OpenTofu beskyldes for å ha "stjålet" TerraForm-kildekode

Lagde Terraform-alternativ etter at HashiCorp endret lisens. Nå rasler HashiCorp-advokatene med sablene.

HashiCorp byttet i fjor høst til en lisens som ikke lenger lar hvem som helst bruke kildekoden fritt. 📸: Kurt Lekanger
HashiCorp byttet i fjor høst til en lisens som ikke lenger lar hvem som helst bruke kildekoden fritt. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

I fjor høst annonserte HashiCorp at de ville endre lisensen de bruker til infrastruktur-som-kode-verktøyet Terraform fra Mozilla Public License til Business Source License (BSL).

Dette skapte oppstandelse i åpen kildekodemiljøet, der mange mente Terraform ikke lenger kunne kalles åpen kildekode. Kort tid etter annonserte Linux Foundation et nytt produkt – OpenTofu – som skulle være en ny åpen kildekode-versjon av Terraform, basert på en fork av Terraform.

Nå hevder imidlertid MongoDBs Matt Asey i en artikkel i Infoworld at det kan ha gått litt fort i svingene, og at OpenTofu ulovlig kan ha forsynt seg av HashiCorp-kode de i utgangspunktet ikke hadde rett til å bruke.

Asay skriver at en sammenligning av OpenTofus og HashiCorps GitHub-repoer viser at OpenTofu har kopiert Terraform-kode som først ble implementert under den nye BSL-lisensen, noen måneder etter at OpenTofu-forken ble laget.

– OpenTofu tok denne BSL-lisensierte HashiCorp-koden, fjernet headerne og prøvde å i stedet relisensiere den under Mozilla Public License (MPL 2.0).

– Folkens, dette er ikke hvordan åpen kildekode fungerer. Du kan være uenig i opphavsrettinnehaverens valg av lisens, men du har ikke rett til å ta noen andres kode og bytte ut lisensen deres, skriver Asay.

Fikk brev fra HashiCorp-advokater

OpenTofu skriver nå på X (tidligere Twitter) at de har fått et brev fra HashiCorps advokater, der de beskyldes for å ikke respektere BSL-lisensen som gjelder for Terraform-kodebasen.

OpenTofu skriver at de er sterkt uenig i at de har brutt med noen av HashiCorps lisensbetingelser.

– Det ser faktisk ut som at HashiCorp blander sammen kode som de tidligere hadde open sourcet gjennom MPL og mer nylig utviklet kode de har publisert under BSL, hevder OpenTofu.

De skriver videre at de som vedlikeholder OpenTofu-koden har gjort undersøkelser, og vil komme med en detaljert skriftlig redegjørelse om ikke lenge.

Terraform-konkurrent: – Dramaet har såvidt begynt

Selv om enkelte åpen kildekode-tilhengere beskylder HashiCorp for å drive med skremselspropaganda, er det flere som tror OpenTofu har en ganske dårlig sak.

Joe Duffy er grunnlegger og CEO i Pulumi, som lager et alternativ til Terraform. Han tror OpenTofu kan ha en tøff tid foran seg.

– OpenTofu/HashiCorp-dramaet har bare såvidt begynt.

Samtidig raser flere som er involvert i OpenTofu-prosjektet mot både HashiCorp, Matt Asay som skrev Infoworld-artikkelen – og mot Infoworld som publiserte artikkelen.

– Vi tok MPL-kode som grunnlag, beholdt copyright-headeren (som vi skal), og endret noe av koden, skriver en av dem som har vært involvert i OpenTofu, Ohad Maislish, på X.