Mener Terraform ikke lenger kan kalles åpen kildekode

HashiCorp bytter til en lisens som gjør at kildekoden ikke uten videre kan brukes av konkurrenter.

HashiCorp bytter til en lisens som ikke lenger lar hvem som helst bruke kildekoden fritt. 📸: Kurt Lekanger
HashiCorp bytter til en lisens som ikke lenger lar hvem som helst bruke kildekoden fritt. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Åpen kildekode-miljøet raser etter at HashiCorp, selskapet bak blant annet Terraform, har annonsert at de endrer lisensen de bruker fra Mozilla Public License til Business Source License.

Kort fortalt innebærer endringen at kildekoden fortsatt vil være tilgjengelig, men at den ikke lenger kan kalles FOSS ("Free and Open-Source Software"), skriver The Register.

Den viktigste endringen er at de nye lisensbetingelsene sier at selskaper som bruker HashiCorps open source-produkter i egne løsninger ikke kan bruke programkoden i produksjon.

Dette gjelder altså ikke bedrifter som bruker Terraform som verktøy mot sine produksjonsmiljøer.

Selskaper som bygger løsninger basert på HashiCorps open source-produkter kan riktignok få tillatelse til å bruke den i produksjon, forutsatt at de ikke konkurrerer med HashiCorp. Og skulle du konkurrere, må du kjøpe en spesiell kommersiell lisens.

Mener det var nødvendig

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Hashicorp annonserte endringen. Enkelte kommentarer går på at HashiCorp er nok et eksempel på et selskap som i lang tid har nytt godt av bidrag fra open source-miljøet til å bygge seg opp, for så å endre lisensen så snart produktet er modent.

Armon Dagar, teknologisjef og en av HashiCorp-gründerne, skriver i annonserings-bloggposten at de mener endringen er nødvendig.

Han skriver at de tror sterkt på gratis og åpen kildekode, og at de gjennom åpen kildekode i mer enn ti år har fått et stort community av brukere, bidragsytere, partnere og kunder som bidrar på og nyter godt av arbeidet med HashiCorp-produktene.

Selv om dette har gjort det mulig for dem å jobbe tett med skyleverandører og andre for å integrere HashiCorp-produktene i deres løsninger, er det også mange "gratispassasjerer", mener Dagar.

Bidrar ikke tilbake

Ifølge Dagar investerer HashiCorp et titalls millioner dollar i forskning og utvikling. Han sier det finnes mange som nyter godt av det de lager – uten å bidra med noe tilbake.

– Det er andre leverandører som nyter godt av rene OSS-modeller, og miljøets arbeid på OSS-prosjekter, til sine egne kommersielle mål – uten å gi noen bidrag tilbake. Vi mener dette ikke er i tråd med åpen kildekode-ånden, skriver Dagar.

«Åpen kildekode har redusert barrieren for å kopiere innovasjon.»

HashiCorp mener kommersielle åpen kildekodemodeller må utvikle seg for at økosystemet skal kunne fortsette å levere åpen og gratis tilgjengelig programvare.

– Åpen kildekode har redusert barrieren for å kopiere innovasjon og selge den gjennom eksisterende distribusjonskanaler.

Ved å gå over til Business Source License (BSL) følger de i sporene til mange andre selskaper, skriver HashiCorp, og nevner blant andre Couchbase, Cockroach Labs, Sentry og MariaDB. Sistnevnte var de som i sin tid utviklet BSL-lisensen.

– Treg på å akseptere fikser

Mange utviklere som har uttalt seg på Hacker News om endringen, mener HashiCorp ikke lenger kan kalle seg et åpen kildekode-selskap. Noen er frustrert over at det har blitt stadig mer vanskelig å få akseptert bidrag til den kildekoden.

Joe Duffy, sjef for infrastruktur-som-kode-konkurrenten Pulumi, skriver på Hacker News:

– Vi har forsøkt mange ganger å bidra med fikser til Terraform-providere, men HashiCorp ville aldri akseptere dem. Så vi måtte vedlikeholde forks. De mistet sitt "OSS-DNA" for lenge siden, og dette er bare den endelige spikeren i kisten, skriver Duffy.

Men selv om mange er usikre på hva lisensendringen betyr for deres egen bruk av HashiCorp-kode, får selskapet også støtte fra flere.

– HashiCorp har satt en god standard for hvordan man gjør et bytte til BSL på en god måte. Ingen bruk av kallenavn, ingen angrep, bare en vanskelig forretningsavgjørelse kommunisert på en gjennomtenkt måte, sier Avi Press, sjef for analyseverktøyet Scarf.

– De er en gruppe mennesker som mener godt og som har vist at de bryr seg om OSS, enten du liker eller ikke liker beslutningen.