Jørgen og Reidar er utviklere på Svalbard: - Livet går i et annet tempo

- Svalbard er like eksotisk som Syden. Men du slipper varmen, sier Reidar Brenna og Jørgen Sneisen.

Jørgen Sneisen (t.v.) og Reidar Brenna er storfornøyd med å utvikle fra Svalbard. Her: Utsikt fra jobbparkeringen. 📸: Privat
Jørgen Sneisen (t.v.) og Reidar Brenna er storfornøyd med å utvikle fra Svalbard. Her: Utsikt fra jobbparkeringen. 📸: Privat Vis mer

- Man kan si at Svalbard er like eksotisk som Syden. Men jeg tenker at det er bedre, for her man slipper den infernalske varmen, sier Reidar Brenna (34) til kode24.

Han og kollega Jørgen Bang Sneisen (26) har nylig startet som utviklere for Svalbard-baserte Where2O. Selskapet leverer ende til ende-løsninger for styring av målestasjoner og håndtering av geodata knyttet til vann.

Brenna skal jobbe med skyløsninger og IoT, mens Sneisen skal hovedsakelig jobbe med frontend i Svelte og litt backend ved behov.

- Livet her kjennes ut som det går i et litt annet tempo. Flere venner som har vært på fastlandet på ferie, sier de føler det er stressende å plutselig være nede igjen, sier Sneisen til kode24.

Snakker mer snøscoter

Sneisen forteller at arbeidshverdagen begynner med en 50 meters "reisevei" til jobb, så starter dagen med standup klokken ni.

- Litt avhengig av dagen er det mest koding resten av dagen, noe som er veldig deilig. Etter jobb er det mye fritidsaktiviteter man kan drive med, enten det er tur, klatring i hallen, eller makerspace.

I helgene er det fint med en tur på Karlsberger Pub eller Svalbar med gode venner, forteller han.

- Bortsett fra at vi snakker mye mer snøscooter i lunsjen enn jeg er vant til, så er det egentlig ganske likt. Vi er så heldige at vi sitter i helt nye lokaler hos Telenor Svalbard, så kontorene er det ikke noe å si på. Utsikten fra kontoret er også mye bedre enn tidligere. Sorry, Bergen, sier Sneisen.

Reidar Brenna på kontoret. Som er ligger på innovasjonsavdelingen til Telenor Svalbard. 📸: Privat
Reidar Brenna på kontoret. Som er ligger på innovasjonsavdelingen til Telenor Svalbard. 📸: Privat Vis mer

Lokket av vibben og disen

- Hva var det med Svalbard som lokket?

- Var her på ferie i 2018 og bare elsket stedet og “vibben” som er her. Så når jeg var ferdig å studere så kikket jeg etter jobb her oppe. Men den muligheten kom ikke før jeg hadde jobbet litt i Tryg. Når selskapet også var spennende og solid, med gode muligheter for valg av teknologi og kunnskapsutvikling, så var det ikke noe man kunne si nei til, sier Sneisen.

Brenna legger til at bortsett fra "den spennende jobbmuligheten", var det miljøet og den eventyrlige naturen som lokket ham.

- Når disen ligger rundt toppene så føles det virkelig ut som et eventyr, forteller Brenna.

«Spør du meg i januar så savner jeg sikkert sola!»
Jørgen Sneisens utsikt på vei til Jobb. 📸: Privat
Jørgen Sneisens utsikt på vei til Jobb. 📸: Privat Vis mer

Hverdagen er lik som før

Familiefaren Brenna forteller at hverdagen er relativt lik som før: Du står opp, får barna klar for skole og barnehage, før du reiser på jobb.

- Den største forskjellen må nok være folkene og naturen som rammer det hele inn. Man blir møtt med en åpenhet og en følelse av å være velkommen som jeg tror man sjeldent finner noe annet sted i Norge.

Han forteller at eldstedatteren ble invitert i barnebursdag samme dag som familien ankom.

- Da vi tok en tur på postkontoret dagen etter, visste de allerede hvem vi var - på en ikke-creepy måte, sier Brenna.

Dette bildet er fra en tur Jørgen Sneisen (t.v.) hadde sammen med daglig leder Eivind (t.h.) der de seilte, kodet i en trang seilbåt, og hadde lunsjpauser som dette. 📸: Privat
Dette bildet er fra en tur Jørgen Sneisen (t.v.) hadde sammen med daglig leder Eivind (t.h.) der de seilte, kodet i en trang seilbåt, og hadde lunsjpauser som dette. 📸: Privat Vis mer

Betaler mindre skatt

Prisnivået i Longyearbyen er både høyere og lavere enn fastlandet, forteller Brenna, som sier at familien måtte øke matbudsjettet med 50 prosent da de flyttet opp.

Derimot er prisene på fritidsaktiviteter og andre varer lavere.

- Det hjelper også at man betaler mye mindre i skatt her oppe, sier han.

Sneisen forteller at han har en større leilighet enn han hadde i Bergen, og betaler attpåtil litt mindre.

- Men hvis man ikke får leie bolig via arbeidsgiver, er prisene ganske stive. Noen ting er helt latterlig billig her, som for eksempel røyk, alkohol og snus. Mens noe jeg har reagert på er prisene på bacon: 48 kroner for en pakke Stjernebacon, sier han og legger til:

- Takk til mamma og pappa som tok med bacon fra Sverige da de kom på besøk.

Gleder seg til sola står opp

- Er det noe dere savner fra fastlandet?

- McDonald's, og at butikken er åpen til senere enn klokka 19. Spør du meg i januar, så savner jeg sikkert sola! sier Sneisen.

Brenna er enig i sistnevnte, men gleder seg samtidig til mørketida.

- Vi savner venner og familie fra fastlandet, men siden min mor allerede bor her oppe, så hjelper det en god del, legger han til.