Over 30.000 russiske utviklere protesterer mot krigen i Ukraina

JetBrains og Ethereum-utvikleren sier tydelig fra, mens Kaspersky er mer vage.

Demonstranter arresteres i Moskva, Russland. Å ytre motstand mot krigen i Ukraina er nemlig ikke farefritt for russere, men nå gjør viser en rekke russiske IT-folk og utviklere hva de mener gjennom et nytt opprop. 📸: AP Photo / Denis Kaminev / kode24
Demonstranter arresteres i Moskva, Russland. Å ytre motstand mot krigen i Ukraina er nemlig ikke farefritt for russere, men nå gjør viser en rekke russiske IT-folk og utviklere hva de mener gjennom et nytt opprop. 📸: AP Photo / Denis Kaminev / kode24 Vis mer

Et opprop mot invasjonen av Ukraina sprer seg nå blant russiske utviklere, melder blant annet The Washington Post.

Det hele skal ha starta med en Facebook-post fra den russiske analytikeren Natalya Lukyanchikova, hvor hun delte et opprop i form av et Google Forms-skjema.

- Jeg vet ikke om det kommer noe ut av det, men jeg vet at lagarbeid noen ganger hjelper. Det hjelper også folk til å forstå at de ikke er alene, skrev Lukyanchikova ifølge Google Analytics.

Nå har over 30.000 russiske utviklere og IT-folk signert oppropet hennes.

"Umulig under krig"

- Vi, ansatte i den russiske IT-industrien, er kategorisk mot militære operasjoner på Ukrainas territorium, initiert av de væpnede styrkene i den russiske føderasjonen, står det i brevet man blir bedt om å signere.

- I vårt arbeid lager vi de beste produktene og tjenestene. Vi ønsker ikke at landet vårt skal forbindes med krig, men med fred og fremgang. Fremgang og utvikling av teknologier til fordel for menneskeheten er umulig under krigsforhold, fortsetter Lukyanchikova i brevet.

- De er bare mulige gjennom samarbeid, mangfold av synspunkter, informasjonsutveksling og åpen dialog.

JetBrains, Nginx, Kaspersky..?

Alle underskriftene er offentlige, og ifølge bransjenettstedet vc.ru har signaturer kommet fra ansatte i store teknologiselskaper som JetBrains (editorene), Yandex ("Russlands Google"), VKontakte ("Russlands Facebook").

JetBrains, som står bak editorer som blir mye brukt også i Norge, ble stifta av russere i Praha i Tsjekkia, og har flere kontorer i Russland. De gikk nylig ut også på Twitter med sin motstand:

Mannen bak Ethereum-blokkjeden, russeren Vitalik Buterin, gikk også ut på Twitter, hvor han skrev at han var "veldig opprørt", og kalte invasjonen "en forbrytelse mot det ukrainske og russiske folket":

Av andre kjente russiske navn har vi blant annet sikkerhetsselskapet Kaspersky. Direktør Eugene Kaspersky skriver først på Twitter at han heier på "forhandlingene" mellom Russland og Ukraina, og at han er "like sjokkert som alle andre":

Vice skriver at både selskapet og direktøren har vært kritisert for tette bånd til russiske myndigheter, og at de ikke gjør stort for å endre på dette bildet nå.

Nginx, som mange norske utviklere vil kjenne godt til, er også opprinnelig russisk, men ble solgt til amerikanske F5 i 2019. De har så langt vi kan se ikke uttalt seg om krigen i sine offisielle kanaler.