Kinesiske Manus kaller seg den første «generelle AI-agenten» – ikke alle er imponert

Joda, mange er imponerte over alt Manus kan gjøre helt av seg selv, men andre mener hypen er ufortjent.

I en introduksjonsvideo kaller Manus seg for "Den første General AI-agenten". 📸: Manus AI / skjermbilde fra YouTube
I en introduksjonsvideo kaller Manus seg for "Den første General AI-agenten". 📸: Manus AI / skjermbilde fra YouTube Vis mer

Bare noen uker etter at det kinesiske DeepSeek rystet den vestlige AI-bransjen med sin DeepSeek-modell, vekker nok en kinesisk AI-løsning oppsikt.

På fredag lanserte det kinesiske selskapet Manus det de kaller "verdens første General AI Agent".

The Register skriver at tjenesten sammenlignes med OpenAIs Deep Research-tjeneste, og kan samle informasjon fra rapporter, internett og andre steder og gjøre alt fra å lage rapporter til å skrive kode for å analysere data.

Ifølge selskapets lanseringsvideo kan Manus for eksempel:

  • Anbefale den beste kandidaten til en stilling etter å ha gått igjennom søknader, og så lage et regneark med anbefalingene.
  • Lage oversikter over tilgjengelige boliger du kan kjøpe, etter at Manus har fått informasjon om budsjett, krav, hvor du vil bo, og så videre. Manus sjekker informasjon på nettet og gjør research helt av seg selv, før den kommer med anbefalinger.
  • Analysere aksjer, skrive et dokument med konklusjoner, og så lage og deploye en interaktiv nettside som lar deg utforske data skrapet fra nettet.

Blandet mottakelse

Manus er foreløpig tilgjengelig i en lukket betaversjon som du trenger invitasjon til.

Løsningen bruker et vanlig chatbot-brukergrensesnitt der du skriver inn hva du vil at Manus skal gjøre. Manus har lagt ut eksempler der du ifølge The Register kan se hvordan Manus skriver kommandoer, besøker nettsider og til slutt leverer et dokument og koden som ble brukt for å lage dokumentet.

Men ikke alle er fornøyde:

– The Register er ikke imponert over enkelte av resultatene, skriver avisen, og nevner blant annet et Mario-spill som er dårlig og krasjer, og råd om feriereiser som ikke holder mål, ifølge dem.

Enkelte utviklere er imidlertid imponerte over kodeferdighetene:

Fra Kina eller Singapore?

Manus omtales som en kinesisk tjeneste i mange medier, blant annet i Forbes og Business Today, men det er litt usikkert hvorvidt tjenesten egentlig er fra Kina – eller Singapore.

Ifølge et nyhetsbrev fra personverneksperten Luiza Jarovsky som Axios viser til, er Manus AI utviklet av selskapet Monica.im, som igjen er eid av Butterfly Effect PTE, som har hovedkontor i Singapore. South China Morning Post skriver at Butterfly Effect har "noen dusin ansatte" i de kinesiske byene Beijing og Wuhan.

«Foregår det noen overføring av data til Kina?»

Jarovsky skriver at det ser ut som Manus AI presenterer seg som et kinesisk selskap, med et team i Kina, men med en juridisk enhet i Singapore. Dette er verdt å være oppmerksom på hvis man er bekymret for personvern og sikkerhet rundt hvorvidt data overføres til Kina eller ikke.

– Fra et personvernperspektiv er de viktigste spørsmålene: Hvor er serverne deres plassert? Er det noen selskapsmessig tilknytning til Kina? Foregår det noen overføring av data til Kina? skriver Jarovsky.

Norske Kristian Fagerli som står bak YouTube-kanalen All About AI har fått tidlig tilgang til Manus. Her er en video der han deler førsteinntrykket av tjenesten så langt: