Microsoft nekter politiet å bruke AI til ansikts­gjenkjenning

Selv ikke politimyndigheter får lov til å bruke Microsoft-teknologi til hva som helst, når selskapet nå oppdaterer Azure OpenAI-betingelsene.

Politi verken i Norge eller andre steder i verden får lov til å bruke Microsoft Azure-løsninger for ansiktsgjenkjenning. 📸: Gorm Kallestad / NTB
Politi verken i Norge eller andre steder i verden får lov til å bruke Microsoft Azure-løsninger for ansiktsgjenkjenning. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Microsoft vil ikke tillate at politimyndigheter skal bruke AI-teknologi som de tilbyr gjennom Microsoft Azure til sanntids ansiktsgjenkjenning.

Det kommer frem i en ny og oppdatert versjon av "Code of Conduct for Azure OpenAI Service", skriver The Register.

Ifølge nettstedet var det restriksjoner for bruk av ansiktsgjenkjenning også i tidligere versjoner av retningslinjene, men disse har nå blitt enda tydeligere – og gjelder nå globalt.

Forbudt å bruke i kroppskameraer

Microsoft har et eget punkt i retningslinjene om bruk av ansiktsgjenkjenning for amerikansk politi. Der er all slik bruk rett og slett forbudt.

"Azure OpenAI-tjenesten forbyr identifikasjon eller verifisering av enkeltpersoners identiteter ved bruk av medier som inneholder personers ansikter, av alle brukere, inkludert av eller for statlig eller lokalt politi i USA", står det i retningslinjene.

Nytt nå er et absolutt forbud globalt for politimyndigheter mot å bruke sanntids ansiktsgjenkjenning på mobile kameraer for å forsøke å identifisere individer i ukontrollerte miljøer – som ute på gaten.

Som eksempel nevner Microsoft kroppskameraer (body-cams) eller dashbord-monterte kameraer for å identifisere personer som ligger i en database over mistenkte eller tidligere straffedømte.

Kan være lov noen ganger

Utenfor USA er det ifølge The Registers tolkning av reglene enkelte ting politiet kan bruke Azure OpenAI Service til. Slik retningslinjene er formulert kan det for eksempel se ut som at fastmonterte kameraer for eksempel inne på en politistasjon vil kunne brukes for ansiktsgjenkjenning.

The Register har spurt Microsoft om deres tolkning er riktig, men fikk bare til svar at selskapets retningslinjer for ansvarlig bruk av ansiktsgjenkjenning gjelder for alle kunder – inkludert politimyndigheter. Retningslinjene vil derfor hindre bruk av teknologien også på fastmonterte kameraer "ute i det fri" ("in the wild"). Men om det gjelder inne på en politistasjon, er uklart.

Kunstig intelligens er for øvrig allerede tatt i bruk i kroppskameraer. Nylig annonserte Axon et de hadde begynt å bruke OpenAIs Chat GPT4 for å automatisk gjøre om tale fanget opp av kroppskameraer til politirapporter. Selskapet vurderte også ansiktsgjenkjenning, men fikk nei fra sitt eget etikkråd.