QXL legger ned etter 23 år: - Dette er trist

En viktig del av norsk internetthistorie blir historie. - Det er en tid for alt.

Slik så QXL.no ut 15. august år 2000, ifølge Way Back Machine. Legg merke til at de nettopp har kjøpt opp konkurrenten Bidlet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Slik så QXL.no ut 15. august år 2000, ifølge Way Back Machine. Legg merke til at de nettopp har kjøpt opp konkurrenten Bidlet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For mange var nettauksjoner på QXL det eneste stedet der man drev med privat salg, før Finn.no tok over markedet.

QXL ble starta som en del av Dinside - nettavisa som nå, i likhet med kode24, er en del av Aller og Dagbladet - men ble raskt utskilt i et eget selskap.

Og 14. desember 2021, 23 år etter starten, legges tjenesten ned.

"Trist, men nødvendig"

"Tusenvis av gode handler har blitt inngått hos QXL opp gjennom årene. Samleobjekter har skiftet hender, og svært mange har funnet akkurat det de lette etter. Men det er en tid for alt" skriver QXL.

"QXL står foran en omfattende reorganisering og oppdatering. I årenes løp har mange internettplattformer for brukthandel dukket opp, og vi har derfor vurdert at den beste løsningen er å legge ned QXL for godt. Dette er trist etter mange års tro tjeneste for samlere og annet godtfolk, men nødvendig."

"Vi er svært glade for at dere har vært kunder hos QXL. Vi håper derfor at dere har lyst til å bli kunder på vår andre plattform for brukthandel: Lauritz.com."

Del av historien

Lauritz.com er et dansk selskap, og QXL sin siste eier. Her havna tjenesten i 2013, skrev E24 samme år, etter å blant annet ha gått veien fra å være Dinside Auksjon til å bli kjøpt av britiske QXL Ricardo Plc rundt år 2000-bobla.

QXL går nå inn i historiebøkene som en viktig del av norsk internetthistorie.

"Alt er ikke lenger gratis på Internett" skrev Dinside i 2001, da QXL overraska mange ved å ta provisjon av salget, for å faktisk tjene noe penger.

"Etter fire år med millionunderskudd, er nettauksjonen QXL.no endelig over i pluss" skrev Digi i 2004, som er ganske beskrivende for år 2000-boblas manglende krav til fortjeneste.

I 2007 vant QXL prisen for "Beste E-handelsnettsted 2007", skrev Nettavisen samme år.