Nå utvider kodeleiren kun for jenter: - Handler ikke om politikk, men ren logikk

- Bransjen må speile samfunnet, ellers klarer vi ikke lage de beste løsningene, mener Marianne Melhoos, som arrangerer TENK Tech Camp.

TENK Tech Camp blir i år arrangert i tre norske byer samtidig. Her fra arrangementet på Teknisk Museum i Oslo i fjor. 📸: Georg Aamodt / TENK
TENK Tech Camp blir i år arrangert i tre norske byer samtidig. Her fra arrangementet på Teknisk Museum i Oslo i fjor. 📸: Georg Aamodt / TENK Vis mer

- Det er utrolig godt å endelig kunne gjennomføre årets TENK Tech Camp uten de strenge restriksjonene, sier Marianne Melhoos til kode24.

Hun leder organisasjonen TENK (Tech-nettverket for Kvinner), som 11. og 12. august arrangerer TENK Tech Camp for i Oslo, Trondheim og Bergen.

Det er sjette gang de avholder arrangementet, men første gang siden 2019 de kan arrangere helt uten koronarestriksjoner. Og aller første gang de også inviterer teknologiinteresserte jenter i Bergen.

- I framtida ønsker vi å utvide til enda flere byer i Norge, for å gi enda flere jenter et tilbud, sier Melhoos.

For det trengs, synes hun.

Jo tidligere, jo bedre

TENK Tech Camp er et arrangement for jenter mellom 13 og 18 år, som får foredrag og workshops om teknologi og programmering på Teknisk Museum i Oslo, Bergen Offentlige Biblioteket og Jotunheimen E-sport-senter i Trondheim.

Og ja; det er kun for jenter.

Organisasjonen bak - TENK, starta av Isabelle Ringnes - har nemlig som mål å "oppmuntre kvinner til å ta utdannelse og jobber innenfor teknologi".

- I framtida ønsker vi å utvide til enda flere byer i Norge, sier Marianne Melhoos i TENK. 📸: Privat
- I framtida ønsker vi å utvide til enda flere byer i Norge, sier Marianne Melhoos i TENK. 📸: Privat Vis mer

- En av de tingene vi jobber mest med er å ufarliggjøre teknologi ved å introdusere jentene for dette i tidlig alder, sier Melhoos, som også er fullstack-utvikler i Webstep.

- Jo tidligere de introduseres for teknologi, desto større er sjansen for at de også oppsøker teknologi i senere alder, og forhåpentligvis velger en teknologiutdannelse.

Python og nettbanker

Én del av arrangementet er workshops, arrangert av sponsorer som Accenture, Atea, Variant, Kantega, Boitano og AWS.

For eksempel kan årets 250 deltakere lære å programmere Python på imagiCharm av AWS, Sparebank 1 lar dem designe sin drømme-nettbank og Atea utfordrer deltakerne til å være digitale detektiver på sosiale medier for å lære dem om personvern.

Mye av tanken med TENK Tech Camp er å gjøre teknologi og programmering tilgjengelig og gøy for unge jenter, så de får lyst til å komme seg inn i bransjen som voksne. 📸: Georg Aamodt / TENK
Mye av tanken med TENK Tech Camp er å gjøre teknologi og programmering tilgjengelig og gøy for unge jenter, så de får lyst til å komme seg inn i bransjen som voksne. 📸: Georg Aamodt / TENK Vis mer

Den andre delen består av foredrag. I Oslo skal blant annet Cathrine Bui snakke om at "Alle tingene jeg trodde om IT var feil", og Asifa Malik holder foredrag om "Min reise i tech gjennom utradisjonelle valg og dedikasjon".

- Vi lar unge jenter møte kvinnelige rollemodeller som allerede er i teknologibransjen, og viser dem hvor spennende teknologi kan være, forteller Melhoos.

Vil ha mer koding i skolen

- Hvorfor er det viktig å sørge for større kjønnsmangfold blant utviklere, og ikke bare at nok folk, uavhengig av kjønn, blir utviklere?

- Teknologibransjen må speile samfunnet, ellers klarer vi ikke lage de beste løsningene. Dette handler ikke om politikk, men ren logikk. Samspillet mellom kvinner og menn styrker vår evne til å utvikle bedre løsninger. Jeg vil at flere jenter skal få mulighet og anledning til å være med å sette sitt preg på deres egen fremtid, svarer Melhoos i TENK.

- Få koding inn i skolen, ufarliggjør teknologi og vise at det er et spennende og ikke minst fremtidsrettet yrkesvalg å ta, sier Marianne Melhoos. 📸: Georg Aamodt / TENK
- Få koding inn i skolen, ufarliggjør teknologi og vise at det er et spennende og ikke minst fremtidsrettet yrkesvalg å ta, sier Marianne Melhoos. 📸: Georg Aamodt / TENK Vis mer

Hun viser til tall de har fått fra Samordna opptak, som skal vise at kvinneandelen blant søkere til IT-studier har dobla seg fra 2012 sin 16 prosent til 2022 sin 30 prosent.

- Dette synes vi er fantastiske nyheter! Men vi har fremdeles en vei å gå, og vi vil fortsette å jobbe forbedre kjønnsbalanse også fremover, sier hun til kode24.

- Hva kan skolevesenet og utdanningssektoren gjøre framover?

- Vi tror på at å introdusere teknologifag tidlig er veien å gå. Få koding inn i skolen, ufarliggjør teknologi og vise at det er et spennende og ikke minst fremtidsrettet yrkesvalg å ta.