- Få utviklere er større stjerner enn ham

Se langt intervju med dansken som i sin tid skapte C++ i ukas Lørdagsgodt.

Jeg har begynt å se Ahsoka, og jeg elsker det. Føtti flate for en kul Star Wars-serie. Ikke heeeelt der oppe med Andor, men veldig veldig bra. Det er veldig bra at Filoni og co rydder opp etter det komplette kaoset med den siste trilogien. Jeg får håpet tilbake!

Og vil du bli litt glad, se denne videoen av Hayden Christensen (som har fått såååå mye ufortjent dritt. Og for øvrig er STRÅLENDE i Ahsoka, uten å spoile mer) som feller tårer etter å bli hylla i mente av Star Wars-fansen.

📺 Det aller beste fra NRK

Ole Petter:

Jeg har hatt gleden og æren av å jobbe med musiker og teknologijournalist Brynjulf Blix i Dinside, og her om dagen dukka dette klippet opp igjen.

Det er det aller beste NRK noen sinne har sendt, og jeg sørger for å se det minst én gang i måneden.

Live and direct from Norwegian Broadcasting in late '80s. Played on a Roland S-50 sampler with the internal sequencer - no other instruments were used. My own samples, mostly. Guitar sound sampled direct out from a Les Paul while played on a Marshall Stack, to capture the right attacks etc. Roland GP-16 processor and Lexicon 480 reverb were used. Vis mer

🎮 Lag Mario-spill på to timer

Kurt:

Lite å gjøre i helgen? Hva med å kode et Mario-spill på to timer?

Det er nettopp det Ania Kubów har lyst til å lære deg i denne YouTube-videoen som er rett i underkant av to timer lang.

Det som er litt moro – i hvert fall hvis du er nerd – er at Ania Kubów viser deg hvordan du legger til auth slik at du flere spillere kan logge inn og få lagret sin egen highscore i spillet.

🤓 Lev og spis med høy IQ

Jørgen:

Dette har ingenting med koding å gjøre, men den svenske YouTube-kanelen Uppdrag: Mat er en av mine absolutte favorittkanaler å ramle innom når jeg trenger noe morsomt å se på.

Programlederen er så sykt flink til å stille alle de spørsmålene man egentlig har lyst til å stille folk, men ikke tør. Og temaene for hver episode er gode, han har sammenlignet prisnivået på gatekjøkkenmat mellom Sverige, Norge og Danmark, han har lett etter sverige beste kebab, og han har forsøkt å leve som forskjellige kjente mennesker i Sverige en dag.

Slik som i denne episoden hvor han skal leve og spise som personen med høyest IQ i Sverige. Det er forøvrig den svenske avisen Aftonbladet som står bak.

⚒️ Om å ta tilbake internet

Mattis:

Forfatter og digitale rettigheter-forkjemper Cory Doctorows foredrag på årets Defcon er verdt å sjekke ut.

Her prater han om hvorfor internet atm ofte føles ut som et rimelig kjipt sted å være, og hvordan vi kan fikse det.

😎 Fet Bun-video

Ole Petter:

Jada, jada, vi har mast mye om Bun denne uka på kode24.

Men fikk du med deg den kule reklamevideoen de lagde ved lansering av versjon 1.0?

Jeg synes det er kult å se at også utviklerverktøy kan lage sånt, og vil gjerne se mer av det!

💡 Beste RSC-forklaring

Kurt:

Sliter du fortsatt med å skjønne hva React Server Components (RSC) er for noe, og hvorfor det ikke er det samme som serverside-rendring?

Du er neppe alene, jeg synes selv det kan være ganske forvirrende.

Heldigvis har Josh Comeau laget en av de beste forklaringene av forskjellene mellom CSR, SSR og RSC jeg har sett.

💻 Den evinnelige maskinjakten

Jørgen:

Etter at jeg installerte Windows Subsystem for Linux på Windows-maskinen min hjemme har jeg vært på utkikk etter en fin ny laptop som kjører Windows. Catchet er bare at jeg elsker Macbook Pro-en min, og naturlig nok benchmarker den mot alle andre laptoper.

Det er søren ikke lett å finne en Windows-laptop som er både like fin som Macbook Pro, leverer like god batteritid, og har like gode spesifikasjoner. PC-markedet for Windows er preget av det samme som Android markedet. Masse dumme gimmicks, støgge klistremerker og harry design for gamere.

Dette er en av videoen jeg har ramlet over i det siste som viser et godt utvalg av maskiner. Men jeg har fortsatt ikke landet på hva jeg vil ha, så om folk har forslag vil jeg gjerne høre!

😮 Cyberpunk 2077 blir bra

Mattis:

Jeg er en av mange som gleder meg helt sjukt til Cyberpunk 2077 2.0-oppdateringen.

Ut fra tilbakemeldingene fra de som har spilt det, har vi gooood grunn til å glede oss.

Så kommer det jo jaggu meg en DLC også!!!

😍 Spillutviklere, lag dette!

Ole Petter:

En smarting på Youtube har tatt tusenvis av bilder av en norsk stavkirke, og smelta dem sammen i Unreal.

Og nok en gang tenker jeg; hvorfor lager ikke norske spillutviklere flere spill som likner dette?

Vi har så mye kul natur og kultur og historie å gjøre spill på! Kom igjen, a!

💡 Sideeffekter forklart!

Kurt:

Og apropos bra forklaringer. Jeg kom over denne artikkelen som forklarer på en innmari bra måte hvordan man håndterer sideeffekter i React – med masse kodeeksempler og fine visualiseringer.

Hvis du er usikker på hvordan du bruker useEffect-hooken i React på riktig måte, er denne artikkelen for deg.

🙃 Klassiker for en gal verden

Mattis:

I disse fake-fake-genAI-fake-fake-hyperrealitet-fake-fake-verdenen vi beveger oss inn i, er det verdt å minne om denne vakre kortfilmen. Håper nå vi ikke ender opp der da.

🧙 Råd fra stjerneutvikler

Kurt:

Få utviklere har vel en større stjernestatus enn Bjarne Stroustrup, dansken som i sin tid skapte C++. I fjor lagde Honeypot et intervju med Stroustrup, men først denne uken la de ut hele intervjuet.

Hva var det som fikk Stroustrup til å bli interessert i programmering, og hvordan hadde det seg at han fikk det for seg at han skulle lage et nytt programmeringsspråk?

Sjekk ut intervjuet, der han også kommer med noen gode råd til andre utviklere: