat
Arbeidspulten til Stefan A. Engelien. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Vi jobber etter Radical Focus, så en typisk arbeidsuke starter med et monday commits-møte, og slutter med friday wins.

I mellom der har vi daglige standups, og for den konkrete oppgaveløsningen er jeg en sterk tilhenger av parprogrammering for fokus, kunnskapsdeling og god kvalitet.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Sov på det! Koding er en kreativ prosess, og det er utrolig hvilke gode løsninger som kan dukke opp når man står i dusjen neste morgen.

Her blir Stefan A. Engelien fotobombet av selveste kode24-trynet Johannes Brodwall. 📸: Privat
Her blir Stefan A. Engelien fotobombet av selveste kode24-trynet Johannes Brodwall. 📸: Privat Vis mer

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

AI har nok kommet for å bli, og er et utrolig kraftig verktøy - på godt og vondt. Maskinsyn og tekstanalyse åpner for mange Robocop-lignende fantasier, og Github CoPilot gjør kodingen til en lek.

Så har vi heldigvis kloke jurister som har lest sin George Orwell, og holder oss litt i ørene.

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Begynner jo å kjenne på at det er krevende å holde seg oppdatert i et fag som aldri står stille - selv om vi seniorene har mye erfaring å trekke på, så er det ingen tvil om at unge hjerner lærer raskest.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Jeg husker veldig godt den gangen jeg ble sparket fra teamet der jeg hadde min første tech lead-rolle i 2013. Vi jobbet hypotesedrevet, og jeg husker jeg var rivende uenig i retningen produkteier tok etter et av eksperimentene.

Jeg overkompenserte nok en god del fordi jeg var usikker, og gikk hardt ut mot produkteierens valg på en standup som hun ikke deltok på, noe som førte til at en av utviklerne endret løsningen samme dag. Det ble naturlig nok bråk av dette - og det ble en viktig leksjon i ydmykhet og rolleforståelse for meg.

Av og til er man ikke rett person på rett sted, det kan oppleves brutalt der og da, men det er også en mulighet for å lykkes bedre neste gang.

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Jeg tror (håper) at vi teknologer er like relevante i fremtiden.

Men at på samme måte som hverdagen vår endret seg fra hullkort til C, så bruker vi mindre tankekraft på de finere detaljene, men tenker like hardt på hvordan teknologien kan løse problemer.