- Jeg har to ukrainske utviklere som jeg forsøker å skaffe oppdrag til, så hvis noen har noen ideer blir jeg veldig glad, sier norsk-ukrainske Petro Krasnomovets, daglig leder i Catware, til kode24.
Det er nå godt over én måned siden Russlands invasjon av Ukraina. Norske myndigheter anslår at det vil komme rundt 60.000 flyktninger til landet.
Én av dem som nå jobber med å hjelpe ukrainere i, og til, Norge, er Krasnomovets.
En ny knapp i Vipps-appen har samla inn over 90 millioner til Ukraina
Ønsker å gjøre mer
Krasnomovets flyttet til Norge 1. oktober 2010 og har bodd nesten 12 år i Oslo. Han er i dag norsk statsborger og sjef for et lite selskap som heter Catware.
Selskapet har utviklere i både Norge og Ukraina og driver med frontend- og backendarkitektur - i tillegg til å jobbe med et eget produkt som selskapet håper å skalere.
«Vi har prøvd å finne nye oppdrag, men har ikke hatt så mye suksess foreløpig.»
- Hvordan er det for deg å være her i Norge og følge med på krigen?
- Det er deprimerende, for du føler deg så hjelpesløs. Jeg sender selvfølgelig penger og holder dialogen med folk der. Men jeg føler at jeg må gjøre mer. Det er også deprimerende å lese nyhetene, og jeg følger med hele tiden og snakker med kompiser og kolleger, sier han.
Særlig vanskelig for Krasnomovets var det med bombingene og hendelsene rundt Kyiv.
- De bombet akkurat rundt den delen hvor foreldrene mine bodde. Så har jo mange hørt om hendelsene i Busja, som er nabobyen til foreldrene mine, sier han.
Russland sperrer stadig flere vestlige nettsteder, og Ukraina russiske
Avslutter ukrainske kundeforhold
- Hvordan går det med de ukrainske ansatte i selskapet?
- Den norske kunden sa at de hadde fått beskjed fra norske sikkerhetsmyndigheter om at de ikke lenger kunne gjøre forretninger med ukrainske selskaper. Derfor sa de at de måtte slutte å bruke utviklere i Ukraina. Nå prøver vi å finne nye utviklere i EU, sier Krasnomovets.
Han legger til at den ukrainske loven om at menn mellom 18 og 60 år ikke får lov til å forlate landet, gjør det vanskelig å flytte utviklerne.
- Den kvinnelige utvikleren vår sa at hun vil være med familien og mannen. Nå prøver vi å finne noen selskaper som vil bruke ukrainske utviklere. Men jeg snakker med dem hver dag, og alle de ansatte er trygge, og bor enten hos foreldrene eller hos andre, hovedsakelig i vestre delen av Ukraina.
Her satt Ways' ukrainske utviklere - nå må de norske følges opp etter sterke inntrykk
Flytter utviklere til Oslo
Krasnomovets sier at han fortsatt betaler lønn til de ukrainske utviklerne.
- Men det kan selvfølgelig ikke vare evig. Vi har prøvd å finne nye oppdrag, men har ikke hatt så mye suksess foreløpig.
Han legger til at arbeidsmarkedet i Ukraina har falt 50 prosent, men at det nå er på vei opp igjen. Krasnomovets viser til tall fra stillingsportalen djinni.co, der det før krigen var 20.000 kandidater og 28.000 jobber. Nå er tallet på 40.000 kandidater på bare 14.000 jobber.
«Ut fra det jeg vet, er det ikke så mange utviklere som har kommet til Norge.»
- Det er USA og Israel som er de mest modige kundene nå. De tar risikoen med å ha prosjekter knyttet til Ukraina. Europa er i mindre grad modige. Nå prøver jeg å flytte noen av utviklerne som har klart å dra fra Ukraina til Oslo. Vi har allerede gjort det med én familie, sier han.
- Er det vanskelig å få dem til Norge?
- Nei. Heldigvis er det ikke så mye byråkrati. Som en følge av krigen har man to muligheter: Enten arbeidsvisum eller asyl.
Krasnomovets forteller at han forsøker å hjelpe med dokumenter, se etter leiligheter og kontrakter og betaling.
Nå kan norske myndigheter ringe for å høre om dere har datautstyr til Ukraina
- Ta kontakt hvis du vil hjelpe
- Er det mange ukrainske utviklere som nå har kommet til Norge? Hvordan er det for dem?
- Ut fra det jeg vet, er det ikke så mange utviklere som har kommet til Norge. De fleste drar til Tyskland eller Polen, ettersom det er store teknologiske og ukrainske miljøer der. Særlig i Polen; etter den første krigen i 2014 var det mange selskaper som flyttet fra Ukraina til Polen. Det er også et naboland som er nært når det gjelder språk og kultur, sier han.
Krasnomovets legger til at det er flere måter norske utviklere kan hjelpe ukrainere på, og viser til hjemmesiden helpsaveukraine.com.
- De har samlet mange ting man kan gjøre for å hjelpe. Jeg er også åpen for at de som ønsker å hjelpe til kan skrive til meg på e-post, petro.krasnomovets@catware.io, dersom de har noen ideer. Eller treffe meg personlig, for eksempel på demonstrasjonen til støtte for Ukraina som skjer hver lørdag 11.30 ved Stortinget.