Møterom-zombiene invaderer: - Vi trenger flere møterom!

kode24-Jørgen fortviler. - Får ikke has på dem før vi har nok møterom, stillerom og samarbeidsrom.

Jørgen Jacobsen poserer i de nye stilleboksene Aller har anskaffet, fordi de ikke har nok møterom. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Jørgen Jacobsen poserer i de nye stilleboksene Aller har anskaffet, fordi de ikke har nok møterom. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Klokka er 09:00, en helt vanlig tirsdag på Hasle i Oslo, og møterom-zombie-invasjonen er i gang.

Fra pulten min kan jeg se dem vandre. På hvileløs jakt etter det eneste som gir deres eksistens mening: et tomt møterom.

Dette er ikke typiske zombier fra Hollywood. Det er ingen slitte klær, grynt, og rop etter hjerner. Neida, møteromzombiene har laptoper, mobiltelefoner, Jabra-høyttalere, Chromecaster, og et stresset blikk for at de ikke skal finne et møterom i tide. At de skal komme for seint til Teams-møtet.

Finnes det en kur for møterom-zombiene?

Flere av dem

Det føles ut som det har blitt flere av dem etter landet åpnet igjen - zombiene, altså.

"Nei søren, her var det noen ja", mumler de skuffet.

Av og til er det hele delegasjoner av dem. Noen ganger blir de stående utenfor opptatt møterom i ren fortvilelse. Uten å vite hva de skal gjøre.

Før i tida, før pandemien, var det vanlig å ta impromptu møter ved pulten i det åpne landskapet. Det var ikke uvanlig at man samlet seg rundt en pult i åpent landskap for å ta morgen-standup. Vi synes nok det var litt irriterende da og, men det var bare sånn det var.

Hadde man en videosamtale eller en telefon tok man den ofte ved pulten også. Om kollegaen ved siden av måtte sitte og høre på? Tja, det var ikke så farlig.

Men nå virker det som ting har forandret seg. Nå er vi mer bekymret for å forstyrre hverandre på kontoret enn før. To år på hjemmekontor har nok satt spor.

Gammeldagse møterom

Problemet er bare at møterommene våre ikke er tilpasset denne nye virkeligheten. De består fortsatt av en gjeng altfor store konferanserom som alltid er booket av mellomledere med møte-fetisj, og en eller to små telefonrom som blir okkupert hele dagen av folk som bruker det som sitt eget private stille-kontor.

Et slikt møteromsutvalg klarer ikke tilfredsstille behovet til en bedrift i 2022.

«Vi trenger flere møterom!»

Men det er liksom sånn det alltid har vært. Det er sånn lokalene våre er bygget. Tanken om at vi tar alt i det åpne landskapet, med mindre vi trenger å sitte lenge, er det som har drevet våre møteromsbehov.

Men i 2022 har vi behov for å trekke oss mer unna. Vi vil være mindre til bry for andre, og vi foretrekker å være i fred når vi skal ta en telefon fra barnehagen, eller ringe en utvikler-kollega i Dhaka.

Vi trenger flere møterom!

Rare nye ideer

Det er riktignok flere som har prøver å løse behovet for flere møterom.

Før pandemien traff vi på en gjeng hos Finn som testet ut Focusdome, en norsk oppfinnelse for å få litt mer fred på pulten, som forskere var skeptisk til.

Her på kontoret har vi fått montert opp et par enmanns-møterombåser. De er flotte til korte telefonsamtaler, men ikke særlig fleksible når man plutselig er to stykker som skal sitte og samarbeide i ti minutter.

Foreløpig har jeg ikke sett noe som kan stoppe møterom-zombiene.

Løsningen

Så hva er løsningen på dette? Må vi gå tilbake til slik det var før, og akseptere at folk har møter i det åpne landskapet? Og konstant sitte med støydempende hodetelefoner for å blokke ut plapring om oppgaver vi ikke har noen ting med å gjøre?

Jeg tror ikke det funker. Jeg tror ikke det er kuren for møterom-zombiene.

Møterom-zombiene får vi ikke has på før vi har nok møterom, stillerom og samarbeidsrom. Og de må være enkle å bruke, uten et kronglete bookingsystem. Den kampen vinner mellomlederne alltid.

Kanskje vi må bygge om noen av de større møterommene til mindre? Kanskje vi må bygge møterom der hvor den snedige sofaseksjonen ingen bruker står? Kanskje vi bør rydde det rommet Svein bruker til å lagre alle pappeskene sine?

I 2022 må vi ta et blikk på kontoret vårt og legge en plan. Gjør det for møterom-zombiene.