Starter nytt utvikler-program for UFO-jakt i Hessdalen

Det har blitt fart på UFO-jakten i Hessdalen etter at profesjonelle utviklere begynte å involvere seg i prosjektet. Nå starter neste fase.

Fred Pallesen er daglig leder for Prosjekt Hessdalen. Nå starter de et nytt utviklerprogram for alle som vil være med. 📸: Project Hessdalen / privat
Fred Pallesen er daglig leder for Prosjekt Hessdalen. Nå starter de et nytt utviklerprogram for alle som vil være med. 📸: Project Hessdalen / privat Vis mer

I april i fjor skrev kode24 om hvordan norske utviklere hadde begynt å involvere seg i å prøve å finne årsaken til noen mystiske lysfenomener som har blitt observert i Hessdalen utenfor Røros. Eller på godt norsk: UFO-jakt.

De første rapportene om det såkalte "Hessdalsfenomenet" kom i følge Store Norske Leksikon i 1981. Noen tror det er snakk om utenomjordiske fartøyer, mens andre mener det er naturfenomener. Hva det er, håper de å finne ut av med god hjelp fra programvareutviklere.

Etter at systemutvikler Fred Pallesen tok på seg rollen som daglig leder i Prosjekt Hessdalen i fjor, har det skjedd en masse med prosjektet – og han vil nå ha med seg enda flere utviklere.

– Vi inviterer nå programmerere til å delta, lære og dele via et nytt "developer program", forteller Pallesen til kode24.

Utviklerprogrammet sparket igang med et oppstartsmøte søndag 14. januar, og Pallesen mener programmet er en gyllen mulighet for både ferske og mer erfarne utviklere.

React, databaser og AI

Pallesen forteller at Prosjekt Hessdalen nå har blitt registrert som en ideell organisasjon med 32 medlemmer, og at de har snart 900 medlemmer på sin Discord – som er kanalen som brukes til det meste av diskusjoner.

I tillegg har de begynt å bruke Google Workspace og Google Disk som dokumentarkiv, og det er satt opp et eget intranett i tillegg til de offentlig tilgjengelige websidene på hessdalen.org.

– Vi har også klart å samle inn 18.000 kroner via Ko-fi for å kjøpe et kamera for triangulering, sier Pallesen.

«Nytt utstyr gjør det mulig å bevise hvor langt unna noe er.»

Han forklarer at de i dag har utstyr i Hessdalen som kan filme og ta bilder av objekter på himmelen, men at de trenger mer avansert utstyr og programvare for å kunne regne ut hvor langt unna noe er.

– I dag ser vi bare at det er et lys i en eller annen retning. Nytt utstyr gjør det mulig å bevise hvor langt unna noe er.

Utviklere som blir med i utviklerprogrammet kan få bryne seg på mange ulike områder – alt fra web-utvikling til databaser og kunstig intelligens.

– Universitetet i Würzburg har laget et system med to kameraer som analyserer bilder gjennom en AI-modell. Den kan ta vekk for eksempel fly, og så sitter man igjen med det som er uidentifisert, forklarer Pallesen.

Oppfordrer nyutdannede

Programvareteamet i Prosjekt Hessdalen jobber nå for fullt med å videreutvikle de nye nettsidene til prosjektet, som er laget i React med Next.js-rammeverket.

Pallesen forteller at de fortsatt er i en tidlig fase, og at stacken de skal bruke fortsatt ikke er 100 prosent spikret. Det vurderes blant annet bruk av headless CMS-systemet Sanity, ulike komponentbiblioteker, om man skal bruke Tailwind eller Metas nye StyleX-rammeverk, og så videre.

– Jeg kommer til å jobbe med å videreutvikle websiden hver måned, og hvis andre vil være med er de velkomne.

Pallesen sier han har fått mange henvendelser fra nyutdannede, og mener Hessdalen-prosjektet kan være en fin mulighet for disse til å lære React og andre teknologier.

For at man skal slippe å måtte installere et utviklingsmiljø lokalt, bruker programvareteamet Github Codespaces slik at man kode direkte i nettleseren.

Du finner mer om utviklerprogrammet på Hessdalen-bloggen.