- Om 5 år vil det være noe helt annet å være utvikler, mener norsk AI-ekspert

- Utvikleryrket er i drastisk endring som følge av kunstig intelligens, sier professor Morten Goodwin.

Morten Goodwin, professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder, er ikke i tvil om at utvikleryrket forandrer seg. 📸: Universitetet i Agder
Morten Goodwin, professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder, er ikke i tvil om at utvikleryrket forandrer seg. 📸: Universitetet i Agder Vis mer

- Om vi titter på den andre siden av tunnelen er det en helt annen utviklerhverdag, sier Morten Goodwin, professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder, til kode24.

Forrige uke annonserte OpenAI sin nye generative AI. Den kalles for GPT-4 og er mer avansert enn forgjengeren som brukes i ChatGPT.

Sistnevnte har sammen med GitHubs Copilot tatt opp en god del spalteplass i kode24 de siste månedene. Men hvilke følger får teknologien for din hverdag som utvikler?

Goodwin mener at AI-teknologier kommer til å drastisk endre utvikleryrket de kommende årene.

Er i drastisk endring

Goodwin forteller at han allerede har testet GPT4-modellen når kode24 ringer.

- Jeg er helt overbevist om at utvikleryrket og programmeringsdelen er i drastisk endring som følge av kunstig intelligens, sier han.

Goodwin baserer dette både på egne erfaringer og historier fra bedrifter han har snakket med.

- Bedriftene forteller om hvor mye ekstra muskler de får ved å bruke Copilot på riktig måte. For eksempel til å skrive tester til koden sin, sier han.

«ChatGPT og de andre programmene vil være en parprogrammerer, en assistent som du kan spille på lag med.»

Vil være en parprogrammerer

Goodwin mener at utviklingen er som da forfattere gikk fra skrivemaskin til datamaskin - og skrivende ikke ble erstattet, men fikk nye måter å jobbe på.

- Om fem år vil det være noe helt annet å være programvareutvikler, sier han.

Professoren presiserer at det er mye av utvikleryrket som kunstig intelligens ikke vil klare å gjøre. For eksempel å snakke med kunder, forstå hva kundene vil ha, eller skrive store komplekse programmer.

- ChatGPT og de andre programmene vil være en parprogrammerer, en assistent som du kan spille på lag med. For eksempel til kodesjekk. Det finnes flere verktøy som kan sjekke om koden har bugs eller hvordan den kan gjøres mer effektiv.

Blir et behov for nye ferdigheter

GPT-4 skal blant annet kunne gjøre en fysisk tegning av en hjemmeside om til kode. Goodwin tror likevel ikke at spesifikke deler av utvikleryrket, slik som frontend, er i fare.

- Deler av frontenden handler jo ofte om å lage prototyper og snakke med kunder. De første prototypene kan nok lages ganske bra av kunstig intelligens i dag. Men det betyr ikke at frontend-folkene forsvinner, men man har fått et helt annet verktøy. Kanskje lager den prototypen til møtet med kundene, så tar frontend-utviklerne dialogen videre, sier han.

- Blir det et behov for nye ferdigheter?

- Det blir det absolutt et behov for. Man trenger ferdigheten å forstå hva algoritmer ikke klarer. Det du nevner av bias for eksempel, at man kan risikere å lage programmer som håndterer bilder av menn litt bedre enn kvinner. Dette ligger under i treningsdataene. Mye av det er ikke så åpenbart.

«Jeg er sikker på at kunstig intelligens blir en sentral del av programvareutvikling fremover.»

Påvirker undervisningen

Goodwin sier at språkmodellene har fått konsekvenser for eksamensformen i grunnfagene for utviklere.

- Det vi gjør er at vi oppfordrer til å bruke GPT og de andre verktøyene som kommer til å være en del av deres framtid og krav når de blir ansatt. Avhengig av undervisningsløpet blir det en muntlig del hvor de skal forklare koden som de har skrevet, sier han.

Goodwin legger til at å bruke generativ AI ikke er så ulikt å gå inn på Stackoverflow og kopiere kode.

- Det er litt det samme som skjer nå, sier han.

Blir en viktig del av utvikling

Foreløpig er det ikke "prompting" blitt et eget fag. Ifølge Goodwin er det likevel allerede blitt en indirekte del av utdanningen ved at studentene oppmuntres til å bruke verktøyene.

- Har du noen tips til utviklere?

- Første anbefalingen er å ta i bruk prompteverktøyene. GPT og Copilot-programmene gir de muskler du ikke hadde før, sier Goodwin.

Professorens andre anbefaling er å ta i bruk verktøyene med en viss skepsis og forståelse for hva de klarer og ikke klarer.

- Jeg er sikker på at kunstig intelligens blir en sentral del av programvareutvikling fremover. Ikke bare ved å genere kode, men også kodeanalyse, sier Goodwin.