Hvorfor ble du utvikler? 👶
Jeg er veldig logisk orientert, har alltid vært interessert i teknologi og har stor appetitt for å lære nye ting. Men det at jeg ville bli utvikler falt meg ikke inn før etter jeg hadde fullført et semester på Bali i 2015 og følte det var på tide å finne en retning for hva jeg ville i livet.
Etter å ha vært rimelig skolelei og lite motivert på videregående var ikke karakterene mine gode nok til de teknologistudiene som fristet meg mest. Derfor satte jeg kursen mot Trondheim for å ta et realfagskurs på NTNU etterfulgt av et år på Sonans for å ta opp fag. Høsten 2017 startet jeg på Datateknologi ved NTNU og har ikke sett meg tilbake siden. Jo mer jeg har lært, jo mer har jeg trivdes med faget og rollen som utvikler.
«Hadde jeg blitt eksponert for programmering tidligere i skolegangen, er det godt mulig jeg hadde funnet denne veien tidligere.»
Hadde jeg blitt eksponert for programmering tidligere i skolegangen, er det godt mulig jeg hadde funnet denne veien tidligere. Derfor er det fint å se at de fleste elever i dag får prøve seg på programmering allerede i grunnskolen.
Hva jobber du med? 💪
Jeg er ansatt i Capra Consulting og jobber på oppdrag for Gjensidige som fullstackutvikler.
Det siste halvannet året har jeg jobbet med å modernisere et system for utbetaling av kundeutbytte for Gjensidige. Det gamle systemet var skrevet i COBOL og kjørte på stormaskin, så det har vært en morsom og lærerik reise å løfte dette over til moderne teknologi.
Da årets kundeutbytte ble åpnet i mai, var det første gang alle utbetalingene gikk gjennom vårt system. Det var deilig å senke skuldrene og vite at det vi har bygget faktisk fungerer. Ekstra motiverende er det at systemet berører såpass mange – over 750 000 privatkunder i Norge får utbetalt kundeutbytte og det er snakk om milliardbeløp som skal utbetales. Når jeg snakker med andre om hva jeg jobber med er det jo litt gøy at det er noe folk flest faktisk kjenner til.
Systemet vi har utviklet består av flere tjenester som kjører i Gjensidiges applikasjonsplatform (GAP).
- Vi har en PostgreSQL-database i bunn, og bruker Kafka til å strømme databaseendringer i sanntid, slik at andre systemer automatisk kan plukke opp og reagere på disse.
- Applikasjonene våre er skrevet i Kotlin med Spring Boot.
- For å erstatte de gamle JCL-jobbene fra stormaskinen har vi tatt i bruk Spring Batch, som lar oss modellere og kjøre planlagte prosesser på en robust og fleksibel måte.
- Alle frontendapplikasjoner er bygget med React og TypeScript.
Jeg trives veldig godt med å få jobbe såpass bredt over hele teknologistacken.
Nå som vi er ferdig med moderniseringsprosjektet skal jeg tilbake til å jobbe med innloggede sider for forsikringskunder sammen med masse flinke folk.
Hvordan ser uka ut for deg? 📆
Nå som det er blitt lyst og behagelig ute forsøker jeg å komme meg opp tidlig nok til at jeg kan nyte de 30 minuttene det tar å gå til jobb for en god start på dagen.
Uken starter som regel med et møte på kontoret mandag morgen. Da tar vi en gjennomgang av uka som gikk, hva vi oppnådde og hvilke mål vi vil sette oss for den kommende uken.

Jeg er velsignet med relativt få møter i løpet av en uke, og ting som dukker opp blir ofte oppklart ved å rulle stolen bort til hverandre eller en melding/huddle på Slack. Jeg skriver ned 1-3 oppgaver jeg har som mål å løse i løpet av arbeidsdagen, mens mindre oppgaver som ikke er så tidkrevende tar jeg fortløpende mellom perioder med fokustid.
Jeg trives godt på kontoret og jobber derfra mesteparten av uken, men sitter som regel 1-2 dager hjemme. Nå har jeg akkurat fått snekret mitt eget lille hjemmekontor innerst på kjøkkenet så madammen slipper å irritere seg over at det står en diger skjerm på spisebordet.
Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠
Jeg har lyst til å bli flinkere til å lese ferdig bøker i hverdagen. For meg er det er en god måte å koble av på, og i ferier kan jeg lett sitte i flere timer og lese.
Problemet er bare at de gode lesevanene aldri helt har festet seg i det daglige.
For å komme i gang har jeg begynt å høre mer på lydbøker når jeg går til og fra jobb – det funker overraskende bra som et lettvint alternativ.
Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 👀
Kunsten å estimere hvor lang tid noe vil ta synes jeg er vanskelig å mestre – spesielt når man skal prøve seg på noe nytt.
Så fort man dypdykker ned i et problem kan det være så mye rart som lurer under overflaten. Komplekse problemer jeg har tenkt vil ta lang tid å løse har ofte vist seg å ha relativt enkle løsninger som kan implementeres kjapt. På den annen side har du problemstillinger som høres enkle ut, men som viser seg å ikke være like rett frem likevel.
Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭
Dette er kanskje å sparke inn åpne dører, men bransjens største utfordring akkurat nå er at færre selskaper tør å satse på nyutdannede. Selv om jeg flittig bruker AI i hverdagen har jeg ikke troen på at utviklere kommer til å bli overflødige i nærmeste fremtid av den grunn.
«Bransjens største utfordring akkurat nå er at færre selskaper tør å satse på nyutdannede.»
Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖
Bli komfortabel med terminalen! Det er så mange verktøy det er lettere, raskere og kraftigere å bruke via CLI – git er vel det beste eksempelet på dette. Når du først har lært deg de vanligste kommandoene, går det både kjappere og gir deg mer kontroll.
Personlig har jeg blitt forelsket i Warp som krydrer terminalopplevelsen med en akkurat passe dose AI. Husker du ikke en subkommando eller et parameter? Skriv en stikkordsprompt rett i terminalen, og Warp foreslår hele kommandoen for deg.
Et annet tips til Mac-brukere: Bytt ut Spotlight med Raycast. Du får blant annet clipboard manager, window manager, kraftig kalkulator og mulighet for egne snarveier - alt rett ut av boksen. Det finnes også mange open-source extensions som integrerer med verktøyene og programvaren du mest sannsynlig allerede bruker.
Jeg er også over snittet glad i hurtigtaster. Her mener jeg mange utviklere har et uforløst potensial, særlig når det gjelder innebygd funksjonalitet i f.eks. VSCode eller IntelliJ. Ved å lære deg snarveier til ting som “rename symbol” eller multiselect, reduserer du den kognitive belastningen til nær null – samtidig som du jobber raskere og med færre feil.
