Microsoft fjerner VBScript fra Windows, etter 27 år

Får konsekvenser for andre verktøy, som Microsoft Deployment Toolkit.

VBScript har vært tilgjengelig i Windows i 27 år, men nå er det slutt. 📸: Pexels/ThisIsEngineering
VBScript har vært tilgjengelig i Windows i 27 år, men nå er det slutt. 📸: Pexels/ThisIsEngineering Vis mer

Microsoft har etter 27 år sluttet å utvikle skriptspråket VBScript (Visual Basic Scripting Edition), og planlegger å fjerne det helt fra fremtidige utgaver av Windows. Det skriver The Register.

I en liste over avviklet (deprecatet) funksjonalitet i Windows skriver Microsoft at VBScript i fremtidige versjoner av Windows kun vil være tilgjengelig som noe du må aktivere ("on demand").

Deretter vil det bli fjernet helt fra operativsystemet.

Lansert i 1996

VBScript ble lansert i 1996, mens versjonen som brukes i dag (5.8) er fra 2010.

Skriptspråket er inspirert av Visual Basic og har blant annet blitt mye brukt av systemadministratorer til å lage skript for å automatisere oppgaver.

VBScript kunne også brukes til klientsidescripting i nettleseren Microsoft Internet Explorer eller skripting på webservere basert på Internet Information Services.

Ingen andre nettlesere enn Internet Explorer støttet VBScript, og blant webutviklere dominerte derfor JavaScript for klientside-oppgaver.

Betyr slutten for Microsoft Deployment Toolkit

Med introduksjonen av PowerShell i 2006 ble behovet for VBScript til automatisering av oppgaver mindre for systemadministratorer.

VBScript har i mange tilfeller også utgjort en sikkerhetsrisiko – i hvert fall på klienten. I 2019 skrudde Microsoft av VBScript i Internet Explorer – før nettleseren ble avviklet helt i juni 2022.

Ifølge The Register vil avviklingen av VBScript også bety slutten for Microsoft Deployment Toolkit (MDT), ettersom det avhenger av VBScript. MDT støttes heller ikke i Windows 11.