Så mye høyere startlønn får utviklere med master-grad

Master-utdanna utviklere får høyere startlønn enn de med bachelor-grad. Men så skjer det noe.

Får du noe tilbake i form av lønn for å ta en mastergrad, kontra en bachelor eller kanskje ingenting? Ja, viser våre tall - i alle fall i starten av karrieren. 📸: NTNU / kode24
Får du noe tilbake i form av lønn for å ta en mastergrad, kontra en bachelor eller kanskje ingenting? Ja, viser våre tall - i alle fall i starten av karrieren. 📸: NTNU / kode24 Vis mer

(Artikkelen ble først publisert 24. mai 2023)

Ifølge kode24s siste lønnsundersøkelse, hvor 2.311 utviklere fortalte om seg selv og sin lønn, har en norsk utvikler i 2023 har en årslønn på 864.000 kroner i snitt - og 3,5 år med relevant utdanning.

Men slettes ikke alle har så mange år på skolebenken. Og noen har enda flere.

Så hvor mye har utdannelsen din å si når det gjelder hva du tjener som utvikler?

90 prosent har utdanning

Den selvlærte utvikleren er ikke en utbredt gruppe som man kanskje liker å tro - 90 prosent av utviklerne i undersøkelsen vår har en relevant utdanning. Her ser du hvor stor andel som har tatt ulike år med utdannelse:

  • 10 prosent oppgir null år med relevant utdanning, og kan dermed kalles for selvlærte utviklere.
  • 39 prosent har tre års utdannelse - altså gjerne en bachelor-grad.
  • 29 prosent har tatt fem år med utdanning - altså ofte en master-grad.

Mye skiller lønna

Så er spørsmålet om det finnes noen lønnsforskjell mellom utviklere med ulik lengde på utdannelsen sin. Og det gjør det:

  • Snittlønn følger i stor grad antall år med utdannelse - jo mer utdanning, jo høyere lønn. De som har over fem år er unntaket, men her er også datagrunnlaget vårt svakere.
  • Mens en selvlært utvikler i snitt tjener omlag 771.000 kroner i året, tjener en utvikler med bachelor 826.000 kroner, og en master-utdanna 932.000 kroner i året.
  • Med andre ord er det 161.000 kroner i forskjell på snittlønna mellom en master-utdanna utvikler og en selvlært en.

Mest å si på startlønn

For å se om lønnsforskjellene er relevante, må vi se på hvordan lønna utvikler seg med erfaring - den faktoren som kanskje har aller mest å si for utvikleres lønn:

[oppdatering 15.02.2024: Grafen har dessverre forsvunnet, beklager. 😢]

Vi har i her plukka ut de med 0 (selvlært), 3 (bachelor) og 5 (master) år med utdannelse.

  • Som du ser er lønnsforskjellen spesielt relevant i starten av karrieren. Startlønna for en selvlært utvikler ligger 94.000 kroner under startlønna for en med fem års utdanning. Videre skiller omlag 100.000 kroner disse de neste årene i karrieren.
  • Også mellom master og bachelor er det en markant lønnsforskjell. I startlønn skiller omlag 57.000 kroner de to, mens forskjellen er enda større senere i løpet.
  • Men etter de fem første årene begynner tallene våre å bli mer varierte. Trolig fordi datagrunnlaget vårt ikke er godt nok, men også fordi utdannelsen din blir mindre relevant jo mer erfaring du har.
  • Selv med de store variasjonene utover i tallene våre, ligger master-utdanna utviklere typisk på topp, etterfulgt av bachelor-utdanna, med de uten noen relevant utdannelse på bunn.

💬 Overrasker det deg at forskjellen i lønn er såpass stor? Bør det være sånn? Rop ut under artikkelen!