Kontortvang gjør at folk sier opp jobben

Sjefene tror folk gjør klesvask og ikke vil pendle, mens de ansatte bare vil være mest effektive, viser global rapport.

Folk som har lyst til å jobbe på hjemmekontor har lyst til å jobbe på hjemmekontor, kan rapport tyde på. 📸: <a href="https://unsplash.com/es/@ctarzi?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Cristian Tarzi</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/6K8gY2g0Mfo?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Folk som har lyst til å jobbe på hjemmekontor har lyst til å jobbe på hjemmekontor, kan rapport tyde på. 📸: Cristian Tarzi / Unsplash Vis mer

73 prosent av norske utviklere jobber hjemmefra minst én dag i uka, viser kode24s egne undersøkelser. Men tallet er dalende, og også internasjonalt har vi sett hvordan store teknologiselskaper setter ned foten for hjemmekontoret etter pandemien.

Nå har konsulentselskapet Unispace, som skryter av å hjelpe kunder som Microsoft med deres "workplace strategy", undersøkt hvor mange som tvinger sine ansatte tilbake på kontoret, og hva det fører til.

Etter å ha spurt 9.500 arbeidsgivere og 6.650 arbeidstakere i 17 land er rapporten klar, melder The Register: Mange tvinger sine ansatte tilbake, og mange opplever at det straffer seg.

Mister nøkkelfolk

Undersøkelsen viser blant annet at:

  • 72 prosent av arbeidsgiverne har tvunget sine ansatte tilbake på kontoret. Altså ikke bare spurt høflig om de kanskje kunne tenke seg det, men bedt dem ettertrykkelig.
  • 42 prosent av disse melder om økt "slitasje" på arbeidsstyrken, som i at de mister flere folk enn vanligvis.
  • 21 prosent melder at de har mista nøkkelfolk.
  • 29 prosent melder at de også sliter med rekruttering.

Så langt kode24 kan se sier ikke rapporten nødvendigvis at kontortvangen er den eneste grunnen til disse utfordringene, men det impliseres at de henger sammen.

Føler seg mer effektive

Undersøkelsen ser også på hvorfor mange ikke ønsker å jobbe på kontoret hver dag:

  • 31 prosent oppgir at de savner privatlivet de får på hjemmekontor.
  • 27 prosent savner å jobbe mer effektivt i et mer stille miljø.
  • 23 prosent mener de er mest effektive på hjemmekontor.

Ifølge rapporten misforstår arbeidsgiverne hvorfor folka deres vil jobbe hjemme: Arbeidsgiverne oppgir pendlingen den største barrieren for å få folk tilbake på kontoret.

Sjefene frykter klesvaska

Ifølge The Register oppgir arbeidsgiverne dette som de viktigste grunnene til at de ønsker sine ansatte tilbake på kontoret:

  • 65 prosent føler at sine ansatte ikke klarer å fordele tida si riktig på egenhånd.
  • 30 prosent mener ansatte på hjemmekontor bruker for mye tid på "personlige aktiviteter".

Rapporten påpeker også at folk blir mer motiverte for å komme tilbake på kontoret om de får et valg, kontra å bli tvunget.