NHO: – AI kan gi mer verdiskaping, velferd, velstand

- Og jo fortere vi kommer skikkelig i gang, jo større blir gevinstene for hele samfunnet, sier sjef i Næringslivets Hovedorganisasjon, Ole Erik Almlid, i en pressemelding

Ifølge rapporten kan gevinsten bli betydelig dersom man kommer i gang fort.📸: AP Photo/Matt Rourke
Ifølge rapporten kan gevinsten bli betydelig dersom man kommer i gang fort.📸: AP Photo/Matt Rourke Vis mer

En fersk NHO-analyse anslår at økt bruk av kunstig intelligens kan øke verdiskapningen i Norge med 2000 milliarder kroner i perioden fram til 2040.

– Digitalisering og kunstig intelligens kan gi oss mer verdiskaping, mer velferd og mer velstand. Mye mer. Og jo fortere vi kommer skikkelig i gang, jo større blir gevinstene for hele samfunnet, sier sjef i Næringslivets Hovedorganisasjon, Ole Erik Almlid, i en pressemelding.

Kan løse klimaomstillingen

I forkant av NHOs årskonferanse tirsdag, har Samfunnsøkonomisk analyse sett på hvordan kunstig intelligens (KI) kan være en del av løsningen på nåtidens samfunnsutfordringer, som mangel på arbeidskraft, fallende produktivitetsvekst og klima- og energiomstillingen.

Ifølge rapporten kan gevinsten bli betydelig dersom man kommer i gang fort.

Totalt anslår beregningene at potensialet i digitalisering og kunstig intelligens kan komme opp mot 5600 milliarder kroner samlet i perioden fram til 2040.

Økt verdiskapning

Anslaget er basert på beregninger om at økt bruk av generativ KI kan øke verdiskapningen i Norge med 2000 milliarder kroner i den samme perioden, og at bruk av annen avansert digital teknologi kan øke verdiskapningen med til sammen 3600 milliarder kroner.

– Vi står midt i en KI-revolusjon, og vi trenger mer kunnskap om hvilken betydning det kan få for Norge. Denne rapporten er et bidrag i denne sammenhengen, og beregningene gir grunn til optimisme selv om det alltid er vanskelig å se inn i fremtiden, sier Almlid.

Rapporten er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse på oppdrag fra NHO, Abelia, Nelfo og Finans Norge.