Se lista: - Her er mine 5G-drømmer for web-utviklere

- Kan vi droppe all spinnere og dumme, uklare bilder som vises i et mikrosekund? undrer kode24-Jørgen.

Jørgen Jacobsen i kode24 er håpefull for hva 5G vil bety for web-utviklere. 📸: Veronica Steffarud
Jørgen Jacobsen i kode24 er håpefull for hva 5G vil bety for web-utviklere. 📸: Veronica Steffarud Vis mer

"Bare tenk når 5G kommer, det kommer til å forandre ALT mann, du klarer ikke en gang forestille deg det".

Vi har alle en sånn fyr i omgangskretsen vår. Som elsker å fortelle om hvor revolusjonerende teknologi kommer til å bli, uten å nødvendigvis ha noe formening om hvorfor eller hvordan.

Du hører dem snakke i romantiske ordlag om NFT-er, blokk-kjeden, web3, metaverset, og ikke minst 5G - det ultra-raske mobilnettet med ultra-lav forsinkelse og ultra-høy håndtering av datamengde.

Ekte i Norge

Men i motsetning til disse andre "fremtids-teknologiene", føles 5G litt mer ekte her i Norge. Både Telenor og Telia bygger ut 5G-nett, og kjører samtidig på med alskens idiotiske fremtids-profetier; slik som at barn skal kunne bygge raketter ut av pappesker i hagen, og snedige folk på bygda kan snekre tidsmaskiner.

Jeg skjønner at de må selge inn tåpelige konstruerte fremtidsvisjoner til vanlige folk, for å kunne pushe teknologien sin på dem før den har noe praktisk bruksområde. Noen må jo betale for utbygging av 5G.

Men det må da være noen mer praktiske gevinster vi web-utviklere kan benytte oss av?

Her er mine 5G-fremtidsdrømmer for web-utviklere.

#1. Større bilder på webben 😍

Noe av det som frustrerer meg mest på webben, er fokuset på lave filstørrelser. Og spesielt når det kommer til bilder.

Vi sitter hjemme med telefoner og kameraer som tar skarpe, flotte høyoppløste bilder med godt over 4.000 piksler i bredden, men når vi publiserer dem på nettet komprimerer vi dem ned til godt under halve størrelsen. Med alskens fæle kompresjonsteknikker. Aller verst er norske nettaviser, slik som kode24.

Vi er så redde for at dere lesere skal ha en treig opplevelse at vi reduserer nydelige bilder til frimerker. Spesielt på mobil, hvor dere paradoksalt nok sitter med noen av de aller mest høyoppløste skjermene som finnes.

Vi har allerede responsive bilder som tar høyde for oppløsning med srcset-attributtet, men kanskje vi kunne trengt responsive bilder som tar hensyn til båndbredde i fremtiden?

#2. Farvel til lazy-loading 😡

Jeg vet at mange utviklere elsker å lage nydelige lazy-loading-algoritmer, som finner ut nøyaktig hva som skal vises på skjermen til enhver tid. Men hadde det ikke vært bedre om vi kunne blåse i det, og heller laste ned alt?

Da kan vi droppe all slags spinnere, dumme blurrete bilder som vises i et mikrosekund, irriterende paginering, og den forbaska knappen "vis mer".

Når jeg besøker en nettavis-forside, så vil jeg helst ha hele sida på én gang. Alle bilder, all tekst. Alt.

Når jeg søker på melk i Oda så vil jeg ha alle de 371 resultatene i en lang side. Ikke paginert ut i 16 sider jeg må navigere mellom.

Hvis 5G kan bidra til at vi utviklere får fikset denne floken, heier jeg på 5G.

#3. Rikere API-er 💲

Jeg tror jeg skjønner hvorfor Oda paginerer ut søkeresultatet mitt på melk i 16 sider. Det er nok fordi noen har vært bekymret for å sende for mye data gjennom API-et.

Det går nemlig sport i å begrense resultater fra API-er ned til absolutt minimum. For å spare trafikk, selvsagt.

Men for serveren vil jeg tro det spiller liten rolle om et resultat gir 371 elementer, eller 20 med en peker til neste 20 om man har en garanti for at klienten håndterer datamengden.

Jeg ønsker meg megarike API-er fremover, som inneholder rubbel og bit av det man kunne tenke seg av nyttig informasjon. Drømmen er å kun gjøre ett kall og få alt hele applikasjon trenger for å fungere.

Klarer du å fikse det, 5G, lover jeg at jeg skal gi deg litt slack på VR-brilledrømmene dine.

#4. Babbel om bundle-størrelser 🤏

"Ta en titt på dette nye frontend-rammeverket, akkurat som React, bare at det får plass i 1 byte".

Det føles som jeg hører om et nytt frontend-rammeverk hver uke som kun har som mål å ha litt mindre filstørrelse, slik som veletablerte Preact.

Det siste tiåret har vi web-utviklere skrevet all slags algoritmer for å uglify-e, tree shake-e, code split-e, og g-zip-e ned koden vår til det absolutte minimum, før det har vært ansett som produksjonsklart. Vi har gått fra Grunt til Gulp til Webpack til Snowpack til Parcel, i jakten på programvare som kan trikse med koden vår, slik at den blir liten.

Helt til den består av én linje med uleselige tegn.

Hadde det ikke vært deilig å sluppet det? Hadde det ikke vært deilig å kunne bruke akkurat det man ønsker av biblioteker og rammeverk uten å måtte tenke på "bundle-størrelse"? Bare dure alt ut på nettet, slik som i gamle dager, liksom?

5G, min venn - her trenger vi din hjelp.

«Det går ikke når norske tele-leverandører fortsatt har en data-begrensing på alle abonnementer.»

Norsk tele-lureri

Men, det spørs om jeg må begrense optimismen min litt. For det er ett åpenbart problem med denne 5G-profetien.

Vi trenger nemlig en garanti for at alle kan utnytte 5G til det fulle for at dette skal fungerer. Vi må være sikre på at når man har 5G, da kan man motta mye data, uansett.

Det går ikke når norske tele-leverandører fortsatt har en data-begrensing på alle abonnementer. Slik som Telenors "ubegrenset data", som likevel har en begrensing på 100 gigabyte i måneden. Det ryker fort om man skalerer opp databruk i 5G-nett.

La oss håpe vi ikke går inn i en ny æra hvor vi utviklere må kaste bort all tiden vår på å skalere ned 5G-applikasjoner i skjul, fordi griske tele-selskaper har solgt inn en fremtidsteknologi de skal skvise for hver eneste kilobyte.

Om vi får 5G og ekte fri databruk, da kommer vi til å få de beste web-applikasjonene noensinne!