– Jesus og koding har, inntil denne uka, stått ganske langt fra hverandre

– Folk tror. Og hvis de ikke lenger tør å snakke åpent om det i samfunnet, snakker de heller med sine egne, advarer Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

– Tabuer fører til fremmedgjøring, fremmedgjøring til radikalisering – og akkurat nå synes jeg verden er mer enn ekstrem nok, skriver Ole Petter Baugerød Stokke. 📸: Kurt Lekanger
– Tabuer fører til fremmedgjøring, fremmedgjøring til radikalisering – og akkurat nå synes jeg verden er mer enn ekstrem nok, skriver Ole Petter Baugerød Stokke. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

kode24 har aldri skrevet mer om Jesus enn vi gjør denne uka:

  • Først reiste Kurt på besøk til selskapet Kommunion i Askim; et selskap med kristne verdier, bønn før lunsj, og nesten bare kristne ansatte. Ifølge emojireaksjonene under artikkelen, ble to lesere lei seg, fem lo så de grein og sju ble sinte.
  • Så hadde vi en inn/ut-melding om at Christian Ekrem starta hos Enso, med «Viktigst av alt er Jesus» i overskriften. 3 lesere ble lei seg, 4 sinte og hele 37 lesere lo så de grein.

Det skal sies: kode24-leserne var støttende overfor Kommunion i kommentarfeltet, og Ekrem fikk flere flammer og hjertefjes enn latter og sinne.

Poenget er at begge artiklene vekket masse interesse, og overraskende masse reaksjoner. For Jesus og koding har, inntil denne uka, stått ganske langt fra hverandre i Norge.

For min egen del har Jesus og koding faktisk stått ganske nært. Jeg vokste opp i et kristent hjem, og lærte om både Jesus og koding først av min ingeniørpappa. Jeg tok riktig nok bare med meg én av disse videre i livet, men fikk også med meg en forståelse av at folk kan være både religiøse og vitenskapelige – og at det å være kristen, er helt normalt.

Derfor har det vært overraskende for meg å være vitne til utviklingen av Norges nye tabu: Å være åpen om egen tro. For nei, Kommunion gjør det ikke enklere å skaffe nye utviklere ved å si at de bygger på kristne verdier, og Ekrem gjør det ikke enklere å skaffe seg nye jobber ved å si han er kristen.

Men de gjør det likevel.

Og det står det respekt av.

Selv om det sitter litt langt inne for meg å si det.

«Jeg vokste opp i et kristent hjem, og lærte om både Jesus og koding først av min ingeniørpappa.»

For personlig, politisk, står jeg ofte på kollisjonskurs med religion. Religion og politikk henger fortsatt sammen i 2025 – spesielt i 2025:

Men uansett hva jeg måtte mene om tro, så er greia: Folk tror. Og hvis de ikke lenger tør å snakke åpent om det i samfunnet, holder de seg i sine egne, med sine egne. Kanskje de til og med lager sine egne arbeidsplasser, sånn Kommunion gjorde i Askim.

Da får du ikke lenger utfordra den muslimske backend-utvikleren på hvorfor hun ikke liker Pride. Eller hvorfor den kristne skyarkitekten støtter folkemordet i Palestina. Troa skal de selvfølgelig få ha i fred, men politikken som kan følge med må utfordres, og da kan det være fint å vite om begge deler. Vi må snakke sammen i 2025, om vi skal komme helskinna fra dette.

Tabuer fører bare til fremmedgjøring. Fremmedgjøring til radikalisering. Og akkurat nå, synes jeg verden er mer enn radikal nok.

Ukas beste saker på kode24:

🐔 I dette selskapet inviteres utviklerne til felles bønn hver dag
Nesten alle i Kommunion AS er kristne. – Men vi er en bedrift, ikke en kirke, forsikrer sjefen. Nå er selskapets CRM-løsninger i ferd med å få suksess også utenfor Norge.

🍩 – Fastlønn gir trygghet, men speiler ikke alltid verdien av det du skaper
– Minimal lønnsøkning, ingen følelse av rettferdighet, skriver Njaal Gjerde om sin første lønnsforhandling. Så oppdaga han provisjonsbasert lønn.

📄 Vipps' AI-modell stopper svindel i sanntid: – Har 200 millisekunder på oss
– Vi måtte opprette en "task force", det holdt på å komme ut av kontroll, forteller Vipps. Da kastet selskapets AI-team seg rundt, for å skaffe seg et forsprang.

👖 – I dag er det mange kvinner som føler at de ikke passer inn i IT-bransjen
– Arrangementer kan utgjøre en stor forskjell, mener Kvinner & IT (KIT). – Og alle spiller en viktig rolle for å skape en mer inkluderende IT-bransje.

🏈 Slack-guide: – Ikke start med «Hei, kan jeg spørre deg om noe?»
– Og ikke tenk at hvert team trenger én kanal, og det er alt, skriver Hans Kristian Henriksen i denne guiden til Slack.

God helg

Vi skriver mye om mangfold, her i kode24. Men hvor stor takhøyde er det for å snakke om religion på norske arbeidsplasser? Vil for eksempel et konsulentselskap at en konsulent hos dem er åpen om dette?

Våre to artikler fra denne uka var jo eksempler på begge deler, men jeg tror ikke disse eksemplene er særlig representative – tabuet, og alt det der.

Og igjen blir jeg usikker på om jeg egentlig mener at konsulenter bør rope så høyt om tro, eller om en arbeidsplass bør invitere på bønn før lunsj. Jeg tror på mer åpenhet, men ikke at mer religion er det verden trenger akkurat nå.

Så jeg vet ikke helt hva jeg mener – hva jeg tror. Akkurat her kan jeg kanskje kalle meg agnostiker.

«Så sånn er det!», som en kompis pleier å si når han sier seg ferdig med et tema – god helg!

💘 Ole Petter
kode24.no