I 2022 kunne kode24 melde at hver femte kvinnelige utvikler hadde opplevd seksuell trakassering på jobb, basert på det årets lønns- og trivselundersøkelse.
Den gang mente Likestilling- og diskrimineringsombudet (LDO) at tallet virket høyt, veldig mye høyere enn undersøkelser med tilsvarende spørsmålsstilling.
Nå viser en fersk kartlegging på vegne av blant andre Tekna enda høyere tall.
– Skal kunne føle deg trygg
Nylig kom Trakasseringsbarometeret for 2025, som er laget på vegne av blant andre Tekna.
- Der oppgir 24 prosent av alle de spurte at de har opplevd seksuell trakassering eller uønska seksuell oppmerksomhet, bare det siste året.
- I «sekkeposten» som inkluderer IT svarer 17 prosent det samme. IT blir sortert sammen med telekom, bank, forsikring, finans og forretningsmessig service og tjenester.
- Denne posten er, sammen med industri, området hvor det blir meldt om andelsmessig minst seksuell trakassering. Dette til tross for en tilsynelatende høy andel.
Rapporten viser også at andelen som melder fra om at de har opplevd dette, er høyere enn da samme barometer ble laget for to år siden.
– Det var svært skuffende at det er en forverring av antallet som opplever slikt ubehag på jobben, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø til kode24.
– Du skal ikke oppleve opprivende ting i et profesjonelt arbeidsliv, og du skal kunne føle deg trygg på jobb. Nå må vi ta tak i årsakene til at det likevel ikke er sånn for veldig mange.

Shortcut-varsler ryster bransjen: «Det eksploderte»
Ikke tegn til at IKT er versting
Det siste året har kode24 fortalt om historien til Shortcut-varsleren Sofie Staal, om sjekking av unge, kvinnelige utviklere på LinkedIn, og hvordan kvinnelige utviklere undervurderes og «settes til husarbeid».
Historiene er svært ulike, men peker alle på ulike varianter av samme ukultur.
Haugsbø viser til at IKT fortsatt som bransje i stor grad er mannsdominert. Deres egen medlemsmasse viser at fire av fem med IKT-utdanning er menn. Og i kode24s siste lønns- og trivselsundersøkelse er det foreløpig bare 11 prosent kvinner som har svart.
– I trakasseringsbarometeret ser vi at arbeidsplasser der det er stor overvekt av menn, er spesielt utsatt for episoder med uønsket seksuell oppmerksomhet. I slike bedrifter er det spesielt viktig med godt lederskap i håndteringen av slike saker, påpeker hun.
– Det er likevel ikke belegg i undersøkelsen for å si at IKT skiller seg negativt ut sammenlignet med andre bransjer, understreker Haugsbø.
Dette støttes også av tallene i undersøkelsen. I sekken med IT er det færre enn gjennomsnittet som mener at arbeidsplassen har problemer med seksuell trakassering, og flere som mener arbeidsgiver jobber godt for å hindre dette.

– Kvinner undervurderes, avbrytes, settes til husarbeid
Flere unge menn
Et annet funn i undersøkelsen er at det som oftest er en mann som utsetter andre for seksuell trakassering. Dette gjelder særlig for kvinner.
- 68 prosent av kvinner som har opplevd dette, oppgir at det var en mann som sto bak, mens 26 prosent oppgir at en kvinne.
- For menn er andelen lik uavhengig av kjønn. Der svarer 48 prosent at en kvinne sto bak, men en like stor andel svarer at en mann sto bak.
Andelen menn som har rapportert at de er blitt utsatt for uønska seksuell oppmerksomhet eller trakassering, er noe av det som har økt mest, særlig blant de yngre. Andelen er doblet – fra 18 til 24 prosent på to år.
– Det er bekymringsfullt at så mange flere gutter melder om at de har vært utsatt. Samtidig er det mulig at det er blitt mer akseptabelt blant unge menn å si fra når ubehagelig oppmerksomhet skjer, sier Haugsbø, og fortsetter:
– Det er i så fall bra, og kanskje et trekk ved den unge generasjonen, generasjon Z, som vi kan lære av.
Andelen kvinner som rapporterer om uønska seksuell oppmerksomhet eller trakassering går noe ned fra to år siden (40 prosent til 37 prosent).
Samtidig kommer det også fram fra rapporten at omtrent halvparten av alle som har opplevd seksuell oppmerksomhet aldri sier fra til noen på jobb. Den vanligste årsaken er at de selv i kke vurderer det som «alvorlig nok».
