Google sparker 28 ansatte etter Gaza-demonstrasjon

– Slik oppførsel hører ikke hjemme på arbeidsplassen vår, og vil ikke bli tollerert.

I mellom åtte og ti timer skal de Google-ansatte ha protestert i lokalene deres. Nå mister mange av dem jobben. 📸: No Tech for Apartheid
I mellom åtte og ti timer skal de Google-ansatte ha protestert i lokalene deres. Nå mister mange av dem jobben. 📸: No Tech for Apartheid Vis mer

En rekke ansatte i Google protesterte denne uka mot selskapets salg av teknologi til Israel, melder blant annet The Verge.

Gjennom "No Tech for Apartheid"-kampanjen satt de ansatte seg ned i Googles lokaler i New York og Sunnyvale, i en protest mot "Project Nimbus".

Dette skal være en kontrakt verdt 1,2 milliarder dollar, hvor Google og Amazon Web Services (AWS) selger sky og AI til israelske myndigheter. De samme myndighetene som i disse dager bruker AI til å bombe Gaza.

Ni av Google-demonstrantene ble arrestert, og nå har også flere fått sparken.

Teknologi for bombing?

Bakgrunnen for protesten er altså Israels voldsomme angrep med store sivile tap i Gaza.

Som kode24 har meldt tidligere, bruker israelske styrker blant annet AI-systemer for å plukke ut bombemål. Demonstrantene mener teknologien fra Google også brukes til nettopp dette.

Google selv hevder at Nimbus-kontrakten bare handler om sivile formål, som israelsk helsevesen og utdanningssektor. Mens Time hevder å sitte på papirer som viser seg også det israelske millitæret er en Google-kunde, og at nettopp krigen i Gaza tas opp i den nye kontrakten.

"Mellom 7. oktober 2023 og 15. april 2024 har minst 33.797 palestinere blitt drept på Gazastripen. Av disse er minst 14.500 barn og 10.000 kvinner" skriver FN.

28 fikk sparken

– Demonstrantene tok over våre kontorer, ødela vår eiendom og fysisk hindra arbeidet til andre Google-ansatte. Oppførselen deres var uakseptabel, ekstremt forstyrrende og fikk kolleger til å føle seg trua, skriver Googles sikkerhetssjef Chris Rackow i et memo, ifølge New York Post.

– Slik oppførsel hører ikke hjemme på arbeidsplassen vår, og vil ikke bli tollerert.

Og han gjør alvor av ordene: 28 ansatte skal ha fått sparken på grunn av protestene.

– Denne åpenbare gjengjeldelsen er en tydelig indikasjon på at Google verdsetter sin 1,2 milliarder dollar store kontrakt med den folkemordiske israelske regjeringen og militæret mer enn sine egne arbeidere, skriver No Tech for Apartheid i en uttalelse.

Engasjement i Norge

Også i Norge har folk i teknologibransjen begynt å engasjere seg i Israels angrep på Gaza.

Nylig gikk flere i et demonstrasjonstog i Oslo som markerte at det nå er seks måneder siden angrepet på Gaza starta, bak banneret "Tech-ansatte for fred i Gaza".

En av demonstrantene, Siri Bruskeland som til daglig jobber i Oda, skrev nylig på kode24 at mange i bransjen tar kontakt med dem og sier at de ikke tør å engasjere seg i saken:

"Historiene de kommer med er stort sett de samme: Sammenlignet med engasjementet etter at Russland invaderte Ukraina opplever de at det har vært helt stille på arbeidsplassen og i bransjen. Mange opplever å bli anklaget for å være politiske dersom de forsøker å engasjere seg."