Nå er .NET 6 endelig her

- C# 10 og F# 6 leverer forbedringer som gjør koden din enklere og bedre.

Microsoft slipper i dag .NET 6. 📸: Microsoft
Microsoft slipper i dag .NET 6. 📸: Microsoft Vis mer

- Dagens lansering er resultatet av over ett års arbeid av .NET-teamet og .NET-samfunnet. C# 10 og F# 6 leverer språkforbedringer som gjør koden din enklere og bedre, skriver Richard Lander, programleder i .NET-teamet på Microsofts hjemmesider.

Mandag annonserte selskapet .NET 6. Ifølge Microsoft har den ferske utviklingsplattformen fått en massiv økning i ytelse - noe som blant annet minsker driftkostnadene knyttet til Microsofts skytjenester.

.NET 6 er den første versjonen som støtter Apple Silicon (Arm64) og har blitt forbedret for Windows Arm64.

Du kan laste ned .NET 6 for både Linux, macOS og Windows.

Dype optimaliseringer

- Vi har bygget ett nytt dynamisk, profilstyrt optimaliseringssystem (PGO) som leverer dype optimaliseringer som bare er mulig under kjøring, skriver Lander.

Ifølge selskapet har skydiagnostiseringen blitt forbedret med .NET monitor og OpenTelemetry. Støtten for WebAssembly har også blitt bedre.

I tillegg har nye API-er blitt lagt til for HTTP3, behandling av JSON, matematikk og direkte manipulering av minne.

- .NET vil bli støttet i tre år. Utviklere har allerede startet å oppgradere programmer til .NET 6, og vi har hørt om gode resultater i produksjon. .NET 6 er klar for appen din, skriver Lander.

Flere endringer

C# 10 tilbyr språkforbedringer slik som «record structs» og nye lambda-funksjoner, mens kompilatoren legger til «incremental source generators». F# 6 legger til nye funksjoner, inkludert oppgavebasert asynkronisering, pipeline-feilsøking og en rekke ytelsesforbedringer.

Blazor-komponenter kan nå gjengis fra JavaScript og integreres med eksisterende JavaScript-baserte apper.

HTTP/3 er lagt til slik at ASP.NET Core, HttpClient og gRPC kan samhandle med HTTP/3-klienter og servere.

Fleksibelt mønster

Enkeltside-apper (SPA) bygget med ASP.NET Core bruker i .NET 6 et mer fleksibelt mønster som kan brukes med React, Angular og andre populære frontend Javascript-rammeverk.

.NET 6 er også en forent plattform på tvers av nettleser, skytjeneste, desktop, IoT og mobilapper der alle bruker den samme .NET Libraries og muligheten til å dele koden på en enkel måte.

Samtidig med lanseringen av .NET 6 slipper Microsoft også Visual Studio 2022 og PowerShell 7.2. PowerShell 7.2 er bygget på .NET 6. Her får brukerne tilgang til de samme økningene i ytelse og APIer som .NET-utviklere.