– Gjenta etter meg: Jobben er ikke livet!

kode24-journalist Mattis Vaaland skriver sitt siste nyhetsbrev, med 4 irritasjoner.

- Jobben skal gjøres så sjukt mye større enn det den er, og en god del høres faktisk ut som at jobben er det ekte livet, og det ekte livet er jobben, skriver Mattis Vaaland i sitt siste nyhetsbrev, her med Jørgen Jacobsen på sin første arbeidsdag i kode24. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
- Jobben skal gjøres så sjukt mye større enn det den er, og en god del høres faktisk ut som at jobben er det ekte livet, og det ekte livet er jobben, skriver Mattis Vaaland i sitt siste nyhetsbrev, her med Jørgen Jacobsen på sin første arbeidsdag i kode24. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Jeg skriver det rett ut jeg:

Dette blir mitt siste nyhetsbrev.

- Pao-pao-pao! Drama! tenker du nå.

Neida. Det er det ikke. Min første kjærlighet er og forblir kode24, men den 1. februar forsvinner jeg til min andre kjærlighet, nemlig akademia.

Så jeg tenkte, før jeg går over til å forske, å gi meg carte blanche til å meisle ut litt hva jeg noier/irriterer meg over (og som alltid, satt på spissen):

#1: AI-selskaper

Jeg er ikke så hiiimla stressa over AI i seg selv. Og ser heller ikke så mye vitsen i å drive å tenke for mye på hvilken vei det potensielt kan ta i visse potensielle framtider.

Det som for meg er en mye mer åpenbar trussel, er rett og slett at selskaper får alt for stor definisjonsmakt, og eser utover på områder hvor de ikke hører hjemme.

Også er det liksom ingen av oss helt som har fått det med oss. Fordi at de selger trusselen og løsningen samtidig. Og så, woooops, har de jaggu meg karra til seg en finger på alt som er viktig. Eller selskapene har blitt sååå store at de i praksis kontrollerer hele økonomien.

Ikkje bra.

#2: Determinismen

På den andre siden er jeg ikke helt komfortabel med den teknologi-determinismen som en del innenfor (og kanskje enda flere utenfor) tech-bransjen loker rundt med.

Eksempler er:

  • Karl-Robert som ikke gidder å bry seg om klima, fordi at techen kommer til å fikse det uansett – du så jo det med [sett inn tidligere hendelse].
  • Eller så har du Guri-Marte som er hellig overbevist om at vi er i en eksponentiell tidsalder, så fattigdom og alt det der kommer til å løse seg sjæl.
  • Eller Askil, som fortsetter å jobbe for slem-tech-AI-bedrift, for Kurzweil sier at singulariateten kommer til å skje, uansett.

Historien gjentar seg ikke. Punktum. I utgangspunktet vi ingenting (selv om det nok hadde betydd slutten for samfunnet slik vi kjenner det). Så gjør heller en effort for å skape den verdenen du tror kan være bra for vennene/barna/fammen/alle sammen.

Det kan for eksempel bety å bytte arbeidsgiver eller å fagorganisere seg (kom an da, utviklere!).

#3: Duster

Reddit, Wikipedia, og YouTube er ikke fullkomne læremidler.

Vil du sette deg inn i noe, les/hør en bok.

Alle bør etterstrebe seg å ha en god tone i absolutt alle debatter.

Vær ydmyk.

Tolk folks argumenter i beste mening.

Altså: Ikke vær en dust.

«Jobben skal gjøres så sjukt mye større enn det den er.»

#4: Jobb som livet

Jobben er ikke livet (selv om det kan være det). Gjenta det med meg: Jobben er ikke livet. Så enda en gang. Og nå, ja, nå du kan skrive det førti tusen ganger og slette Linkedin-en din.

Det er noe som irriterer meg litt ass, og gjelder dessverre store deler av det private næringslivet. Nemlig: Jobben skal gjøres så sjukt mye større enn det den er, og en god del høres faktisk ut som at jobben er det ekte livet, og det ekte livet er jobben.

Er du en av den som lever for å skape verdier for kundene dine, har selvutvikling som hobby og bare selvhjelpsbøker i hylla? Legg fra deg den boka som du holder på med nå, om det meningsfulle livet.

Det finnes der ute, det, i skogen, blant familie og venner. Livet, det kaller på deg – kom, kom!

Ukas beste saker på kode24:

🍎 Nå er det bevist: Søke­resultatene har blitt dårligere

Forskere har sjekket kvaliteten på søkeresultatene til Google, Bing og DuckDuckGo.

🍆 Etterlyser enklere navn på funksjoner: «Beskriv hva den gjør!»

- Jeg forsøker stadig å forbedre noen av de forvirrende navnene jeg kommer over, skriver Vilde Wøien, og har noen gode råd.

🍅 – Accessibility overlays kan dø, og ingen vil savne dem

"Accessibility overlays er svindel som påstår de kan hjelpe bedrifter med å bestå WCAG-kravene, når de egentlig bare gjør vondt verre" skriver Elise Kristiansen.

👔 6 tips for techleads: «En av de største farene er å drukne i møter»

- Rollen som techlead er ganske ullen, og det virker ofte tilfeldig hvilket ansvar som hører til, skriver Lars Espen Nordhus i Alv. Her er hans beste råd.

🐎 Utviklere elsker Arc – her er 5 ting jeg liker

Det skal temmelig mye til før jeg bytter nettleser – men det er mulig Arc har det som skal til for at jeg blir fast bruker.

🐎 Dette har skjedd med AI til nå: - Stor reguleringsiver

Det hele startet i november 2022, da OpenAI lanserte ChatGPT. Og deretter gikk det slag i slag, skriver Ellen Strålberg.

🐱 VG bytter til Astro: «Større fleksibilitet»

Norges største nettavis har fått helt ny tech-stack. Vi ba VG-utviklerne fortelle oss alt.

👡 The Gathering 2024 avlyst – håper å komme tilbake

Verdens nest største dataparty klarer ikke å gjennomføre i år.

💐 – Jeg trives ikke lenger på internett

– Har gått fra å være noe av det beste jeg vet, til det mest provoserende, skriver David Skaufjord, som savner sin ungdoms internett.

🐅 Ber deg slutte å straffe de som «stryker» phishing-testen

- Ansatte som faller for phishing er ikke det svakeste leddet, de er nå dine sikreste medarbeidere, skriver Zack Korman.

🧒 Starter nytt utvikler-program for UFO-jakt i Hessdalen

Det har blitt fart på UFO-jakten i Hessdalen etter at profesjonelle utviklere begynte å involvere seg i prosjektet. Nå starter neste fase.

🧦 Å flytte møtene gjorde utviklerne fem ganger så effektive

- Avbrytelser i seg selv, og enda verre uproduktive møter, koster mye mer enn bare tiden det tar, advarer Henrik Byremo, og har en enkel løsning.

God helg

Ellers må jeg jo bare si: Takk for følget!

Det har vært en stor glede å få lov til å skrive for alle de kule leserne våre.

God helg!

💘 Mattis