Khoa håper på Apple-briller på WWDC i kveld

- Det har vært småhint om en glass "experience".

Khoa Pham i midten, sammen med kollegene sine i Shortcut, under WWDC i 2019. 📸: Privat
Khoa Pham i midten, sammen med kollegene sine i Shortcut, under WWDC i 2019. 📸: Privat Vis mer

Klokka 19:00 i kveld starter årets runde av WWDC, Apples utviklerkonferanse. For andre år på rad får vi se en heldigital utvikler-keynote med klein digital zooming, green-screen og garanterte dronebilder av Apple sine kontorer.

Og for andre år på rad står Shortcut-utvikler og Apple-entusiast Khoa Pham klar med en hjemmesnekret løsning for å se hele sulamitten sammen over nett.

Han har klare meninger om hva han håper og tror vi får se i kveld.

Har gjort det før på WWDC

World Wide Developer Conferece er i motsetning til Apples vanlige konferanser rettet mot utviklere. Kveldens keynote er nemlig bare startskuddet for en ukeslang konferanse med drøssevis av opplæringsvideoer i Apple-koding.

Men de store produktnyhetene, ja de kommer i kveldens keynote, og Pham har en tanke om hva han håper å se i kveld.

- Jeg håper på glassOS, sier han.

- Med de nyeste forbedringene i ARKit og småhint og en "glass experience", så håper jeg at vi får se Apple Glass og glassOS i kveld.

Og det er ikke utenkelig at vi får se noe helt nytt i kveld. Tidligere har Apple lansert nyheter som iPhone 3G, Mac Pro-en som som fikk kallenavnet "søplebøtta", HomePod på WWDC.

Støtte for flere temaer

WWDC er likevel først og fremst en utviklerkonferanse, og Apple benytter som oftest anledningen til å slippe nye versjoner av sin software. Med det følger nye versjoner av deres utviklerspråk, og oppdateringer i rammeverk og biblioteker.

Pham forteller at det han hovedsakelig ser frem til er async/await i Swift 5.5.

- Det kommer til å drastisk endre måten vi jobber asynkront i Swift og Combine, forteller han.

Han ser også frem til flere forbedringer i Swift UI - Apples grensesnitt-bibliotek - slik som mer skreddersøm i navigasjons-bar-en og tab-bar-en og enklere støtte for andre temaer enn bare mørk og lys modus.

- I tillegg håper jeg på en NoSQL-database for iOS, legger han til.

Se på WWDC med Pham og andre utviklere

Om du planlegger å se Apples pressekonferanse direkte i kveld har Pham et alternativ til den klassiske YouTube-livestrømmen. I fjor bygde han nemlig sin egen tjeneste WWDC Together, hvor brukere kan registrere seg og chatte sammen underveis i presentasjonen.

Pham forteller at han har fått mange gode tilbakemeldinger. Til og med hos Apple har de lagt merke til tjenesten hans, forteller han og deler en beskjed han har fått fra Worldwide Developer Relations hos Apple, Timira James.

Skjermbilde fra Khoas innboks hvor ansvarlig for Worldwide Developer Relations hos Apple Timira James skryter av tjenesten. 📸: Privat
Skjermbilde fra Khoas innboks hvor ansvarlig for Worldwide Developer Relations hos Apple Timira James skryter av tjenesten. 📸: Privat Vis mer

Allerede timer før presentasjonen tikker det inn meldinger fra spente utviklere i Portugal, Vietnam, Belgia og selvsagt Norge på WWDC Together. 560 brukere har vært innom tjenesten hittil.

Pham forteller også at årets versjon av tjenesten er skrevet helt om fra Create React App til NextJS, og blitt flyttet fra Netlify til Vercel. I tillegg har han lagt til et kart hvor brukere kan fortelle hvor i verden de befinner seg. Greit å kunne fortelle, når man ikke får reist til det fysiske arrangementet.

Han håper kartet skal bli brukt på en annen måte i fremtiden.

- Nå kan folk markere hvor de er i verden, men jeg håper det kan brukes i fremtiden når vi samles i San Jose igjen for å vise hvor man er rundt WWDC sitt konferansesenter. Slik at vi kan finne hverandre.

- Bare en morsom ide som jeg håper folk vil like, avslutter han.