AI-forsker hos Amazon skal ha blitt bedt om å gi blaffen i opphavsrett

Hevder at Amazon var så desperate etter AI-resultater at de var villige til å bryte egne retningslinjer.

Amazons ledelse skal ha vært bekymret over dårlige søkeresultater i deres Alexa-tjeneste, og bedt en ansatt om å ignorere opphavsrett i forbindelse med trening av AI-modeller. 📸: NTB / AP
Amazons ledelse skal ha vært bekymret over dårlige søkeresultater i deres Alexa-tjeneste, og bedt en ansatt om å ignorere opphavsrett i forbindelse med trening av AI-modeller. 📸: NTB / AP Vis mer

En tidligere Amazon-ansatt, Dr. Viviane Ghaderi, har saksøkt Amazon fordi hun mener seg urettmessig oppsagt etter at hun oppdaget at hun var gravid. Ghaderi skal ifølge søksmålet først ha blitt degradert, for deretter senere å ha fått sparken.

I søksmålet beskylder Ghaderi ikke Amazon bare for diskriminering og usaklig oppsigelse:

Hun hevder også at selskapet skal ha sett seg ut henne som et "mål" ettersom hun klagde over at Amazon i forbindelse med AI-forskning skal ha brutt sine egne regler mot opphavsrettbrudd. Det skriver The Register.

"Alle andre gjør det"

Ifølge søksmålet returnerte Ghaderi til jobben sin etter fødselen i januar 2023, og begynte å jobbe med et prosjekt for å lage en stor språkmodell (LLM).

En av hennes roller var å flagge brudd på Amazons interne regler om å respektere opphavsrett og ta dette videre med selskapets juridiske team.

Men ifølge The Register skal Ghaderi ha fått råd fra selskapets ledelse om å ikke følge rådene til den juridiske avdelingen, etter at ledelsen var bekymret over dårlige søkeresultater i Alexa.

I søksmålet står det at hennes sjef, Andrey Styskin, angivelig skal ha bedt henne om å ignorere selskapets copyright-policyer for å forbedre resultatene.

– Alle andre gjør det, skal Styskin ha sagt.

Lanseringen av OpenAIs GPT-4 skal ifølge søksmålet ha skapt panikk internt i Amazon, og et press for å ta igjen forspranget til konkurrentene.

Amazon undersøker saken

En talsperson for Amazon, Montana MacLachlan, kommenterer ikke påstandene om brudd på opphavsrett – men sier ifølge The Register at selskapet ikke aksepterer noen form for diskriminering, trakassering eller hevnforsøk på arbeidsplassen.

– Vi undersøker alle rapporter om slik oppførsel, og gjør passende tiltak mot alle som har brutt med våre retningslinjer, sier MacLachlan.

Det skal holdes et rettsmøte i forbindelse med søksmålet den 14. august.