I Storbritannia spår de regnvær 90 minutter før det skjer, med kunstig intelligens

Dataforskere ved DeepMind og University of Exeter i England bruker dyplæring for å kunne forutse vær på kort sikt.'

Mange personer ble overrasket av kraftig regnvær i Oslo mandag 📸: Jon Olav Nesvold / NTB
Mange personer ble overrasket av kraftig regnvær i Oslo mandag 📸: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

I samarbeid med meteorologer fra Met Office har dataforskere ved DeepMind og University of Exeter i England laget en AI-modell som spår regnvær.

De mener å kunne forutsi om det vil regne opptil 90 minutter på forhånd, rapporterer nettavisen The Register.

Også den norske vær-appen Yr har oppdatert 90-minutters værvarsel, ifølge Meteorologisk institutt. Les mer under.

Fordelen med AI-algoritmer

Tradisjonelle analysekart og prognosekart er avhengige av å løse komplekse likninger – termodynamiske likninger – som tar hensyn til ulike værforhold, blant annet lufttrykk, fuktighet og temperaturen i jordas atmosfære.

Problemet er at disse systemene har en tendens til å forutsi et langtidsvarsel.

Mens en såkalt dyplæringsmodell er bedre egnet for å lage prognoser på kort sikt, ifølge en artikkel publisert av de nevnte forskerne i fagmagasinet Nature.

Det er fordeler med å bruke AI-algoritmer. De trenger ikke å løse avansert termodynamiske likninger og de krever mye mindre datakraft enn andre beregningsteknikker.

Millioner av kart

Teamet ledet av DeepMind benyttet et såkalt generative adversarial network (GAN) – en metode for å generere syntetiske data – for å produsere en sekvens med kart som indikerer hvor det kommer til å regne.

Hvert av disse nedbørskartene viser hvor fuktighet samler seg og beveger seg i atmosfæren, og hver dekker et område som måler 1.536 × 1.280 km, ifølge fagartikkelen.

Millioner av eksempler på disse kartene ble samlet fra radarobservasjoner mellom 2016 og 2018. Data samlet inn i 2019 skal være reservert for testing.

Yr satser på private målere

I starten av måneden annonserte Yr at deres 90-minutters nedbørsvarsel blir mer presis ved hjelp av private nedbørsmålere.

I tillegg til data hentet inn av Meteorologisk institutt sitt radarnettverk, tar Yr nå imot målinger fra alle brukere av Netatmo sine private nedbørstasjoner.

Værvarsel for de neste 90 minuttene skal oppdateres hvert femte minutt, og prognosene skal ha en detaljgrad på 1 x 1 kilometer.

Det kommer fram i en pressemelding gitt av Meteorologisk institutt.

– Nøyaktige målinger av vêret er viktige for å betre værvarsla våre. Netatmo sin høye tettleik av stasjoner let oss lage prognoser i nær sanntid som er meir nøyaktige for Yr-brukarar, seier Jørn Kristiansen, direktør for Senter for utvikling av varslingstjenesten ved Meteorologisk institutt.