Sky-utfordrere vokser – får hjelp av frontendere

Frontend-utviklere elsker utfordrerne til AWS, Google Cloud og Microsoft Azure, viser State of Serverless 2023.

State of Serverless 2023 viser at vi helst ikke vil administrere servere selv. 📸: Datadog
State of Serverless 2023 viser at vi helst ikke vil administrere servere selv. 📸: Datadog Vis mer

Selv om vi hører historier om selskaper som flytter vekk fra skyen og over i egne datasentre, så er det likevel ingen tvil om at det er skyen som gjelder for de aller fleste bedrifter når de skal rulle ut applikasjonene sine.

Og av de som bruker skytjenester, dominerer serverless stadig mer, viser undersøkelsen State of Serverless 2023 fra Datadog, som lager programvare for overvåking og sikring av skytjenester.

Med serverless menes at du kan utvikle og kjøre applikasjoner i skyen uten å måtte administrere serverinfrastrukturen selv. Det kan for eksempel være containerbaserte løsninger som skalerer opp og ned automatisk.

– Det er en betydelig bruk av serverløse teknologier på tvers av alle store skyleverandører. Vi forventer at dette vil øke ytterligere etter hvert som flere bedrifter tar i bruk containerbaserte plattformer, sier produtksjef Yrieix Garnier i Datadog i en pressemelding.

📸: Datadog, State of Serverless 2023
📸: Datadog, State of Serverless 2023 Vis mer

Størst blant AWS-kunder

Ifølge undersøkelsen vokste bruken av serverless med henholdsvis 6 og 7 prosent hos Azure og Google Cloud, og 3 prosent hos AWS.

Så mange bruker én eller flere serverless-løsninger blant Datadogs kunder:

  • Over 70 prosent av de som bruker AWS
  • 60 prosent av de som bruker Google Cloud
  • 49 prosent av de som bruker Azure

Serverless kan her være for eksempel tjenester som AWS Lambda, AWS App Runner, Azure Functions, Azure Container Apps, Google Cloud Functions og Google Cloud Run.

Bruken av serverless er altså mye større blant AWS-kunder enn for de som sverger til Google Cloud eller Microsoft Azure. Antagelig på grunn av at AWS var tidlig ute med serverløse funksjoner – FaaS (Function as a Service) – med sin AWS Lambda-løsning.

Kjempevekst for Google Cloud Run

Serverløse funksjoner er fortsatt den mest vanlige typen "workload" i 2023.

Men i det siste har en annen type serverløs teknologi fått fart på seg: Det Datadog kaller "container-baserte serverløse plattformer".

– Containerbaserte serverløse compute-plattformer har blitt mer populære siden de forenkler det å ta i bruk og migrere til serverløse plattformer, skriver Datadog i pressemeldingen.

Google har hatt ledelsen innenfor denne typen serverløse plattformer siden de lanserte Google Cloud Run i 2019, og hvis vi ser på utelukkende det Datadog kaller "fully managed container-based serverless platforms", er Google Cloud desidert størst:

📸: Datadog, State of Serverless 2023
📸: Datadog, State of Serverless 2023 Vis mer

66 prosent av alle "serverløse organisasjoner" som bruker Google Cloud bruker slike containerbaserte serverløs-tjenester.

Får hjelp av frontendere

Det er ikke bare skygigantene AWS, Google Cloud og Microsoft Azure som leverer serverløs-teknologi.

Moderne plattformer for frontendutvikling har ført til at aktører som Vercel, Netlify, Cloudflare og Fastly har begynt å bite fra seg:

Sju prosent av de spurte i undersøkelsen som bruker serverløs-teknologi sier de også kjører noen "workloads" hos noen av disse "alternative" serverløs-leverandørene.

image: Sky-utfordrere vokser – får hjelp av frontendere

Av disse igjen bruker 62 prosent frontend-utviklingsplattformer som Vercel eller Netlify, mens 39 prosent bruker "edge computing" eller CDN-løsninger fra Cloudflare og Fastly.

Et eksempel er hvordan Vercel legger opp til at det skal være så enkelt som mulig å rulle ut applikasjoner og nettsider laget med Next.js til Vercels egen "serverløse" skyplattform.

– De tilbyr utviklere spesialiserte serverløse compute-løsninger som er tett integrert med kjerneproduktene de tilbyr, skriver Datadog i undersøkelsen.