Nå er 2021-utgaven av Tech Trends Report ute

Roboten Xavier, Microsoft gjør produktene sine enklere å fikse, stor rapport om årets tech-trender - her er ukas beste saker!

Se for deg en robot som patruljerer gatene der du bor. En maskin på størrelse med en kabinscooter, med sensorer og innebygde kameraer, som ruller rundt for å slå ned på uønsket sosial adferd.

Dette er faktisk ikke et drøyt tankeeksperiment, men en helt sann historie fra Singapore. Xavier er navnet, og politiet er dens venn.

I løpet av en tre ukers prøveperiode skal roboten bistå myndighetene med å fange opp alt fra feilparkerte sykler til røyking i forbudte områder og mennesker som ikke overholder avstandsregler. Bak Xaviers «øyne» sitter mennesker og følger med.

Overvåkningsteknologi er ikke fremmed for de rundt 5,5 millioner innbyggerne i Singapore. Øya har allerede rundt 90 000 politikameraer, og antallet skal visstnok dobles innen 2030.

«Singapore is frequently criticised for curbing civil liberties and people are accustomed to tight controls, but there is still growing unease at intrusive tech, according to AFP.»

For hva blir egentlig det neste?

7 andre saker du bør få med deg

  1. 2021 Tech Trends Report. Ny stor rapport om tech-trender 2021 fra Amy Webb og The Future Today Institute. Hvis du er nysgjerrig på bærekraft, har rapporten flere interessante spor du kan dykke ned i.
  2. How design debt can hurt your product. De fleste har hørt om «teknisk gjeld», men vet du hva «designgjeld» er? Her er fem grunner til at du havner bakpå med UX.
  3. Why nobody hires junior developers anymore.
  4. This ingenious wall could harness enough wind power to cover your electric bill. Når vind blir til kunst.
  5. Microsoft Just Became the First Big Company to Commit to Right to Repair.
  6. Universitetet i Bergen risikerer dagbøter for mangel på universell utforming av digitale løsninger.
  7. front-of-the-front-end and back-of-the-front-end web development.

Fint og morsomt