Da kode24 gjennomførte sin lønns- og trivselsundersøkelse i fjor, oppga mange at bransjen trenger større mangfold, blant annet flere kvinner.
Men hvordan er egentlig kjønnssammensetningen i bransjen?
Ifølge medlemsstatistikken til fagorganisasjonen Tekna er kvinneandelen innen IKT noe lavere enn for ti år siden.
For selv om de har doblet antall kvinnelige medlemmer med IKT-bakgrunn siden 2016, så har andelen sunket.
– Bekymringsfullt
– Vi må erkjenne at det er gutta, i større grad enn jentene, som har drevet fram denne IKT-boomen, sier Elisabet Haugsbø til kode24 i forbindelse med kvinnedagen 8. mars.
– Det er bekymringsfullt at vi ikke i større grad klarer å fange opp interessen for IKT blant de unge jentene, fortsetter hun.
Haugsbø viser til at utviklingen innen IKT og digital teknologi går svært raskt. Mange av de mest interessante jobbene er knyttet til IKT i kombinasjon med andre teknologi- og realfag, forklarer Haugsbø og trekker fram et mye omtalt eksempel.
– Tenk bare på hvordan AI har tatt oss med storm. Her trenger vi også kvinnene til å styre utviklingen, ikke minst for å løfte kvinners behov og sikre at deres innspill ivaretas i fremtidens teknologi. Det er mye makt og likestilling i å utvikle teknologi!

– Ikke overraskende at vi sliter med å nå 50% kvinner i tech
Større andel blant studentene
Andelen kvinner er betydelig høyere blant studentene, enn blant de ordinære medlemmer, viser statistikken til Tekna.
Det er likevel den laveste andelen blant studenter i faggruppene som er organisert gjennom fagforeningen.
Haugsbø er likevel opptatt av at situasjonen ikke må svartmales, til tross for at tallene er som de er.
– IKT er et veldig stort fagområde, så selv om kvinneandelen er lav, er antallet studenter tross alt ganske stort, og har vokst markant siste årene. Likevel kan vi ikke si oss fornøyd når under 30 prosent av studentene er kvinner.

– Kjære tech-fyr: Vil du være med å endre bransjen?
Vil ha fram sterke rollemodeller
Haugsbø mener det er en jobb som må gjøres, nemlig å promotere IKT som et moderne, kult og spennende fagfelt for unge jenter.
– Dette arbeidet må starte allerede i grunnskolen. IKT er ikke et «nerdefag» for gutter på gutterommet, men absolutt et fag flere kvinner bør kaste seg over.
Hun mener derimot at fagfeltet er bredere og langt mer framtidsrettet enn mange kanskje tror. Derfor kan det være behov for å jobbe med omdømmet til IKT.

– Her har både foreldre, bransjen, utdanningsinstitusjonene og politikere en jobb å gjøre, sier Haugsbø, og fortsetter:
– Ikke minst må kvinner som jobber med IKT stå frem og være sterke rollemodeller og vise mulighetene med faget. Jobben må starte i ung alder, og på jentenes premisser.

Disse utviklerne er på norsk toppliste for tech-kvinner
Også noen positive trekk
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser riktignok at det er enkelte yrkesgrupper innen IKT der kjønnsbalansen er bedre enn for ti år siden.
Yrkeskategorien "Programvare- og applikasjonsutviklere/analytikere" har blant annet fått en økning i kvinneandelen fra 20,4 til 23,74 prosent siden 2016.
Samtidig har andelen gått ned blant "teknikere innen kringkasting og telekom" i samme periode, og det er enkelte andre yrkesgrupper innen IKT som er vanskelig å finsortere ut fra statistikken (for eksempel ingeniører).
– Nødvendig med et godt mangfold
Så for å stille det store spørsmålet – hva er konsekvensene av at det er et såpass stort underskudd av kvinner innen IKT?
Haugsbø poengterer at IKT er den teknologiske grunnmuren som det moderne samfunnet bygges på.
– Da er det HELT nødvendig med et godt mangfold blant dem som utvikler løsningene, sier Haugsbø.
Hun minner om at kvinner utgjør halvparten av verdens befolkning, og dermed også halvparten av brukerne av fremtidas løsninger.
– Tenk så dumt det er å ikke kunne nyttiggjøre oss godt nok av halvparten av verdens hjernekapasitet?!
– Vi trenger alle de flinke folka for å kunne løse de utfordringene vi står foran innen klima, energi og helse framover. Da trenger vi også flere kvinner innen IKT-faget, argumenterer Haugsbø.
